VERESNÉ NOVÁK KATALIN,

Full text search

VERESNÉ NOVÁK KATALIN,
VERESNÉ NOVÁK KATALIN, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: ...támogatott eddig minden egyes adóemelést, megszavazta személyi jövedelemadó emelését, az élelmiszerek áfájának emelését, támogatta a családi adókedvezmény eltörlését (Bangóné Borbély Ildikó: Mert igazságtalan.), megszüntették az otthonteremtési programot, támogatták a vizitdíj, a kórházi napidíj, a tandíj bevezetését. Nem támogatták a rezsi csökkentését, sőt emelték a rezsiterheket. Ott voltak, amikor a családi pótlék, a gyes, a gyed, a gyógyászati segédeszközök jogosultságát csökkentették, meg akarták adóztatni a családi pótlékot és a nyugdíjat, bevezették az ingatlanadót. A magyar vállalkozásokat sújtó összes adó- és járulékemelést megszavazták. És nem tiltakozott akkor sem, amikor az egészségügytől, az oktatástól, a magyar gazdáktól, a magyar családoktól vettek el pénzeket.
(13.30)
Képviselő Asszony! Nézzen magába! Nézze meg, hogy milyen hitelük van önöknek akkor, amikor ilyen kérdésekről beszélnek! Hiszen önök a kormányzásuk idején a magyar családoktól csak elvettek, semmivel nem adtak többet. (Folyamatos nagy zaj, közbeszólások az MSZP-frakcióban.)
Az emberek számára az a fontos, hogy kiszámítható, stabil jövőképük legyen. Amikor a gyermekvállalásról döntenek, akkor nem egy napra hoznak döntést, nem egy évre hoznak döntést, nem is négy évre, nem is nyolc évre, egy életre szóló döntést hoznak. Ilyenkor az a fontos, hogy kiszámítható, stabil legyen a családpolitika. Önök azzal fenyegetik most is a választókat, hogy ha majd önök kormányra kerülnek, akkor megreformálják a családi adókedvezmény rendszerét, megszüntetik az otthonteremtési programot. Ez az, ami bizonytalanságot szül, az ilyen típusú fenyegetések, az ilyen típusú negatív ígéretek. Azt hiszem, ennél többet nagyon nehezen lehet ártani a családalapításnak, a gyermekvállalásnak. A fontos az, hogy kiszámítható, stabil legyen a jövő, hogy tudjanak mire tervezni az emberek. Mi ezért vezettük vissza az otthonteremtési programot.
Ön felveti azt, hogy milyen támogatást adunk a családoknak. Képviselő asszony, 2010-ben a családok támogatásának összege nem érte az 1000 milliárd forintot Magyarországon. 2018-ban a jelenleg a Ház előtt lévő költségvetésben ugyanez az előirányzat közel 2000 milliárd forint. Megdupláztuk a családok támogatásának előirányzatát.
Az imént képviselő asszony arról beszélt, hogy a gyermekek étkezésére mennyit fordítunk. Bizonyára tudja képviselő asszony azt, hogy mennyi volt ez az összeg 2010-ben: 29 milliárd forint. Tudja, hogy ez mennyi lesz 2018-ban? 80 milliárd forint. Ennyivel áldozunk többet a gyermekek étkezésére. (Nagy zaj, folyamatos közbeszólások az MSZP-frakcióban.) Ilyen okokból nem éhezhet ma egy gyermek sem Magyarországon, nemcsak a tanév közbeni gyermekétkezést támogatjuk, hanem minden egyes iskolai szünetben, hétvégén az önkormányzatok feladata az, hogy a gyermekek étkezését biztosítsák.
Úgyhogy azt hiszem, ha a tényeket nézné képviselő asszony, és nemcsak beszélne a levegőbe, akkor már tudhatná azt, hogy a magyar családok támogatásáért ennél a kormánynál eddig más nem tett többet. Tehát azt kérem, nézzenek magukba, nézzék meg, mi történt abban a nyolc évben, amikor önök kormányozni tudtak 2002 és 2010 között. Hadd mondjak egy adatot: a házasságkötések száma 23 százalékkal csökkent az alatt a nyolc év alatt. 2010-ben megfordult ez a tendencia. Tudja, mennyivel emelkedett az elmúlt hat évben a házasságkötések száma? 50 százalékkal. Másfélszeresére nőtt ahhoz képest, hogy az önök idejében 23 százalékkal csökkent. Mi, ha az nem a pesszimizmus ideje volt, ez pedig az optimizmus ideje?
Azt hiszem, képviselő asszony, hogy ahelyett, hogy a magyar családokat azzal fenyegetik, hogy mit fognak tőlük elvenni, ha folyamatosan valami ellenségképet festenek a magyar családoknak, negatív képet festenek nekik (Nagy zaj, közbeszólások.), azzal, azt hiszem, csak ártani tudnak a gyermeket szerető magyar családoknak. Hiszen azt hiszem, Magyarországon azzal teszünk a legtöbbet, ha azt képviseljük, ami a magyar valóság. (Folyamatos közbeszólások az MSZP-frakcióból. - Az elnök csenget.) A magyar emberek családcentrikusak, a magyar emberek szeretik a gyermekeiket, a magyar emberek a jövőjükről szeretnének gondoskodni, ezért a magyar emberek számára az a fontos, az érdekli őket, hogy lesz-e hol lakniuk, hogy kapnak-e ehhez otthonteremtési támogatást, lesz-e munkájuk, mert eddig mi adtunk nekik munkát, és az, hogy milyen támogatást kapnak ahhoz, hogy fel tudják nevelni a gyermekeiket. Ez az adórendszer támogatja leginkább azt, hogy a munkából élők tudjanak gyermeket is nevelni.
Végezetül még azt szeretném megkérdezni, képviselő asszony, hogy azt az ötpárti egyetértést, azt a nyilatkozatot, amit egy civil szervezet kezdeményezett a vágyott gyermekek megszületése érdekében, miért rúgta föl az MSZP. (Folyamatos nagy zaj. - Az elnök csenget.) Éppen az MSZP az egyetlen párt, amely ezt a nyilatkozatot most már nem tudja támogatni. Tehát azt hiszem, akkor, amikor önök a családok támogatásáról beszélnek, nézzenek magukba. És jobb, ha felhívjuk mindenki figyelmét arra, hogy az igazi fenyegetést éppen a baloldal jelenti a magyar családok számára. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Hosszan tartó, nagy taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir