DR. TURI-KOVÁCS BÉLA

Full text search

DR. TURI-KOVÁCS BÉLA
DR. TURI-KOVÁCS BÉLA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Vejkey képviselőtársam helyesen mutatott rá, hogy a polgári perrendtartás változásával s ebből következően olyan jogszabályoknak kell következnie, amely a polgári perrendtartás érvényesülését és annak a jó hatályosulását képes szolgálni.
Elöljáróban azonban hadd ejtsek néhány szót arról a polgári perrendtartásról, amely még hatályban van. Ez a polgári perrendtartás rendszereken átívelően, azt kell mondanom, hogy kifejezetten jól szolgálta a magyar jogrendet. Jól szolgálta azért, mert egyrészt mindig tudott alkalmazkodni a változó helyzetekhez, másrészt pedig azért - és ezt figyelmébe ajánlanám a törvényhozóknak, figyelmébe ajánlanám a kormánynak is -, mert olyan nagy történelmi hagyományok figyelembevételével készült el, amelyek a rendszertől nagymértékben függetlenek voltak. Olyan kiváló jogtudósok működtek közre, akiknek a véleménye, a megalapozott véleménye nem volt kétségbe vonható, legalábbis a kor akkori tudása és ismeretei szerint. Az azonban kétségtelen, hogy napjainkra szükségszerűvé vált egy új polgári perrendtartás megalkotása.
A most előttünk lévő törvényjavaslattal kapcsolatban két dologra szeretném felhívni a figyelmet. Az egyik magának a meghatalmazásnak a korlátozási lehetősége. Egyértelművé kell tenni, hogy a korlátozásnak, ha korlátozást akar a megbízó fél, annak ténylegesen ki kell tűnnie, ellenkező esetben ezek jogvitákra adhatnak okot. Ezért felhívnám a figyelmet arra, hogy amikor a végrehajtásra vonatkozó utasítások, törvények megjelennek, akkor ezekre szíveskedjenek külön figyelemmel lenni.
Ami miatt azonban ténylegesen szót kértem, az egy másik olyan kérdés, amely nekem régi-régi vesszőparipám, és ez a fizetési meghagyások ügye. A bírósági nemperes eljárások területén a fizetési meghagyások azért kerültek ki az általános meghatalmazás köréből, mert ezek közjegyzői hatáskörbe tartoznak. De helyes-e ez? Már nagyon régi álláspontom az, hogy a bíróságtól kivonni a nemperes eljárásokból a fizetési meghagyásokat nem volt szerencsés. Azért sem volt szerencsés, mert ennek annak idején egyetlen igazi oka volt, és ezt ma nyugodtan elismerhetjük: a munkateher csökkentése.
(9.30)
Annak a csökkentése, hogy egyáltalán eleget lehessen tenni, de ma már ezek elektronikus eljárás alapján működő ügyek, olyan elektronikus eljárás alapján működő ügyek, amelyeknél jószerével olyan nem jogképzett emberek működnek közre a közjegyzők részéről is, akik nem jogképzett emberek, akik ezeket az elektronikus ügyeket kezelni és ellátni tudják. A bíróságok esetében pontosan úgy, mint ahogy ezt elmondtam sokszor a földhivatalok esetében, magának az állandó felügyeleti lehetőségnek a garanciája az, ami ilyen körülmények között nem jelenik meg, pedig ez szerencsés lenne. A fizetési meghagyásoknak egy nagyon jelentős része ugyanis komoly érdekeket érint. Olyan érdekeket érint már az első lépésnél, akkor, amikor egy fizetési meghagyás kibocsátására kerül sor, amelynél meggyőződésem szerint a bíróság valamilyen szinten való jelenléte szükségszerű. Ez az egyik észrevételem.
A másik, amit nagyon fontosnak gondolok e tekintetben: ha már egyszer annak idején komoly indok volt a munkateher kérdése, és komoly indok volt az, hogy a munkateher csökkentése miatt következzen be egy ilyen változás, ma, úgy gondolom, amikor ez már egy megoldható ügy, akkor van egy másik szempont. A bíróságoknak bevételekre van szükségük. Ahhoz, hogy a mai helyzeten a bíróságokon belül és a bírósági ellátáson belül, az ő technikai felszereltségüknek az állandó építése… - amiért a kormány rengeteget tesz, ehhez eszközök kellenek. A fizetési meghagyásos eljárás az egyik eszköz. Meg kell mondanom, hogy ez egy olyan eszköz, amely ha a bíróságoknál jelenik meg, akkor talán a köz érdekében egyenesen és jobban hasznosulhat.
Következésképpen én megfontolásra ajánlom az igen tisztelt kormánynak, hogy a fizetési meghagyásos ügyeknek a rendezésére, bíróság felé történő rendezésére előbb vagy utóbb sor kerülhetne. Összességében az elhangzottak alapján, és mindaz, ami a törvényjavaslatban van, fontos lépés. Olyan lépés, amely technikailag is, jogilag is egyszerűsíti is egyfelől, másfelől pedig biztonságosabbá teszi ezeknek az általános meghatalmazásoknak az ügyét, ezért a magam részéről a törvényjavaslatot támogatom. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir