SCHANDA TAMÁS JÁNOS,

Full text search

SCHANDA TAMÁS JÁNOS,
SCHANDA TAMÁS JÁNOS, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Ahogyan képviselő úr is elmondta, számítunk az egyházakra, számítunk az egyházi szervezetekre a fejlesztéseinkben, különösen is számítunk az emberi erőforrás operatív programban az egyházak szerepvállalására. Számítunk a társadalmi felzárkózásban önökre, számítunk az egyházi szervezetekre a népesedési programok keretében, számítunk a köznevelési fejlesztések kapcsán és a végzettség nélküli iskolaelhagyás ügyei kapcsán is egyaránt.
(19.10)
Azt is el kell mondani, hogy a társadalmi változások és a köznevelési törvény változásai következtében az egyházaknál jelentősen megnövekedtek az oktatási intézményt fenntartói feladatok. Az egyházak által fenntartott intézmények száma az utóbbi időben több mint 60 százalékkal nőtt. Ugyanakkor az egyházak kezelésébe visszajutott, visszakerült intézmények strukturális állapota sokszor rossz, elavult, illetve sok esetben nem tud eleget tenni azoknak a fontos társadalompolitikai céloknak, mint például a mindennapos testnevelés biztosítása.
Éppen ezért, ahogy a képviselő úr is említette, több olyan oktatási fejlesztésünk van, több olyan oktatási fejlesztést indítottunk, amely különösen az egyházaknak vagy a nem állami fenntartók számára érhető el. Ezek közül valóban érdemes kiemelni az EFOP 4.1.1. egyes egyházi oktatási infrastrukturális fejlesztések című pályázatot, amelynek a keretében 23 darab egyházi oktatási intézmény kapott támogatást. Ezen projektek összértéke meghaladja a 14 milliárd forintot, és itt már zajlik a projekt végrehajtása, csak hogy az ellenzéki vádakra is vissza tudjak utalni, itt már valóban érezhető a terepen is, hogy ezek a fejlesztések elindultak, és olyan eredményekkel fognak zárulni, amelyek sok száz, sok ezer magyar fiatal oktatásához tudnak hozzájárulni.
A másik említett pályázat is elérhető, ez jelenleg is pályázható, ez az EFOP 4.1.5. kódszámú köznevelési intézmények infrastrukturális fejlesztése címet viseli. Itt szintén várjuk az egyházaknak, a civil szervezetek pályázatait, akik oktatásiintézmény-fenn-tartással is foglalkoznak. Itt a rendelkezésre álló keretösszeg meghaladja a 16 milliárd forintot. Ennek a pályázatnak a segítségével pedig új közösségi terek tudnak majd létrejönni az iskolákon belül, sportudvarok, játszóudvarok kerülnek majd kialakításra, szaktantermeket és osztálytermeket újítunk fel és újítanak fel az egyházi és magánfenntartók, és ezáltal is jelentősen növekedni fog a magyar oktatás minősége.
Tisztelt Képviselő Úr! Várjuk és biztatjuk az egyházakat és az egyházi szervezeteket arra, hogy minél több pályázaton induljanak, és minél több pályázatban vegyenek részt. Én most nem sorolnám föl azt, hogy milyen egyéb lehetőségek vannak az emberi erőforrás operatív program keretén belül, hiszen sok időt használnék el a rendelkezésre álló időkeretből. Nincs is nagyon olyan pályázati felhívásunk, amit nem teszünk lehetővé az egyházak számára is, hiszen fontosak számunkra, elismerjük azt az értékteremtő munkát, amit egyébként végeznek a mindennapokban. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir