Z. KÁRPÁT DÁNIEL

Full text search

Z. KÁRPÁT DÁNIEL
Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Jobbik a téli, aztán a korai tavaszi hónapokban folyamatos küzdelmet folytatott annak érdekében, hogy a kilakoltatási moratóriumot hosszabbítsa meg a kormányzat egészen addig, amíg az úgynevezett devizahitelek csapdájában vergődő polgárokat, az érintett polgárokat ki nem segíti szorult helyzetéből. Azért nem mondom azt, hogy kimenti, mert a devizások közül senki nem mentőcsomagra és nem segélyre vár, hanem pusztán az igazság szolgáltatására, tehát arra, hogy ha valaki 165 forinton vette fel az úgynevezett hitelét, akkor azt ne 256 forintos piaci áron számítsák át, hanem valamifajta tisztességes rendezési folyamat keretein belül. Ezeknek az embereknek a legalizált kifosztását szüntessék meg!
Akkor nem találtunk értő fülekre e tekintetben, tehát a kilakoltatási moratórium lejárt, és nyugodtan mondhatjuk - egyáltalán nem nyugodtan, de sajnálattal mondhatjuk -, hogy a kilakoltatások száma elképesztő rekordszintre pörgött és pörög fel. Azt is láthattuk, hogy már az utóbbi negyedéves ciklusokban két-három évre visszatekintve egyáltalán nem a kormányzat ügyes beavatkozása akadályozta meg, hogy még több lakást ürítsenek ki, hanem sok esetben egész egyszerűen a végrehajtók és sokszor pénzügyi hiénák nem találtak vevőt a kiürítendő ingatlanokra vagy sikertelenek voltak az árverések. Több ezer esetben pusztán ez mentette meg a családokat a gyalázatos kilakoltatástól.
De egyértelmű az igényünk, ha ilyen tömeges felfutás tapasztalható a lakások, ingatlanok kiürítése tekintetében, akkor a kormányzat végre cselekedjen, ne várja meg a nyári, nyugodtnak tűnő hónapokat, kezdjen egy olyan cselekvésbe, amely mérhető, több úton. Egyrészt a devizások által érintett esetekben a kilakoltatási moratórium kiterjesztése, legalábbis ennek végiggondolása igenis indokolt lenne, továbbá a kormánynak végig kellene gondolni azt is, hogy miközben több százezer üres ingatlan van Magyarországon - nyilván nem a magántulajdonban lévőkre gondolunk, hanem az állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő ingatlantömegre -, eközben a közmunkaprogram egy része értelmes, de jelentsük ki, hogy egy másik része teljesen értelmetlen, tehát talán lenne szabad közmunkás-kapacitás arra vonatkozóan, hogy ilyen-olyan úton-módon lakhatóvá tegyék az üresen álló ingatlanok egy részét.
Adott esetben itt is lehetne segítséget nyújtani azon hitelkárosultaknak, akiket nem az ócsai lakóparkhoz hasonló módon kell elhelyezni valahova egy blokkba, hanem a tisztességes életvezetési lehetőségeiket kell visszaszolgáltatni. Azért mondom, hogy visszaszolgáltatni, mert ezek az emberek legtöbbször a társadalom produktív szférájából jöttek, dolgoztak, adót fizettek, aztán bekövetkezett vagy valamilyen társadalmi, családi krach, vagy pedig pusztán a hiteltörlesztéssel kapcsolatos ellehetetlenülés, az életük pedig sok esetben összeomlott, elvesztették a munkahelyüket, az egyik hitelből való vergődéssel sajnálatos módon a másik törlesztéssel is elmaradtak, és egy olyan spirál alakult ki, amit ez a kormányzat nem tudott érdemben csillapítani. Bár kiírták az óriásplakátokra, hogy elszámoltatták a bankokat, az igazság ezzel szemben az, hogy több százezer hitelkárosult továbbra is indokolatlan terheket nyög.
Harmadsorban azt szeretnénk önöktől nem is kérni, hanem követelni, hogy a Nemzeti Eszközkezelő tekintetében a játszadozást végre szüntessék meg. Hónapokon keresztül kértük önökön számon, hogy pusztán már csak ötszáz ingatlanra van hely a Nemzeti Eszközkezelőben, és egy felülről nyitott kalappal sokkal értelmesebb lenne ezt az egészet csinálni, egy felülről nyitott költségvetéssel ugyanis elérhető az, hogy bármennyi igénylő jön, ne feltétlen a bank engedélye számítson azt illetően, hogy szerződhet vele a Nemzeti Eszközkezelő vagy sem, hanem legyen erre mindenképp költségvetési keret. A mostani nagyon rossz helyzet az, hogy költségvetési keret sem feltétlenül áll fenn, tehát korlátos az elérhető, megköthető szerződések száma, a másik irányból pedig a károkozó bank az, aki gyakorlatilag engedélyt ad arra, hogy az eszközkezelő szerződhet-e. Egy konkrét kispesti példa esetében azt látjuk, hogy már felszámolásba menekült, már eltűnt az a pénzintézet, amelyiknek engedélyezni kéne az eszközkezelő segítségét. Tehát botrányos helyzetek állnak elő, ezeket kezelni kellene, hogy a károsult családoknak legalább ez a részmegoldást nyújtó valami elérhető legyen.
Azt már látjuk, hogy a hitelek felvételkori árfolyamon történő forintosítását csak egy Jobbik-kormány merné és reményeim szerint meri majd felvállalni, hiszen azt kell hogy mondjam, a Jobbik kormánya teljesen elszánt lesz e tekintetben - a kérdés az, hogy mikor. Ha még egy évet kell várni erre, a devizahitel-károsultaknak az is nagyon sok. Tehát követeljük a kormányzattól, hogy legalább e részmegoldások tekintetében addig is mutasson némi aktivitást, ne várjon a következő választásokig, nemcsak azért, mert a devizahitel-károsultak önöket meg fogják büntetni a semmittevésért, hanem pusztán emberbaráti szeretetből sem, hiszen nem lehet ezeket az indokolatlanul ilyen méltatlan helyzetbe került családokat ebben a szakadékban hagyni. Segítségre van szükségük, adjuk meg ezt a segítséget nekik. Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir