DR. VARGA LÁSZLÓ,

Full text search

DR. VARGA LÁSZLÓ,
DR. VARGA LÁSZLÓ, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Igazán nem akarom a felszólalásomat elviccelni itt az elején, hiszen nagyon komoly dologról beszélünk, de a felületes hallgató számára nyilván érdekes lehet, hogy van olyan előterjesztés az Országgyűlésben, amikor az általános vitában legalább ötvenszer elhangzik a megfigyelés szó, és mégse vált ki intenzív politikai vitát az egyes felek között az adott előterjesztés.
Nyilván ez a szó, hogy megfigyelés, lehet egy picit rossz kontextusú adott esetben az állampolgárok számára, mégis két módon lehet megközelíteni ezt az előterjesztést. Az egyik végül is a jogharmonizációs célja. Tehát ha leegyszerűsítem, akkor az szokott történni technikai értelemben az Országgyűlés előtt, hogy amelyik előterjesztés az európai uniós jogharmonizációt szolgálja, ott nem szoktak nagyon nagy viták lenni az Országgyűlésben. Nagyon ritka az az eset, amikor nagy viták születnek. Itt is, ahogy előttem elhangzott, a Copernicus-programról szóló európai parlamenti és tanácsi rendeletnek tulajdonképpen egyfajta lekövetése a jogrendszerben ennek a földmegfigyelési információs rendszernek a kialakítása, amiről már előttem szóltak. Tehát jogi értelemben akár így is elintézhetnénk ezt az előterjesztést.
Tartalmi értelemben egyébként nagyon összetett a dolog, és szerintem rendkívül előremutató is lehet, hogyha egyébként ezt az állampolgárok javára tudjuk a későbbiekben használni, hiszen az űrkutatáson túl azért itt a katasztrófavédelem tekintetében, akár az ingatlan-nyilvántartás vagy sok hatósági ügy tekintetében, vagy az agrárium érdekeit szolgáló módon nyerhető ezáltal rengeteg olyan információ, ami valós időben egészen pontos képet mutat majd arról, hogy mi van a Földön, a Föld felszínén, és pontosan például a magyar polgárok vagy a cégek hogyan és milyen módon használják adott esetben az ország területét.
Mindezt úgy kell csinálni, ezt természetesen az előterjesztés is tartalmazza, hogy ez ne legyen hazánk nemzetbiztonsági és honvédelmi érdekeit sértő. Én két felvetést tennék itt most az előterjesztés kapcsán. Talán nem is a közvetlen szövegével kapcsolatos az első, hanem a későbbiekkel - bár a második is ilyen végső soron. Először is nyilván az, hogy egyre pontosabb képünk lesz a valós helyzetről Magyarország területén is, például az agrárium tekintetében, sokszor tér el a hagyományos nyilvántartásoktól az, amit az ilyen komoly rendszerekben lehet látni.
Az, hogy eltérés van, az lehet, mondjuk, visszaélésből fakadó is, tehát adott esetben van egy terület, ahol erdőnek kéne lenni, de valamiért nincsen, mert valamilyen visszaélés történt, vagy bűncselekmény adott esetben, sorolhatnám, természetkárosítás történt. Ezekben az esetekben az így nyert információkkal nyilván határozottan kell eljárni a hatóságoknak. Megjegyzem, olyan rendszerek természetesen már most is vannak, amik ezekben segítik a hatóságokat. Tehát lehet egy ilyen előnye a dolognak.
De természetesen az, hogy a hagyományos nyilvántartások eltérnek adott esetben egy-egy ilyen nagyon fontos, tényleg a műholdak által alkotott képtől, az lehet néha a földhasználat problémáiból eredő jóhiszemű probléma is. Ezekben az esetekben nyilván méltányosnak kell majd lenni a későbbiekben, hogyha ezek a rendszerek továbbfejlődnek és alakul át a világunk. Tehát a hagyományos nyilvántartásokból az ilyen irányokhoz való áttérésre rendkívüli méltányosság kell szerintem az átlagfelhasználók, az átlagpolgárok számára, hiszen változik a világunk.
A másik kérdés, amit képviselő asszony előttem már feltett, de teljesen jogos egy ilyen költségvetési helyzetben, nagyon magas a megbetegedésszám sajnos ma is, amit a reggeli órákban tapasztalhattunk az adatokból a Covid-járvány tekintetében, és nem tudjuk pontosan, hogy ez milyen egészségügyi és gazdasági hatásokkal lesz a következő hónapokra.
Tehát ahhoz, hogy egy ilyen előterjesztést támogasson az ellenzék, egyrészt mégiscsak kell néhány - egyfajta megnyugtató jellegű - adatvédelmi mondat ebben a tekintetben esetleg államtitkár úr részéről, másrészről pedig költségvetési tekintetben néhány mondat. Tehát ha egészen konkrétan el tudná mondani, hogy milyen költségvetési forrásokat jelent ez az egész dolog, ez az FIR, mondjuk, már a következő költségvetési évet tekintve, akkor szerintem lehet, hogy meg is tudná nyugtatni az ellenzéki képviselőket, és ha nincs itt semmi látnivaló, akkor nyilván lehet, hogy közösen meg tudnánk ezt szavazni, de nekünk ebben azért körültekintően kell eljárni. Köszönöm, elnök úr.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir