DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Azt hiszem, fontos volt az a fél mondat, amit a felszólalása végén mondott a képviselő úr, hogy a növekvő gazdaságból ki hogyan tud részesedni, hiszen valóban, szerencsére Magyarországon most már egy növekvő gazdaságról beszélünk, és a viták arról folynak (Dr. Szél Bernadett közbeszól.), hogy ki miből kaphasson többet, nem arról, hogy kitől mit vegyenek el, hanem arról, hogy ki miből kaphasson többet. Éppen ezért nőtt az emberek átlagkeresete is az elmúlt években, 2010 óta 60 ezer forinttal, amely abban segített, hogy minél kevesebben legyenek, akik rászorulnak a közgyógyellátásra vagy rászorulnak bármilyen más szociális ellátásra.
Nemcsak a fizetések nőttek átlagosan 60 ezer forinttal, nyilván a családi típusú adókedvezményt a nettó összegnél még hozzá kell ehhez adni, hanem jóval több embernek is van munkája: 700 ezerrel több ember dolgozik, mint 2010-ben; ők is a szegénység veszélyétől szerencsére távolabbra kerültek.
A mélyszegénységben élőknek a száma szintén több százezres nagyságrendben csökkent, egyesek szerint 200 ezer fővel, mások szerint 315 ezer fővel az elmúlt 4-5 esztendőben. Azok száma viszont, akik ki vannak téve a szegénység valamilyen kockázatának, nyilván itt többtényezős képletről van szó, az ő számuk sok-sok százezerrel, egyesek szerint 600 ezerrel, mások szerint 800 ezerrel csökkent az elmúlt 3-4 esztendőben. Jóval kevesebben vannak tehát azok, akik rászorulhatnak akár a természetben nyújtott, akár a pénzügyi segélyezésre az állam részéről, és jóval többen vannak, akik ki tudnak kerülni abból a nehéz helyzetből, amelyben ilyenekre szorulnának.
Ettől függetlenül fenntartjuk a rendszernek az igazságos és célzott mivoltát, és ahogy ön is említette, bővítjük olyan szempontból 2018-tól, és ennek a költségvetési fedezetét is tartalmazza a benyújtott törvényjavaslat, tehát nemcsak a salátatörvényből, hanem a költségvetési számokból is láthatja a képviselő úr, hogy a normatív közgyógyellátásnak a jövedelemhatára 5 százalékkal növekszik. Nyilván ez valamelyest követi azt is, hogy az emberek általában is többet keresnek; a gyógyszerkasszáról pedig ma is már volt szó. Az idei költségvetés a gyógyszerkassza céltartalékát 7,9 milliárddal magasabb összegben határozta meg (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), mint a tavalyit. Ez is a gyógyító-megelőző ellátások szempontjából fontos adat. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir