DR. TILKI ATTILA

Full text search

DR. TILKI ATTILA
DR. TILKI ATTILA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Napjainkban, az árvízként sodró mindennapokban ne felejtsünk el felpillantani néha: ahhoz, hogy tudjuk, hol tartunk, tudnunk kell, honnan jöttünk.
Kötelességünk, hogy megemlékezzünk nagy történelmünk egy fontos eseményéről, II. Rákóczi Ferenc utolsó országgyűléséről, ami a mai magyarság számára - legyen az határon innen vagy túl - fontos üzeneteteket hordoz. Az egyik az összetartozás, ami ma azt jelenti, hogy a magyar nemzetnek nem lehet határokat állítani. A másik pedig az, hogy nem adhatjuk fel soha, nem lehetünk meghunyászkodó csatlósai sem a Habsburgoknak, sem az Európai Uniónak.
A szabadságharc végéhez közeledve 1711. január 13-án a fejedelem egy hónapra fegyverszünetet kötött a császárral, majd január 31-én gróf Pálffy János császári tábornagy átnyújtotta a nagyságos fejedelemnek a békefeltételeket. A békefeltételek megvitatására Rákóczi a vadászatok alkalmával megismert salánki kastélyba hívta össze tanácsosait és szenátorait. A fejedelem 1711. február 10-én érkezett a tanácskozás színhelyére, Ugocsa vármegyének az északnyugati részén, „Feketepatak földjén található faluba”, Salánkra. A nyolc évig tartó, sok dicsőséggel és szenvedéssel teli szabadságharc, amelynek bölcsője, talaja, ereje és tartaléka ez a mi szűkebb hazánk, Szatmár-Bereg és Ugocsa volt, az utolsó tanácskozáson hozott döntésével elutasította a Habsburgok bé-kefeltételeit. Itt határozták el a rendek, hogy Rákóczi személyes találkozón Lengyelországban próbálja Péter orosz cárt segítségnyújtásra bírni. A fejedelem távolléte idejére Károlyi Sándort nevezték ki a kuruc seregek főparancsnokává. Február 18-án indult Salánkról a fejedelem utolsó útjára, majd elhagyta hazáját, ahova élve soha többé nem tért vissza.
A II. Rákóczi Ferenc vezette küzdelem az ország teljes függetlenségéért folyt, és végül az erőtlen erőviszonyok, a kedvezőtlenné váló európai politikai helyzet és az ország belső társadalmi ellentmondásai miatt bukott el. A bukás ellenére a szabadságharc megakadályozta Magyarország teljes beolvadását a Habsburg Birodalomba.
Rákóczi emigrációba kényszerült, de megkérdőjelezhetetlen nemzeti hőssé vált, és követendő példakép maradt a magyarok szemében. 2015 óta a kiemelkedő államférfi, a Rákóczi-szabadságharc vezérlő fejedelmének születésnapja, március 27-e nemzeti emléknap. Az Országgyűlés 2015-ben határozott erről.
2017. február 12-én vettem részt a II. Rákóczi Ferenc salánki országgyűlése 306. évfordulójának alkalmából megtartott emlékünnepségen Salánkon, ahol a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke, Csűry István tartotta a hálaadó istentiszteletet. A Rákóczi-emlékparkban az ünnepi beszédemben kifejtettem, hogy a kuruc hagyományokhoz való ragaszkodás az egyik fő ismérve az ugocsai településeknek, de Ugocsához hasonlóan a szatmári és beregi településeken élőkre is igaz.
A Cum Deo pro Patria et Libertate szellemisége tartást ad a településeknek. Ezért is bír nagy jelentőséggel ez a megemlékezés, mivel erős kapaszkodót ad a mai kárpátaljai magyarságnak, akik napjainkban nehéz időket élnek meg az őket körülvevő politikai helyzetben. Nyelvük használatáért aláírásgyűjtésbe kezdtek, és a kedélyeket pedig az borzolja, hogy Andrij Parubij, a Legfelsőbb Tanács elnöke bejelentette, hogy a közeljövőben a hivatalt viselő kettős állampolgárságú emberektől elveszik az ukrán állampolgárságot is.
Arról se feledkezzünk el, hogy március 18-án immár sokadik alkalommal tartotta meg a szélsőséges Karpatszka Szics szélsőjobboldali alakulat a felvonulását Ungváron, ami szintén nem segíti a nemzeti megbékélést.
Talán fontos nekünk is, nemcsak a kárpátaljaiaknak, hanem nekünk itt, a parlamentben az a gondolat, amit Horkay Lajos lelkész 1936-ban a Beszélő kövekben írt. A Beszélő kövekben Salánk történetét foglalta össze az oda való és nagytiszteletű úr. A következőket írta: „Célom, hogy hitet, öntudatot és önbizalmat ébresszenek e sorok a te lelkedben, salánki magyar kálvinista nép! Meglátod e mécsvilágnál, kik voltak apáid százados robotban, szenvedésben, jogfosztásban, védekezésben, természeti és elemi csapásokban, a hadak útján, életben, halálig hűen tűrő, szenvedő, de hivő, reménykedő és kitartó magyar kálvinista nép!"
Emlékezzünk meg a mai napon II. Rákóczi Ferenc fejedelem tetteiről (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)! Tisztelet a bátraknak, akik hazánkért vívott küzdelmekben vesztették életüket! (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir