KARA ÁKOS

Full text search

KARA ÁKOS
KARA ÁKOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg, engedje meg, hogy az ön feltételezéseivel szemben a tényekről beszéljek, a rádiófrekvenciák használati jogosultságát ugyanis törvényben szabályozott pályázati eljárás útján lehet elnyerni. Az eljárásban részt vevők érdekeit komoly garanciák védik, a döntések ellen pedig jogorvoslat nyújtható be. Ezek a pályázatok nyíltak, azokon bárki indulhat, aki teljesíti a törvényi feltételeket.
Ön is pontosan tudja, kedves képviselő asszony, hogy a nyertesek korábban sem örök időre kapták meg a frekvenciákat használatra. Ezt a jogot egy meghatározott időt követően újrapályáztatják, és amikor ez lejár, akkor a kiírt, ismételt, újból megjelenő pályázaton ismét döntést hoz majd a jelentkezők között a hatóság. Ez a világon mindenhol így van. Így biztosítható az, hogy a rendelkezésre álló szűkös frekvenciatartományt mindig a fogyasztók, az emberek érdekeinek, igényeinek leginkább megfelelő, versenyképes és modern szolgáltatásokra használják a szolgáltatók.
Ezek a szabályok érvényesek a kis helyi rádiókra is. Az ilyen rádióadók is pályázaton nyertek el korábban frekvenciát, és azt a korábbi pályázat feltételeinek megfelelően, meghatározott ideig használhatják, használhatták. Ezek leteltével pedig ismét megnyílnak a piaci szereplők előtt a pályázati lehetőségek, erre bárki pályázhat. Megismétlem: a frekvenciákra bárki benyújthat majd pályázatot. Benyújthat pályázatot nagy országos médiaszolgáltató és kis helyi médiaszolgáltató.
Magától értetődik, hogy az újrapályázás is lehetséges, azaz az a kis rádió, amelynek lejárt a frekvenciahasználati jogosultsága, szintén indulhat a pályázaton, sőt az újrapályázás még némi előnnyel is jár, a törvény alapján ugyanis ez pluszpontokat jelent a pályázatnál. A jelenlegi rendszer ilyen módon tehát még előnyben is részesíti a lejáró frekvenciával rendelkező, helyi kis rádiókat.
A pályázat során azonban az a szolgáltató nyeri el a frekvenciát, amelynek a pályázata összességében a legjobb, és ez így helyes. Ha a helyi kis rádióval szemben egy másik vállalkozás pályázata minősül jobbnak, akkor nyilván ez a döntés születhet majd. Igen, ilyen tehát előfordulhat, volt rá már példa, mint ugyanúgy arra is, hogy ismét helyi kis rádió nyerte meg a frekvenciát.
Összefoglalva tehát nyugodtan mondhatom, hogy a frekvenciahasználati jogosultság törvényben szabályozott módon, nyilvános pályázat útján érhető el, és az teljesen biztos, hogy a Médiatanács kizárólag a törvény alapján jár el. A pályázaton bárki indulhat, és az nyer, akinek a pályázata a jogszabályok alapján a legjobbként értékelhető. Miután a Médiatanács elvégzi az értékelést, az adott döntés ellen jogorvoslat kérhető adott esetben, ha erre igény van, és azt gondolom, hogy az ön feltételezéseivel szemben ez jelenti a megnyugtató garanciát a helyi közösségek számára.
Végezetül megjegyzem, hogy az önök korábbi kormányzati gyakorlatával szemben a jelenlegi kormány sokkal többet tett a helyi kis rádiók működési feltételeinek könnyítéséért. Ha megengedik, megengedi nekem, néhány példát hadd mondjak, hiszen 2010 után jelentős mértékben csökkentek a médiaszolgáltatási díjak, tehát kevesebbet kell fizetniük a frekvenciahasználatért a kis helyi rádióknak, a 2010-ben elfogadott médiaszabályozás rugalmasabb reklámozási szabályok bevezetésével lehetővé tette, hogy ezek a helyi kis rádiók többletbevételhez jussanak, valamint azt gondolom, azt gondoljuk, hogy kiszámíthatóbb rendszerben működik az állami támogatásokat biztosító rendszer, amely ezen kis rádiók létét lehetővé teszi azzal, hogy a Médiatanács évek óta sikerrel működteti a „Magyar média-mecenatúra” programot. Ez a program pályázati lehetőséget biztosított és biztosítani is fog kisebb vidéki, helyi rádiós szolgáltatóknak. Kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir