IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az LMP egyetért a határozati javaslat céljával, szerintünk is szükség van egy szociális alapra azon rászorulók számára, akiknek problémát jelent a rezsiköltségek fedezése, és akiket még a rezsicsökkentés sem ér el, mert fával, brikettel fűtenek.
A lakhatási és energiaszegénységre vonatkozóan az LMP is beadott korábban több javaslatot. A legutóbb egy olyan javaslatot szavaztak le kormánypártok, ami egyszerre érvényesítette volna a szociális és a környezeti szempontokat. Azt gondoljuk ugyanis, hogy olyan megoldást kell találni az energiaszegénységre, ami egyúttal elősegíti a környezetkímélő lakossági fűtést is.
Nem lehet ugyanis nem tudomást venni arról, hogy Magyarország egyik legsúlyosabb környezetegészségügyi problémája a lakossági égetés okozta levegőszennyezés. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint hazánkban évente több mint 14 ezer ember hal meg idő előtt a levegőszennyezés következtében. Gyerekeink életesélyeit átlagosan 6-18 hónappal csökkentheti a szennyezett levegő, ami az elavult lakossági fűtési berendezésekkel, tüzelési technikával, a rossz minőségű tüzelőanyaggal hozható kapcsolatba. Ezért javasoljuk egyrészt a szociális tűzifaprogram bővítését, támogatási idejének és keretének növelését, emellett további intézkedéseket, a tűzifa minőségére vonatkozó szigorú előírásokat, állami alap létrehozását a tüzelőberendezések cseréjére, korszerűsítésére, széles körű lakossági felvilágosító programokat, egy komplex lakóépület-energetikai program indítását.
A javaslattal, az energiaszegénység elleni intézkedések szükségességével tehát egyetértünk és támogatjuk, de hiányoljuk belőle a komplex megközelítést. Köszönöm a szót.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir