HEGEDŰS LORÁNTNÉ

Full text search

HEGEDŰS LORÁNTNÉ
HEGEDŰS LORÁNTNÉ (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Nagyon ritkán fordul elő velem, hogy a kormányzat megfogadja azt, amit kérek. Most ez történt, igaz, hogy csak rendkívül parciális módon. De azért mindenképpen szeretném a jóval, pozitívval kezdeni. Hála istennek, hogy megértették, hogy a rendeltetésmód-változtatás tilalma egy kiskaput talán bezár, legalábbis egy időre. A magunk részéről azt indítványoztuk, hogy ez legalább tízéves tilalom legyen. Emellett azt is kértük, hogy elidegenítési tilalom is legyen feljegyezve a tulajdoni lapra akkor, amikor kiadják a felépítés megtörténtét tanúsító hatósági bizonyítványt.
Az önök indokolása szerint mindenki a saját lakhatása érdekében építi ezt az ingatlant. Akkor nem igazán értem, hogy miért is ne lehetett volna ezt elfogadni. Nem beszélve arról a szűkkeblűségről, hogy miért pont öt évben szabták csak meg ezt a rendeltetésmód-változtatást. Hiszen ha mindenki a saját lakhatására épít, akkor nyilván ezt hosszabb távra gondolja, tehát nyugodtan fölvállalhatták volna a tíz évet is.
A másik, amit kértünk, és sajnos szintén nem valósult meg, a 300 négyzetméter fölötti kategória pontosítása. Mert amikor önök a vitában érveltek a javaslatuk mellett, mindig a 300 négyzetméter fölötti pár négyzetméterben gondolkodtak. De akkor is mondtam már, hogy 300 négyzetméter fölött mondjunk egy számot közösen, legyez ez a 10 ezer. Fölötte van a 300-nak? Ó, igen. Tehát meg lehetne akár építeni egy akkora nagyságrendű épületet? Meg, ez alapján senki nem tiltja. Mi lesz ennek a következménye? Ahogy Sallai képviselőtársam is elmondta, nem lesz ettől jobb az épített kulturális környezetünk, nem lesz szebb a falukép, viszont az biztos, hogy a közösségi kontroll egyszer s mindenkorra megszűnik. Az ügyféljogok már eddig is el voltak temetve 300 négyzetméter alatt, most már 300 négyzetméter fölött is meg lesznek szüntetve.
Összességében azt kell mondjam, amit az általános vita keretében is kifejtettem, hogy ez valójában nem a magyar családoknak kedvez. Mert melyik az a magyar család, amelyik akár ezrével tudna négyzetmétereket építeni? Nyilvánvalóan üzleti érdek, ami itt megfogalmazódik. Azzal, hogy a rendeltetésmód-változtatás tilalmát öt évre betették, amit, még egyszer azt kell mondjam, nagyon jó szívvel vettem, hogy legalább ezt az egy üzenetemet megértették, azt még nem zárták ki, hogy lakhatási célú ingatlanként, de mondjuk, bérbe adva hasznosítsa, szedje a hasznát az adott építtetője ennek az ingatlannak. Mert ugye, az sincs beleírva ebbe a törvényjavaslatba, hogy oda egyébként nekik kötelező bejelentkezni és ténylegesen, életvitelszerűen ott kéne laknia. Az indoklásban ez felmerül, fantasztikus, tényleg nagyon nagy szó, csak éppen nem biztos, hogy életszerű, hogy valójában is így fog történni.
Úgyhogy összességében azt kell mondjam, ezt továbbra sem fogjuk tudni támogatni. De, államtitkár úr, nagyon szépen kérem, szerintem semmi nem sürgeti önöket a tekintetben, hogy ezt az épített környezetről szóló törvényt most ilyen értelemben módosítsák, hacsak nincs valami konkrét üzleti, befektetői szándék, ami miatt most rögtön meg kell ezt szavazni. Föltételezem, hogy nincs, hiszen ön nem így beszélt, hanem a magyar családok lakhatásáról, az otthonteremtés fontosságáról beszélt. Tehát ez egy jövőbeni, akár mondhatjuk, távlatos cél is lehet. Még mindig volna idejük önöknek is, hogy a szakmával egyeztessenek és megnézzék, hogy valójában milyen társadalmi hatása lesz az önök által előterjesztett javaslatnak.
Még egy dolgot hadd mondjak el ezzel kapcsolatban: itt szó sincs rezsicsökkentésről, szó sincs bürokráciacsökkentésről. Könyörgöm, kérdezzenek már meg egy építtetőt, hogy ettől kevesebb lett-e az a pénz, amit ő az építésznek kifizet. Dehogyis, ettől csak növekedett, hiszen kötelező tervezői művezetés van. Ha eddig 200-300 ezer forintba belekerült egy építési engedély, most, mivel számtalan további körülményt önök kötelezővé tettek, ezért ez az összeg, amit az építtető kifizet az előzetes tervekre összességében, millió fölé mehet egy családi ház esetén. Tehát itt se rezsicsökkentésről, se bürokráciacsökkentésről nem beszélhetünk.
Egy dologról beszélhetünk, még egyszer, hogy az összes közösségi érdekképviseletet kizártuk egyszer s mindenkorra. Mert ugye, ezzel még párhuzamosan az is szokott járni, hogy kicsit nagyobb épület esetén önök már mindent rögtön kiemelt kormányzati projektté minősítenek, akár Garancsi 120 méteres lakóingatlanát ott a Kopaszi-gáton. Jézus Mária, bele sem merek gondolni! Mi van, ha az is egy lakásként van megterveztetve. Ugye, arról is beszéltem, hogy egy lazább alaprajzi elrendezés esetében, mivel senki nem kontrollálja, senki nem ellenőrzi, és nem is szólhat bele valójában, mert nincs hatóság, amelyik beleszóljon, gyakorlatilag azt építhet, amit akar.
Úgyhogy azt gondolom, itt az idő, ezt a törvényjavaslatot most még - a holnapi nap előttünk van - nem kell szavazásra bocsátani, még vissza lehet csinálni. Még van ideje a kormányzatnak ezt megfontolni, és ettől az őrülettől, ettől az eszement gondolattól megmenteni Magyarországot. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir