DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT

Full text search

DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT
DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Ellenzéki képviselőtársaim viszonylag részletes bírálatot adtak ezen törvényjavaslathoz, ebben az esetben sem szeretném megismételni azokat a gondolatokat, amiket megfogalmaztak.
Én alapvetően arról szeretnék beszélni, hogy itt a törvényjavaslat előterjesztése kapcsán az információhiány, illetve a rossz előkészítés az, ami nagyon-nagyon kiolvasható. Nem látjuk pontosan, illetve úgy is fogalmazhatnék, hogy látjuk, hogy nem történt megfelelő társadalmi és szakmai egyeztetés a törvényjavaslat előkészítése kapcsán, és olyan alapvető információkat sem csatoltak az előterjesztéshez, hogy például a jogi szakmai szervezetek, gondolhatunk itt az Ügyvédi Kamarára vagy éppen az Országos Bírósági Hivatalra, milyen módon fejezték ki a véleményüket előzetesen a törvényjavaslat kapcsán és azt figyelembe vette-e a Miniszterelnökség.
Nem tudjuk azt sem, hogy az önkormányzati érdekvédelmi szervezetekkel, önkormányzati szövetségekkel milyen módon folytattak egyeztetéseket. Nagyon nagy mértékben érinti az önkormányzatok működését a törvényjavaslat, illetve a tervezett módosítások sora, és azt sem tudjuk ilyen módon, hogy részt vettek-e érdemben az egyeztetésben, illetve hogy milyen véleményeket csatoltak és azt figyelembe vették-e.
Többször esett szó a műemlékvédelem kérdéséről, azt sem látjuk, hogy a műemlékvédelem szereplői, szakmai szereplői adtak-e ezzel kapcsolatban releváns véleményt, egyáltalán volt-e erre módjuk.
Azt sem látjuk, hogy történt-e vagy készült-e megfelelő hatásvizsgálat. Nagyon szerteágazó, kiterjedt módosításokat irányoz elő a javaslat, és szintén nem tudjuk, hogy előkészült-e vagy megkezdték-e legalább az előkészítést az állam részéről, hogy a jelentős változásokat itt az elektronikus ingatlan-nyilvántartás terén például képes lesz-e lekezelni informatikai oldalról, mondjuk, az állam. Én azt gondolom, hogy erről is mindenképpen szólni kellene az előterjesztésnek.
Itt van egy nagyon-nagyon komoly aggályunk is: nincs arra vonatkozóan konkrét adat, információ, hogy a megvalósítandó informatikai rendszer mennyire lesz biztonságos, tehát hogy milyen biztonsági megoldásokat biztosítanak, hogy a jövőben milyen módon lesz biztosított adott esetben az elektronikus úton létrejövő okiratok sérthetetlensége, megsemmisülés elleni védelme. Én azt gondolom, hogy felelős döntést ebben a helyzetben csak akkor hozhatnak az országgyűlési képviselők, hogyha ezzel kapcsolatban részletes információkat kapnak. Ez elmaradt. Én azt gondolom, hogy mindannyian átlátjuk, hogy ezeknek a dokumentumoknak a sérthetetlensége, hogy itt adott esetben nemcsak a megsemmisülés, hanem a beavatkozás elleni védelem milyen alapvető fontosságú, nagyon-nagyon komoly joghatások kapcsolódnak ezekhez az elektronikus nyilvántartásokhoz.
És akkor nagyon-nagyon röviden néhány gondolat konkrétan a törvényjavaslat egy-két, az előttem szóló felszólalók által citált részével kapcsolatban. Nagyon pozitívnak tartjuk egyébként itt a napelemek telepítése kapcsán, hogy az ökológiailag értékes területek esetében, illetve a jó termőföldek esetében korlátozzák ezeknek a telepítését, ezt fontosnak tartjuk. Nyilván nagyon erőteljesen támogatjuk a napelemek létesítését, de alapvetően úgy gondoljuk, hogy mondjuk, az épületek tetejét kéne ezekkel telerakni, semmiképpen nem a termőföldeken kellene zöldmezős módon napelemparkokat létesíteni.
De itt felvetődik a kérdés, hogy ez már egy lépés a kormány részéről, tehát pozitív lépés, hogy az ökológiailag értékes területeken, illetve az ökológiai hálózat, ökológiai folyosó esetében is megtette ezt a lépést. De hogy nem gondol a kormány például arra, hogy ilyen területeken - és például a kiemelten védett természetvédelmi területeken -, mondjuk, elérjék, hogy nem lehet atomtemetőt építeni, mert sajnos ez a helyzet.
(14.20)
Jelenleg egy kiemelten védett területen, a nyugat-mecseki területen készítik elő az atomtemető megvalósítását, ott vannak kutatófúrások, s a többi. Én tehát azt gondolom, hogy itt is egy kicsit nem is féloldalas, hanem igazából csak ilyen, nem tudom, szórványos a kormánynak a figyelme az ilyen ökológiai szempontok tekintetében.
És akkor még egy dologra szeretnék utalni, illetve itt konkrétan kérdéseim is lennének. Ugye, itt a műemlékvédelem kérdésére mindkét kormánypárti frakció vezérszónoka utalt. Pócs képviselő úr egész pontosan úgy fogalmazott, hogy a kulturális örökségvédelmet még magasabb szintre kell emelni, tehát a jelenlegihez képest még magasabb szintre. Hát, mi úgy látjuk, hogy ezen a téren is, főleg a műemlékvédelem területén óriási károkat szenvedett a magyar nemzet, Magyarország, ugyanis a kormány alapvetően szétverte a műemlékvédelemnek az intézményrendszerét, és itt a szakmai szempontok már alig-alig tudnak érvényesülni, és alapvetően a Miniszterelnökség az a minisztérium, amely ezen a téren alapvetően mozgástérrel bír, amelynek mozgástere van. És mi rengeteg jelzést kaptunk itt az elmúlt években a műemlékvédelem kapcsán, például sorozatban fordult elő, hogy a Miniszterelnökség különböző szereplők kérésére adott esetben levett műemléki védettséget olyan esetben, mondjuk, egy kastélyhoz tartozó egykori melléképület tekintetében, ahol ez nem lett volna indokolt.
Vejkey képviselő úr is utalt annak a fontosságára, hogy az egykori birtoktesteket is kellene védeni, nyilván ami megmaradt belőle, mondjuk, adott esetben egy kastélypark esetében. Mi azt gondoljuk, hogy a műemléki védettséggel rendelkező melléképületeket is védeni kellene, arról nem is beszélve, hogy ezekről megfelelő nyilvántartást kellene végezni, megfelelő transzparenciát kellene biztosítani, hogy ne fordulhasson elő, hogy adott esetben a kormányhoz közel álló szereplők, mondjuk, ilyen módon próbálják a műemlék besorolású épületek esetében a meglévő állagmegóvással kapcsolatos kötelezettségek alól mentesíteni magukat, hogy levetetik bizonyos épületekről a műemléki védettséget. Én tehát azt gondolom, hogy ezen a téren gyakorlatilag egy olyan feladatra van szükség, hogy újjá kell építeni a műemlékvédelemnek a rendszerét.
A konkrét kérdésem az lenne az államtitkár úrhoz, hogy hol és milyen módon tudunk hozzáférni olyan információkhoz, hogy az elmúlt években, akár mondjuk, csak 2018 óta hány ilyen jellegű megkeresés érkezett a Miniszterelnökséghez, hogy adott esetben felülvizsgálni különböző műemléki besorolású épületek esetében ezt a besorolást, és hogy ezeknek az információit milyen módon tudjuk megkapni. Nagyon örülök, hogyha erről kapok információt, ha nem, akkor majd nyilván írásban is szívesen felteszem ezt a kérdést.
Összességében azt tudom mondani természetesen, ahogy képviselőtársaim is elmondták, hogy alapvetően természetesen a jogszabály gerincét képező irány és az ezzel kapcsolatos előkészületek alapvetően nyilván megkerülhetetlenek, tehát nyilván ez önmagában fontos, csak, ugye, rengeteg más, hozzá kapcsolódó intézkedés vet fel kérdéseket; illetve amit említettem már, a salátajellegből fakadóan idekerülő szabályozások és az ezzel kapcsolatos elégtelen kormányzati munka mondatta ki velem ezeket a kritikai elemeket.
És akkor még egy zárógondolat. Itt szintén Pócs képviselő úr utalt arra, hogy joga van a társadalomnak bizonyos információkhoz hozzájutni, illetve - a levéltárakkal kapcsolatban esett erről szó - hogy fontos dokumentumoknak a nyilvánossága, az alapvető érdek. Egyszerűen nem tudom kihagyni azt, hogy ez a fajta gondolat miért nem jelenik meg önöknél, amikor egy több mint három évtizedes mulasztást, súlyos mulasztást, ugye, a kommunista állambiztonsággal kapcsolatos iratok, az ügynökaktáknak a nyilvánosságra hozatalát és internetes publikációját szeretnénk végre elérni. Önök 24 alkalommal érdemi vita nélkül úgy mondtak nemet a javaslatunkra, hogy nem engedték tárgysorozatba venni, és nem készítettek saját javaslatot.
Ugye, illúzióim nyilván nincsenek, hogy miért nem jelent meg ezen a téren is önöknél ez a fajta elköteleződés, és miért nem látják be, hogy ezeknek az adatoknak a közzététele, az gyakorlatilag a rendszerváltás lezárásának egy nagyon-nagyon fontos eleme a mai napig, és hogy miért nem fogadják el azt, hogy a diktatúra titkaira nem lehet demokráciát építeni. Én azt gondolom, itt is, ezen a területen is elérhető és tetten érhető az az ellentmondás, amit egyébként nagyon sok kormányzati intézkedés kapcsán megfigyelhetünk, de ez csak egy zárójeles megjegyzés volt egyszerűen azért, mert a kormánypárti vezérszónoki felszólalások eszembe juttatták ezt a nagyon-nagyon komoly hiányosságot.
Összességében azt tudom mondani, hogy az LMP-frakció mérlegelni fogja a törvényjavaslat megszavazását, bár én most úgy tippelném meg a törvényjavaslat jelen állapotában, hogy a döntésünk valószínűleg az lesz, hogy nem fogjuk tudni azt támogatni. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik és az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir