DÚRÓ DÓRA

Full text search

DÚRÓ DÓRA
DÚRÓ DÓRA (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Napjainkban a magyar fiatalságnak nem csupán az informális, hanem a formális kommunikációban használt nyelvezete is folyamatosan egyszerűsödik, tartalmilag egysíkúvá válik. A folyamat persze nem teljesen új, azonban az utóbbi években felgyorsult.
Arany János születésének 200. évfordulóján ott tartunk, hogy különálló szótárak nélkül nem tudják, akár XX. században élt költőink szavait értelmezni a tanulók. Mi több, az előző generációkkal sem tudnak tartalommal teli emberi kapcsolatokat kialakítani, mert az új generáció csatornái sokkal inkább épülnek jelzésszerű kommunikációra, ráadásul a gyorsan változó technológiai eszközök a nyelvtől is gyorsabb változást követelnek meg. Mindez óhatatlanul befolyásolja a közösségi kapcsolatokat, kiüresítve azokat, számukra például nehezebb a szemtől szembeni beszélgetés.
A kihívást jelentő helyzet kezelésének stratégiáját a 2014-ben a magyar nyelvi örökség gondozása és fejlesztése céljából életre hívott Magyar Nyelvstratégiai Intézet lenne hívatott kidolgozni és azt következetesen végigvinni, a társadalom számára érzékelhető és értékelhető módon megvalósítani. A biztatóan hangzó célkitűzéseket tartalmazó kormányrendelet azonban ugyan három éve hatályos, a fentiekben említett sürgető helyzetnek a kezelésére eddig semmilyen kézzel fogható eredményt nem tud felmutatni sem az intézet, sem a kormány.
A MANYSI honlapját, illetve programpontjait átolvasva sehol nem találkozhatunk a kérdéssel kapcsolatos állásfoglalással. Nehezen érthető, hogy miért nem kezelik kiemelten a fiatalok kommunikációjának radikális megváltozását. Érthetetlen, hogy miért nem készítettek még felméréseket a jelenségről, és miért nincsenek elképzeléseik annak kezeléséről.
Mindezek alapján kérdezem államtitkár urat, milyen konkrét lépéseket tesz a kormány azért, hogy a nyelvi értékvesztést mérsékelje. Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir