1839. XXIII. esztendei folyamat. 12 köt. (n. 8-r. 128, 128, 144, 112, 128, 121, 129, 112, 120, 120, 112, 148 l.) Pesten, Trattner…

Full text search

1839. XXIII. esztendei folyamat. 12 köt. (n. 8-r. 128, 128, 144, 112, 128, 121, 129, 112, 120, 120, 112, 148 l.) Pesten, Trattner-Károlyi. 18.- A. E. M:
Értekezések:
A vádlott kétség vitatás mentsége. (1. köt.) - A kedélyindulatokról és szenvedelmekről, egybeköttetésekben az ember testi életmunkásságával. (1. köt.) - Szózad hazánktanuló ifjaihoz. (1. köt.) - Magyar eredetű franczia szók. (1. köt.) - A drámai literaturának fontossága és ennek némelly akadályai honunkban. (3. köt.) - Értekezés a természeti tudományok jelenleg sebes haladásának okairól egybevetve a régibb időkbeni mívltetésökkel. (4. köt.) - Értekezés a nyelvek és nemzetek életéről haláláról. (5. öt.) - A burgonyáról. (5. köt.) - A fensőbb ismerő tehetségek viszonyairól az organicus élethez. (5. köt.) - Közönséges épitési rendszabás szab. kir. Pest városára nézve. (6. köt.) - Különös építési rendszabás Pest külvárosainak szélső részeire nézve. (6. köt.) - Az álomról. (6. köt.) - Értekezés a halálról. (7. köt.) - Egy két szó a hangmértékes versekről, és a rímes, vagy kadentziás beszédről. (7. köt.) - Vidéki töredékek az angol nemzet erkölcseiből s szokásaiból. (7. köt.) - A burgonya természet históriai, gazdasági és diateticai tekintetben. (8. köt.) - Ecsedi Báthori Erzsébet erkölcsének bővebbmegismertetése. (8. köt.) - A trágyáról és trágyázásról. (8. 9. köt.) - A házasságról orvosi szempontból tekintve. (8. köt.) - Javasló értekezés a hazabeli protest. egyházak és általán minden vallású iskolamesterek s különösen özvegyeik s árváik állapotjának biztosíthatása iránt az 1791. évi budai zsinat CXV. kánonából és az 1832-36. VI. tcz. 3. §-ából ki indulva. (10. köt.) - A természetről s a természeti tudományok hasznos befolyásáról az életre, s az emberi társaság jóllétére és haladására. (11. köt.) A magnességről és villamosságról. (12. köt.)
Almási Balogh Pál. Crit. jegyzetek, Dr. Schedelnek, a Figyelmező 5. sz.-ban közzétett nyilatkozatára. (2. 3. köt.)
Csendy Kálmán. Miként áll nemzeti nyelvben a nemzetiség. (2. köt.)
Fejér György. A magyarországi ruthénok eredetéről. (7. köt.) - U. a. A chiunnu, hiunnu és hún vagy kún népek ugyanazok voltak-e? (9. köt.) - U. a. Igaz-e, hogy a turkománok és törökök magyar ivadékok? (10. köt.)
Gyurikovits György. Magyarországi végváak állapotja a XVII. században. (1. köt.) - U. a. Báthori Erzsébetnek, N...y Ferencz özvegyének szobaleányain elkövetett kegyetlenségeit illető ügybeli oklevelek. (2. köt.) - U. a. A fél harminczad, mint a haza védelmére szánt közjövedelem a XVII. században. (5. köt.) - Csepreg mezővárosának lengyelek és horvátok által 1621. évben lett romlásáról. (9. köt.) - U. a. A köbölkúti tóról, rajta létezett úszó szigetekről és annak lecsapoltatásáról. (11. köt.)
T. Horváth János. Az erény boldogít. (12. köt.)
Horváth Zsigmond. A Balatonmelléki tájszólás kivonata. (12. köt.)
E. Illés Pál. A kolumbáczi szúnyogról. (1. köt.) - U. a. Növendékfiúnak miért és hogyan kell tanulni latinul? (6. köt.)
Kiss Károly. Hadi alapszabályok gyüjteménye. (5. köt.) - U. a. Az orosz haderő. (9. köt.) - U. a. Hadi alapszabályok gyüjteménye. (11. köt.)
Németh János. A kereskedés története Magyarországban Árpád fejedelemtől fogva I. Ferdinándig. (4. köt.) - U. a. A nádor-ispán szavaknak igaz eredetéről. (8. köt.)
Nyárádi. Nagy Fridrik életirása. (11. köt.)
Örhegyi. A nevelés. (10. köt.)
Podhradczky József. A kúnok és jászok hajdani s mostani állapotukra emlékeztető irás, és egy oklevél, toldalék gyanánt az 1838. évi Tud. Gyüjt. IX. köt.-ben közlött értekezéshez. (3. köt.)
Sajánúly. A lázadás historóiájának első szakasza. (3. köt.)
Szakáts Jósef. Szent István király keresztségi éve, mint a kereszty. hitnek a magyarok között legbizonyosabbkezdete. (7. köt.)
Széchy Ágoston Imre. Az anyanyelvtanitás szükségéről s módjáról. (6. köt.)
Taubner Károly. Az ujabb bölcselkedés főtüneményeiről. (2. köt.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir