VERESNÉ NOVÁK KATALIN,

Full text search

VERESNÉ NOVÁK KATALIN,
VERESNÉ NOVÁK KATALIN, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Hadd reagáljak Soltész képviselő úrnak elsősorban és először édesanyaként, majd aztán a kormányzat képviselőjeként. Köszönöm szépen, hogy a kormány munkáját is elismerve, illetve hangsúlyozva és ennek a napnak a fontosságát kihangsúlyozva a mai napi ülés napirendjére tűzette ezt a nagyon fontos kérdést.
Anyák napja számunkra, édesanyák számára azért is egy különleges nap, mert ez alkalmat ad nekünk arra, hogy egyszerre mondjunk köszönetet a saját édesanyánknak mindazért a szeretetért, mindazért a gondoskodásért, amit már fogantatásunktól fogva megkaptunk tőle. Egyúttal mi, anyukák ezen a napon még a hétköznapoknál is jobban, a hétköznapoknál is erősebben érezhetjük saját gyermekeink szeretetét.
Mert hiszen miről is szól a családalapítás, miről is szól a gyermekvállalás, ha nem elsősorban arról, hogy a család erőforrás, a család a szeretet forrása? Anyák napja megünneplésének helye elsősorban a családokban van, ugyanakkor ez a nap jó alkalom arra is, hogy sokadszorra kifejezzük, a magyar polgári kormány számára milyen fontosak az édesanyák, a nagymamák, ahogy az édesapák, a nagypapák is, tehát általában a családok.
Soltész képviselő úr már ismertette azokat az intézkedéseket, amelyeket a kormány részéről a családok elismerése érdekében tettünk, hiszen ő maga is aktív részese is volt ezen intézkedések formálásának, kialakításának. Én néhány egyéb aspektusra hívnám még fel a figyelmüket.
(9.40)
Az első kérdés rögtön, mint ahogy manapság nagyon sokszor, a migráció kérdése. Azt hiszem, a modern kori népvándorlás, az illegális migráció jelenségét ma már senkinek nem kell bemutatnunk, Magyarországon mindenki ismeri. De tulajdonképpen miről is szól nagyrészt az illegális migrációra adott európai válasz? Arról, hogy a demográfiai krízissel sújtott Európa ettől remél megoldást a népességcsökkenésre, a munkaerő hiányára. Miről is szól a magyar válasz? A magyar válasz arról szól, hogy megmutatjuk, hogy belső erőforrásból is lehet fiatalodni, hogy a magyar családok megerősítésével is ki lehet lábalni a demográfiai válságból. Ezt fogjuk bebizonyítani Európának, ezt fogjuk bebizonyítani a világnak, és ezt fogjuk bebizonyítani az ellenzéki képviselőknek is.
Vannak pozitív jelek is a 2016. évben, bár ahogy Soltész képviselő úr is említette, 35 éve tartó demográfiai krízissel kell szembenéznünk. A 2016. év demográfiai szempontból, azaz a családok állapotát mutató szempontból minden tekintetben egy pozitív, mondhatom azt is, sikerév volt. A házasságkötések száma húszéves csúcson volt; 2002 és ’10 között 23 százalékkal csökkent a házasságkötések száma, 2010-hez képest 2016-ra másfélszeresére emelkedett ugyanez a szám, közben a válások száma csökkent. A gyermekvállalási kedv szintén húszéves csúcson volt, és mondjuk is ki, ez 93 100 magyar gyermek megszületését jelentette a határainkon belül a tavalyi évben. Ez ötezerrel több, mint ami a legalacsonyabb évben volt. A csecsemőhalálozás a mindenkori minimumot érte el tavaly, az abortuszok, terhességmegszakítások száma szintén a legalacsonyabb értéket mutatta, és a természetes fogyás is mérséklődött, egészen pontosan 16 százalékkal. Nem dőlhetünk hátra, nem nyugodhatunk még meg, a demográfiai krízissel felvettük ugyan a versenyt vagy felvettük a kesztyűt, de nem dőlhetünk hátra, hiszen az az áhított cél, hogy átlagosan is 2-3 gyermeket vállaljon minden család, még azért távol van.
Az egyik nagyon fontos pont ugyanakkor a költségvetésről való vita apropóján is az, hogy kiszámítható, tervezhető jövőt kínáljunk a családoknak. Erről is szól a kormányzásunk, erről is szól az is, hogy már a képviselők előtt van a 2018-as költségvetés, hosszú távú, stabil, tervezhető jövőt kínálunk a magyar családoknak. A 2018-as költségvetésben 1900 milliárd forint támogatja közvetlenül a családok támogatását. Emlékeztetnék arra, hogy ez 966 milliárd forinttal több, tehát kétszer akkora, mint a 2010-es ugyanilyen előirányzat. Ez is mutatja az elköteleződésünket, ez is annak egy jó fokmérője. Tovább emelkedik a családi adókedvezmény, tehát jó hír a két gyermeket nevelőknek, hogy jövőre már 35 ezer forint lesz a havi megtakarításuk a családi adókedvezménynek köszönhetően.
Tovább bővül a CSOK-ra, illetve az otthonteremtésre szánt összeg, most már meghaladta a CSOK-ot igénybe vevők száma a 42 ezret, illetve a százmilliárd forintos álomhatárt vagy értékhatárt is átléptük. Az ingyenes tankönyvellátás is bővül, a gyermekétkezésre szánt előirányzat is bővül, ahogy a gyed extrára vagy bármely pénzbeli előirányzatra szánt összeg sem csökken, sőt adott esetben mindegyik bővül is.
Ami pedig az értékeket illeti, csak erről még két gondolatot. Az értéksemlegesség nem érték. Nem az értéksemlegesség az, amelyet a családok támogatásánál szem előtt kell tartanunk, hanem figyelembe kell vennünk azokat az értékeket, amelyeket a magyar emberek többsége is képvisel. Nem a nők és a férfiak közötti különbségek tagadása és ezeknek a különbségeknek az elmosása a célunk, hanem a nők és a férfiak közötti együttműködés támogatása. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Amíg a polgári kormánynak lehetősége lesz arra, mi mindenkor a családok támogatását fogjuk szem előtt tartani. Kérem, hogy tegyék ezt önök is, amikor igennel vagy nemmel szavaznak majd a 2018-as költségvetésre. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir