SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Mint a leadott kérdésből is kiderül, nyilvánvalóan azt a kritikát fogalmazom meg, hogy alapvetően az 1935-ös feudális viszonyokhoz hasonló birtokszerkezetet eredményez az önök kormányzása az elmúlt időszakban.
Ez azért furcsa, mert Lázár János miniszter úr nemrég azzal a mondattal tűnt fel, hogy Csányi Sándor Magyarország első számú uzsorása, de korábban is az országot polip módjára behálózó magyarnak tűnő bankvezérként emlegette. Ehhez képest a Fidesz-KDNP bejelentette, hogy megvonja a nagy támogatásokat, a támogatások egy részét ezen területtől. Ehhez képest 2016 újra nem hozott érdemi eredményt. Ismét Csányi Sándorék vezetik a legtöbb támogatást kapottak statisztikáját, és nyilvánvalóan az agrárvállalkozások abszolút toplistájában is ő az első. A Bólyi Zrt. egymaga 1,6 milliárd forint agrártámogatást kapott, az egész Bonafarm-csoport pedig 2,8 milliárd forintot szívott fel. A Csányi-birodalom 25 ezer hektáron gazdálkodik jelenleg.
Nyilvánvalóan az a kérdés, hogy milyen stratégiát jelez ez a tendencia. Gyakorlatilag azt lehet látni, hogy érdemi változás nincs az MSZP-s évekhez képest e tekintetben, nincs érdemi változás az önök kormányzása és a korábbi, sokat kritizált MSZP-s irányok között. Önök a magyar adófizetők és az európai uniós adófizetők pénzét ugyanúgy a milliárdosoknak adják. Azért, hogy ez teljesen világos legyen, el szeretném mondani azt a statisztikát, hogy 2016-ban a támogatást kapóknak kevesebb mint 0,3 százaléka, a legnagyobb 500 gazdálkodó kapta meg a támogatások 21,5 százalékát, összesen 138 milliárd forintot. Ez az 138 milliárd forint lehetővé tette, hogy 500 érdekeltség - ötszáz! - közel 300 millió forintot kapjon fejenként; tehát ez az 500 gazdálkodó. A többi, közel 170 ezer gazdálkodó átlagban nem kapott 3 millió forintot sem.
Nyilvánvalóan azt próbálnánk számonkérni a kormányon, hogy miután többször elmondták a kis- és közepes gazdálkodók térnyerését, akkor mégis hogyan lehet, hogy minden tendencia ellentétes irányba mutat. Némi aggodalommal látjuk most, hogy Győrffy Balázs agrárkamarai elnök nemrég a termékpályaszintű integrációt is olyan alapokra akarta helyezni, amely beleillik ebbe a gyakorlatba, hiszen az integrátorok között a trafikügyhöz hasonlóan koncesszióba adják a teljes mezőgazdaság integrálását, és ebben monopolhelyzetbe hoznak érdekeltségeket. Csányi Sándor, Mészáros Lőrinc neve és más közismert nevek újra felmerülhetnek. Nyilvánvaló, hogy a Fidesz ugyanazt a gyakorlatot folytatja immár hét éve, mint amit az MSZP megkezdett.
Az a tiszteletteljes kérdésem, államtitkár úr, hogy várható-e ebben változás. Idáig csak beszéltek róla, az eddigi intézkedések eredményt nem hoztak. A támogatások csúcsát ugyanúgy milliárdosok kapják, mint eddig. Csányi Sándor ugyanúgy vezeti a legtöbb támogatást kapók listáját, mint az MSZP-s években. Mikor lesz ebből érdemi változás és mikor jön el az a típusú mezőgazdasági struktúra, amit oly sokszor emlegettek? Jelenleg ugyanis azt a dél-amerikait erősítjük, amitől távolodni szerettünk volna. Erre várom megtisztelő válaszát. Köszönöm szépen, elnök úr.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir