HEGEDŰS LORÁNTNÉ

Full text search

HEGEDŰS LORÁNTNÉ
HEGEDŰS LORÁNTNÉ (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A vörös terror ellen küzdő hősök és áldozatok igazi emlékének védelméről nyújtottunk be országgyűlési határozattervezetet Ander Balázs képviselőtársammal, azért, mert 2018. október 31-én fogunk emlékezni Tisza István meggyilkolásának, halálának 100. évfordulójára, és ennek kapcsán, a méltó megemlékezést segítendő, kezdeményezni szeretnénk elsősorban a nemzeti vértanúk emlékművének a visszaállítását.
Tudjuk, ez az emlékmű egykoron a nemzet főterén, a Kossuth téren, illetve az ahhoz kapcsolódó Vértanúk terén állt, Füredi Richárd alkotása volt, amelyet 1934. március 18-án avattak föl. Magán az emlékművön föl volt sorolva a vértanúk neve hosszú sorban, kezdve Tisza Istvánnal. Ez egy hatalmas, robusztus kőpillér volt, amelynek a tetején egy kőkoporsó volt látható, a Kossuth tér felőli oldalon Hungária nőalakkal, a Szabadság téri oldalon pedig a bolsevizmus szörnyetegével küzdő férfialakkal. Mindenképpen szükségesnek tartjuk, ha a nemzet főterének ’44-es arculatához szeretnénk ragaszkodni az Országgyűlés korábbi határozata értelmében, tehát szükségesnek tartjuk, hogy ez az emlékmű is visszakerülhessen, ha nem is pont az eredeti helyére, de mindenképpen valahova a nemzet főterére, a nemzet főtere közvetlen környezetébe.
Ezzel összefüggésben az országgyűlési határozati javaslatunkban azt is kezdeményezzük, hogy ne csak Budapesten, ne csak a nemzet főterén, hanem az egész országban Tiszta István halálára és az azt követő rettenetes vörös terror további áldozataira is méltó módon tudjunk megemlékezni, kegyelettel tudjunk megemlékezni, és így a hazánk területén a kegyeleti helyszínekről, illetve közterületekről mindenhonnan távolítsuk el a kommunizmust éltető, követőit hősként igazoló, így kiemelten „A kommunizmusért, a népért éltek!” feliratokat, valamint a kommunista jelképek összességét.
Képzeljük el, kedves képviselőtársaim, hogy amikor valaki ma Magyarországon a nemzeti sírkertben Arany János sírja előtt szeretne megállni és fejet hajtani, akkor nem tudja nem észrevenni azt a rettenetes emlékművet, amely az úgynevezett kommunista emlékmű azzal a felirattal, hogy „A kommunizmusért, a népért éltek!” Még mind a mai napig lehet ilyen felirat olyan helyszínen, ahol egyébként számtalan, hazánknak nagy halottja van eltemetve, és valamilyen úton-módon, de mégsem került eltávolításra ez a rettenetes felirat. Ha azt feltételezzük, feltéve, de meg nem engedve, hogy olyan felirat lehetne Magyarországon bárhol, hogy a nácizmusért, a népért éltek, vagy a fasizmusért, a népért éltek, gondolom, nem csodálkozhatnánk a közfelháborodáson. De valamilyen okból kifolyólag ez ma Magyarországon, valószínűleg azért, mert az oktatás, a kulturális élet, illetve a közmédiumok nem szolgálják kellő módon a felvilágosítást, ez a helyzet még nem jutott el arra, hogy a népharag elsodorja az ilyen jellegű feliratokat.
Szeretnénk még a továbbiakban azt is kezdeményezni, hogy ami egyébként a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény szerint kötelező előírása lenne a településeknek, a helyhatóságoknak, nevezetesen, hogy közterület ne viselhessen bizonyos önkényuralmi időszakokra vonatkozó elnevezéseket, azoknak az ideológiájára utaló szavakat, ez a törvényi hely legyen végre betartatva, ha kell, a mulasztást törvényességi felügyeleti bírsággal sújtva.
Úgy gondoljuk, hogy mindezek az eljárások nyilvánvalóan nem kevés pénzt fognak igényelni, de most tárgyalja a Ház a 2018-as költségvetésitörvényjavaslatot, ezért is nyújtottuk be ezt az országgyűlési határozatunkat most a Ház elé, hogy legyen lehetőség ezzel összekapcsolva a költségvetési forrást is biztosítani, amelyre szintén tettünk javaslatot. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir