DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Szerencse, hogy az elmúlt években nem a Jobbikra volt bízva a devizahitel-károsultak megsegítése, mert akik a magyar bérek emelését is Brüsszeltől várják, azok valószínűleg hasonlóképpen fogtak volna hozzá a devizahitelesek problémájához is, és akkor nem itt tartanánk, mint ahol most már szerencsére tartunk, hogy nem fenyeget több százezer családot a közvetlen kilakoltatás veszélye, hanem amikor lakásügyről van szó, akkor inkább a családok otthonteremtési kedvezménye jut sokak eszébe - rövidített nevén a CSOK -, nem pedig a devizahiteles probléma.
Pedig hét évvel ezelőtt nem így volt ez, akkor még bizony először tűzoltó jellegű, majd adósmentő csomagot kellett beterjeszteni ide a parlamenthez, amihez köszönjük mindenkinek a támogatását, aki ehhez támogatást nyújtott szavazattal vagy másként. Ötpontos otthonvédelmi akciótervet dolgoztunk ki, az árfolyamgátat bevezettük, a lakóingatlanok árverezését korlátoztuk, létrehoztuk a Nemzeti Eszközkezelőt, amelyik a szociálisan rászorult jelzáloghitel-adós családoknak tud segíteni, negyedrészről a devizaalapú lakáshitelezést feltételekhez kötöttük, hogy ne alakuljon ki még egyszer egy ilyen helyzet és ne lehessen felelőtlenül devizahiteleket felhalmozni, ötödrészről pedig otthonvédelmi állami kamattámogatást szélesítettünk.
A Nemzeti Eszközkezelő révén 35 ezer családot tudtunk megsegíteni, 35 ezer családnak tudtuk a lakhatását biztossá tenni, és a Nemzeti Eszközkezelő természetesen a későbbiekben is mindig a családok segítségére lesz. Jól láthatóan egy Nemzeti Eszközkezelő-forinthoz talán 1,7 forint társul, és így sikerül ezeket az embereket továbbra is biztos lakóingatlanban tartani, és a saját lakásukban tudnak a továbbiakban is élni.
Fontos volt a bankok elszámoltatása és a forintosítás. Emlékezhetünk arra, amikor azt mondták, hogy be fog dőlni a magyar bankrendszer, ha a Fidesz-KDNP ezt végigviszi. A Fidesz-KDNP végigvitte, a bankok nem dőltek be, de az emberek olyan mértékű segítséget kaptak, amire mások talán nem is számíthattak, hogy jóval a piaci ár alatt tudták forintosítani a devizahitelüket. Ezzel a kivezetéssel 3600 milliárd forintnyi hitelt forintosítottak Magyarországon, ennyi embernek vált kiszámíthatóbbá a törlesztőrészlet. A banki elszámoltatás eredményeként együttesen ezermilliárd forinttal csökkent 1,3 millió magyar család terhe. A svájcifrank-alapú lakáshitelek havi törlesztőrészlete átlagosan 26 ezer forinttal csökkent.
Ezen túlmenően bevezettük a családi csődvédelem lehetőségét, amellyel már 835 ügyet kezdeményeztek, ez 835 családnak jelent segítséget, illetőleg a végrehajtási törvényt is módosítottuk annak érdekében, hogy minél inkább az adósok vagy az egykori adósok érdekeit tudjuk képviselni. Éppen ezért már helyben helyi megoldások is születhetnek, és erre a jogi lehetőségük az önkormányzatoknak megvan, ha azt a szociális helyzetet meg akarják előzni, hogy valaki esetleg családostul hajléktalanná váljék.
(14.40)
Tehát mind a Nemzeti Eszközkezelőben, mind az önkormányzatok részére van erre bőven lehetőség. A végrehajtási törvény módosítását pár hónappal ezelőtt, talán önök is emlékezhetnek, mennyire támadták banki és más oldalról is, most a Jobbik is támadja; banki oldalról nyilván azért, hogy túl szigorú, a Jobbik oldaláról azért, hogy túl megengedő. Én azt hiszem, hogy akkor sikerült egy jó olyan utat kitalálni, amikor a teljesítő adósoknak is lehetőségük van arra, hogy kisebb anyagi lehetőség mellett is a lakhatásukat meg tudják őrizni, de ugyanakkor, aki viszont tud, az fizet is, hiszen az adósságát, legalább annak a tőkéjét mindenképpen vissza is kell hogy fizesse.
Az üres lakások számával sokszor lehet élni, csak az a probléma, hogy az üres lakások nem ott vannak általában, mint ahol azok a személyek, azok a családok, akik üres lakásba beköltöznének, sokszor nem is ott, ahol munkahely lenne. Tehát ha valaki egy olyan kistelepülésre költözik, ahol valóban sok üresen álló ingatlan van, ott valószínűleg munkahelyet nem talál, a nagyobb városokban már munkaerőhiány van, nyilván ott viszont nincs felkínált szociális bérlakás nagyobb számban. Viszont azt mondtuk, hogy ne bérlakásban éljenek az emberek, hanem azt a több mint 200 milliárd forintot, amit lakhatási támogatásokra fordítunk ebben az esztendőben, lakástulajdon megszerzéséhez, a családok otthonteremtési kedvezményén keresztül adjuk az embereknek.
A Fidesz-KDNP 2010-ben nem a bankok oldalára állt, mint az MSZP-SZDSZ korábban, hanem az emberek oldalára; olyan adósmentő csomagokat vitt véghez, amelyek ellen szinte minden nemzetközi pénzügyi szervezet tiltakozott. De ezeket sikerrel véghezvittük, és sok-sok tízezer ember lakhatását így megőriztük, és sok-sok százezer család számára pedig az anyagi biztonsághoz is hozzá tudtunk járulni. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir