VOLNER JÁNOS

Full text search

VOLNER JÁNOS
VOLNER JÁNOS (Jobbik): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Arra tettünk most indítványt, hogy Magyarország Alaptörvényét egy ötödik cikkel egészítsük ki, amelyben rendelkezünk a fokozott, korrupció elleni harcról. Mint ismeretes, és mint ahogy a napirend előttimben elmondtam, Magyarországon évente 400 milliárd forint a korrupció által közvetlenül okozott kár, az a kár, amelynek során vagy az állami közbeszerzéseknél vagy az önkormányzati közbeszerzéseknél vagy pedig különböző közösségi források elosztásánál, itt az EU-pénzekre kell elsősorban gondolni, közbeékelik magukat egyes politikaközeli döntéshozók, és gyakorlatilag eltüntetik a pénzt. Mi arra tettünk indítványt, hogy kerüljön be az Alaptörvénybe a korrupció elleni harc kiemelt jelentőséggel, hiszen egy olyan jelenségről van szó, amely a magyar gazdaság növekedési lehetőségeit potenciálisan visszaveti.
Miről is van szó? A korrupció évről évre kontraszelektálja a magyar vállalkozói társadalmat azért, mert az állam - mint legnagyobb megrendelője a magyar gazdaságnak - azokkal a vállalkozásokkal szeret szerződést kötni, akik tűzközeliek, a politikával jó kapcsolatot ápolnak, nem pedig az egyébként piaci alapon versenyképes vállalkozásokkal. Nem azokkal, akik versenyképes vállalkozásként képesek lennének tovább építeni a vállalkozásukat, innovációt vinnének a rendszerbe, hanem azokkal, akik a politikusokkal vagy ezek barátaival jó és szoros kapcsolatot ápolnak.
Fontos leszögezni tehát, ezt meg is tettük ebben az indítványban, hogy a közpénz a nemzeti vagyon része, hazánk legfontosabb eszköze a közérdek és a közösségi szükségletek céljára történő hasznosítása. Fontos látni azt, hogy közpénzekkel gazdálkodni kizárólag szabályszerűen lehet a javaslat szerint, nyilvánosan és ellenőrizhető módon, a gazdaságosság, a hatékonyság és az eredményesség követelményeinek szem előtt tartásával.
Nagyon fontos látni azt, hogy a nyilvánosság az egyik legfontosabb fegyver a korrupció elleni harcban. Ebbe nem fér bele az, mint amit a kormány elkövetett az elmúlt időszakban, például a Magyar Nemzeti Bank alapítványai ügyében. Itt emlékeztetnék arra, hogy ezek voltak azok az alapítványok, amelyeknél azt mondta Kósa Lajos frakcióvezető úr, hogy az alapítványokba tett pénz elveszítette a közpénzjellegét, és ezért már nem is lehet ellenőrizni, hiszen már ettől fogva nem közpénz. Illetve nagyon fontos azt látni, hogy nagyon sok olyan szerződés - aktuálisan például a Paksi Atomerőmű bővítésének kérdése - van, ahol a kormány gyakorlatilag padlótól a padlásig mindent titkosított, mindent eldugott a nyilvánosság elől, és most például a Paksi Atomerőmű esetén - mint a magyar gazdaság legnagyobb megrendelése esetén - azt láthatjuk, hogy nem ismertek ennek az ügynek a részletei, és természetes, hogy ennek köszönhetően bizalmatlanság övezi a bővítés kérdését.
(Hegedűs Lorántné elfoglalja helyét
a jegyzői székben.)
Szintén fontos arról beszélni, hogy a gazdaságosság, hatékonyság kérdésében miért fontos előrelépni és miért kérjük képviselőtársaink támogatását. Láthattuk például a közműcégek államosítása során, hogy több gazdasági társaságnál, amelyek az államosítás során létrejöttek, nem készültek el az alapvető beszámolók sem, a menedzsmentnek még csak szándéka sem volt arra, hogy a közpénzek elköltésének módját ellenőrizze, és gyakorlatilag egy több száz milliárd forintos piacon úgy folyik jelenleg a gazdálkodás, hogy az állam ügyet sem vet arra, hogy mi történik ezeknél a cégeknél, nem méri a cégek teljesítményét, nem méri a hatékonyságot, és gyakorlatilag semmit nem tesz annak érdekében, amit egyébként egy piaci alapon álló gazdasági társaságnál megtesznek, hogy törekednek arra, hogy hatékonyabban költsék el a pénzt, hogy hatékonyabb legyen a működés.
Nem utolsósorban pedig azt kérjük, és ez a javaslatunknak talán a leghangsúlyosabb eleme, hogy minden esetben, aki a közpénzeket eltünteti az említett korrupciós bűncselekmények révén, végrehajtandó szabadságvesztésben legyen része, ilyen módon is rettentsük el a politikusbűnözőket és a velük együttműködőket attól, hogy eltüntessék a közpénzt, hogy elvegyék az emberek pénzét. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir