NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN

Full text search

NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN
NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Országgyűlés! A rezsicsökkentés egy nagyon komplex folyamat volt az elmúlt időszakban. 2013-tól a kormány élt avval a jogával, amit az egyetemes szolgáltatás keretében közel 4 millió háztartás felé szolgáltathatott, hogy meghatározta a gáz, a távhő és a villamos energia fogyasztói árát. Így az emberek ma átlagosan 25 százalékkal olcsóbban jutnak hozzá ehhez az energiához, és évente ennek a három intézkedésnek köszönhetően 140 ezer forintot spórolnak meg a családok átlagosan a rezsiköltségek tekintetében, mármint havonta 140 ezer forintot. (Sic!)
Ehhez kapcsolódóan 2014-től, amikor újabb lehetősége lett a kormánynak a rezsicsökkentésre, akkor egy másik területen, az úgynevezett „Otthon melege” program keretében más típusú intézkedéscsomagot juttatott el az emberekhez.
Az első ilyen nagy várakozás a háztartási gépek cseréje volt, aztán a lakás-korszerűsítés. Ezekben a programokban évi 180-200 ezer forintot - ha valaki ezt az egész csomagot igénybe tudta venni, márpedig nagyon sokan vannak - lehetett megspórolni. Most is készen áll a kormány arra, hogy elindítsa ezeket a programokat. Nyáron lehet majd pályázni akár a gázkészülékek cseréjére, akár a nagy háztartási gépek cseréjére, illetve az úgynevezett lakás-kor-sze-rű-sítési, fűtés-korszerűsítési programban is elindul a pályázat.
Ezt csak azért mondtam, mert ezt az egész komplex programot fenyegeti Brüsszel. Fenyegeti azzal, hogy egyébként az országtól elveszi az ár-megállapítási jogot, sőt a 7-es cikkely alkalmazása azt jelentené, hogy nemcsak a szavazati jogunkat függesztik föl, hanem bizonyos forrásokat is, amit ezen a területen nagyon hatékonyan és a magyar családok érdekében el tudunk költeni, megvonnának tőlünk. Kérdezem államtitkár urat, hogy mit tesz a kormány annak érdekében, hogy ez ne történjen meg.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir