DR. VEJKEY IMRE,

Full text search

DR. VEJKEY IMRE,
DR. VEJKEY IMRE, a KDNP képviselőcsoportja részérőll: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Nem kívánva megismételni az Azbej Tristan államtitkár úr által elmondottakat és a Pócs János képviselőtársam által már elmondottakat, de mindenképpen fontos hangsúlyozni, hogy a törvényjavaslat célja a földmegfigyelési információs rendszer, a földmegfigyelési adat-infrastruktúra és az adatszolgáltatások kialakítása elnevezésű projekt törvényes kereteinek a biztosítása. A FIR olyan átfogó központi kormányzati rendszer, amely a közigazgatást, szakigazgatási rendszereket, a privát szférát, továbbá a teljes magyar társadalmat releváns, részletes, könnyen hozzáférhető és naprakész földmegfigyelési adatokkal látja el.
A FIR elsődleges jogi hátterét a Copernicus-program létrehozásáról szóló 2014. április 3-ai európai parlamenti és tanácsi rendelet adja. 2005-ben az Európai Unió stratégiai döntést hozott arról, hogy az Európai Űrügynökséggel közösen a környezetvédelmi, biztonsági szolgáltatások nyújtására szolgáló független európai földmegfigyelési kapacitását kifejleszti. Az így létrehozott Copernicus-program alapját az Európai Unió, az ESA és a tagállamok közötti partnerség képezi, melynek megfelelő európai és nemzeti kapacitásokra kell épülnie, közösen kidolgozott új eszközökkel kiegészülnie.
Az EU-rendszerrel összhangban a FIR elsősorban a földművelésügyi, erdőgazdasági, honvédelmi, vízügyi, valamint katasztrófavédelmi, közigazgatási hatósági ügyek vonatkozásában pedig olyan új adatbázist biztosít, amely az űrtávérzékelési adatok és a földmegfigyelési adatok hosszú távú felhasználását teszi lehetővé. A FIR induláskor többek között a következő hatósági eljárásokhoz nyújt majd támogatást: fa- és erdőhasználatok térbeli lehatárolása, erdőművelési ágból való kivonása, erdő- és más földhasználati kategóriába kerülése és faállomány megszűnése; erdő, fásítás szabad rendelkezésű erdővé nyilvánítása; légi távérzékelés engedélyezési eljárása; távérzékelési adatok használatának szakfelügyelete, területalapú támogatások távérzékeléses ellenőrzéséhez kapcsolódó változásvezetés; növénytérkép előállítása; kiemelt jelentőségű vízi létesítmények műszaki megfigyelése.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A KDNP parlamenti frakciója támogatja a törvényjavaslatot. Fontosnak tartjuk, hogy azokkal az új technológiákkal, amelyek rendelkezésre állnak, most már az űrből lehet ezeket a különböző dolgokat megfigyelni, a változásokat szintén regisztrálni és olyan vitáknak is elejét venni, mint amelyek akár birtokvitáknak, akár túlépítési vitáknak is a polgári jogban megfelelő bizonyítékokat szolgáltatnak. Úgy gondolom, hogy ez is a jogállamiságot fogja erősíteni Magyarországon. Kérem még egyszer, támogassák a törvényjavaslatot. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
(13.10)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir