Megemlékezés a magyar zászló és címer napjáról

Full text search

Megemlékezés a magyar zászló és címer napjáról
Tisztelt Országgyűlés! Az Országgyűlés 2014 de-cemberében határozatban nyilvánította március 16-át a magyar zászló és címer napjává, arra emlékezve, hogy 1848-ban az áprilisi törvények részeként fogadták el „a nemzeti szinről és ország czimeréről” szóló 1848. évi XXI. törvénycikket.
A magyar rendek évtizedes küzdelme ért célba ekkor, hiszen hosszú ideje próbálták elérni, hogy a magyar trikolórt használhassák az országban a császári kétfejű sasos lobogó és a sárga-fekete színek helyett. A reformkorban a magyar zászló egyre többször került elő a különféle polgári szervezetek, polgárőrségek, kaszinók összejövetelein, ünnepi felvonulásain vagy egyéb társadalmi eseményeken. Ugyanakkor az országgyűlési követválasztások nélkülözhetetlen elemévé is vált abban a korban, amikor hivatalosan csak elvétve jelentek meg a magyar színek és a címer. A nemzetiszínű zászló a magyar függetlenség és önállóság, de egyben a társadalmi haladás igényét is kifejezte.
Nem csoda, hogy az 1848. márciusi forradalmi hónapokban - spontán módon - pillanatok alatt szinte az egész országban piros-fehér-zöld zászlóerdők emelkedtek fel, és követelték a császári jelvények felváltását. A ma ünnepelt törvény szimbolikusan visszaadta a nemzetnek az évszázadok óta vágyott és remélt függetlenség és szabadság jogát. Bármennyire is rövid volt 1848-1849 küzdelmes időszaka, a magyar háromszínű lobogó örökre összeforrt nemcsak önfeláldozó hősök emlékével, hanem az állami függetlenség és a nemzet szabadságának eszményével is.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ebben az évben több, sorsunkat alapvetően meghatározó történelmi esemény évfordulójára emlékezünk. 1990-ben, 30 évvel ezelőtt ült össze az első szabadon választott Országgyűlés, és számos törvényben tette visszafordíthatatlanná a kommunista múlttal való szakítást és a demokratikus Magyarország megteremtését. Felismerték azt is, hogy nem elég a jogrendszer gyökeres átalakítása a rendszerváltoztatás véghez viteléhez, hanem a szimbólumok világát is meg kell újítani. Az 1990. július 3-án elfogadott XLIV. törvény - egy hosszú társadalmi vitát lezárva - a koronás címert tette meg Magyarország nemzeti jelképévé, amely így immáron 30 éve a magyar állam és a nemzet egyik legfontosabb szimbóluma.
Tisztelt Képviselőtársaim! Szintén ebben az évben emlékezünk meg a történelmi Magyarország területét szétdaraboló és a magyar nemzet harmadát idegen államok fennhatósága alá szorító trianoni békediktátum 100. évfordulójáról. Az emlékév neve - nemzeti összetartozás emlékéve - is arra utal, amely a nemzeti zászlónk legfontosabb üzenete: bármerre szóródtak vagy szakadtak el hazánkfiai, sorsunk közös, összetartozunk és egyek vagyunk.
Arany János soraival zárom szavaim: „A zászlót, a zászlót ne hagyjátok! / Ha minket elfú az idők zivatarja: / Nem lesz az istennek soha több magyarja.” Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Taps.)
Tisztelt Országgyűlés! A mai napon napirend előtti felszólalásokkal kezdjük munkánkat, ezt követően 12 óra 15 perctől 13 óra 45 percig a kérdésekre, majd 13 óra 45 perctől 14 óra 45 percig az azonnali kérdések és válaszok órájára kerül sor, végül a napirend utáni felszólalásokkal fejezzük be az Országgyűlés ülését.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir