A Csolt-Vata nemzetségtől a Bánffyakig

Full text search

A Csolt-Vata nemzetségtől a Bánffyakig
A történeti földrajz kutatási eredményei alapján ma már felvázolhatjuk a honfoglalás X. századi környezeti állapotát, így a Berettyó-felvidékét is. Hazát lelő őseink lényegében a maihoz hasonló tájjal – erdőtakarós dombságok – találkoztak itt, a környezet csak abban különbözött a napjainkbelitől, hogy több volt az erdő és a vízzel borított terület. Anonymus Gesta Hungaroruma a Bihari-, illetve a Réz-hegységet borító tölgyes-bükkös erdőséget Igyfan, szent rengeteg néven említi, amelynek része volt a Berettyóig lenyúló bükkös – Setethbuk – is. Az erdőre utalnak a Szilágysomlyó környékén előforduló középkori helynevek is: Atyabükfő, Várbükfő, Badacsonybükfő, Cserhát.
A magát csak P. dictus magisternek – P., akit mesternek mondanak – nevező történetíró, Anonymus 1200 körül keletkezett gesztája elsőként foglalkozik a Kárpát-medence hegyeivel, folyóival, váraival, állatvilágával és népeivel. Műve a XII–XIII. század fordulójának földrajzi képét, nemzetiségi és hatalmi-politikai viszonyait vetítette vissza a honfoglalás idejébe. Munkája – minden hiányossága ellenére – hallatlanul fontos az 1200 körüli Magyarország földrajzi és birtokviszonyainak megértéséhez. Leírását méltán nevezhetjük Magyarország legrégebbi földrajzának.
A honfoglalás első állomása a ránk maradt legkorábbi magyar hagyomány és írásos forrás tanúsága szerint Erdély, azon belül a Mezőség volt. Innen a Maros és a Sebes-Körös völgyén, s talán a Meszesi-szoroson át vezetett a hódítók útja az Alföld irányába. Az Erdélyből nyugatra vonuláskor az egyik törzs egészében vagy legalábbis tekintélyes részében hazánk északkeleti területén maradt, és a Szamoshát dombságán, völgyein, a meszesi kapun át, főleg a só szállításával megbízva tartotta a kapcsolatot a Duna–Tisza síkján megtelepült többi törzzsel.
A magyarság a Berettyó felső völgyét már kezdetben megszállta. Az itt élő csekély számú népesség részben keleti és nyugati szláv, részben a népvándorlás idejéből itt maradt avar volt. A honfoglalás kori leletek sírokból kerültek elő, Szilágysomlyón bronzcsengőt és gyűrűket, Zilah-Várteleken S végű hajkarikákat, vaskéseket, líra alakú bronzcsatokat találtak harmincegy sírban, Szilágyborzáson pedig cserépbográcsot. Az előbbiek mellett a korai megtelepedést bizonyítja a magyar hegy- és víznévanyag (Igyfon, Berettyó, Gyümölcsénes, Almás) is.
A magyar honfoglalást követő időben a középhegységek – a Réz-, illetve a Meszes- – erdős kismedencéiben – melyekhez Szilágynagyfalu és vidéke is tartozik – inkább csak a Kraszna és Berettyó folyóparti sávjait, valamint az erdei tisztásokat használták földművelésre, halászatra és vadászatra. A magyar főemberek nyájaikkal a Berettyó forrásvidékéig, Tuszatelkéig, a bükkösök aljáig is eljuthattak, de nem létesítettek téli szállást, mint a Kárpát-medence egyéb tájain. A folyó menti réteket és az erdei tisztásokat nyári legelőként használták, télen visszavonultak alföldi – Békés, Nyírség – lakóhelyükre. Az erdélyi Désaknáról a meszesi kapun, Krasznahídvégen és Érszalacson keresztül a Tisza-parti Szolnok településig vezető sóút vonala hosszú ideig az egyetlen ispán kormányozta szilágysági-erdélyi Szolnok – később Közép-, illetve Belső-Szolnok – vármegye közigazgatási része volt. Valószínű, hogy az erdélyi püspökség is így tudta kezdettől megőrizni fennhatóságát a nem Erdélyhez tartozó, de a sóúton fekvő Szatmár és Kraszna vármegye felett.
Sem régészeti, sem írásos forrásunk nincs arról, hogy milyen nemzetségek szállták meg a Berettyó-felvidéket. Törzsi név sem tűnik fel az itt elhelyezkedő települések nevében. Györffy György szerint a vidéken korábban a Bályok és Kémer között létező Ottományteleke névadója, Akmán foglalt földet, aki nem más, mint az Agmánd nem őse. Ebből a feltételezésből az következne, hogy a vidék első birtokosa valószínűleg az Agmánd nemzetség lehetett.
A későbbiekről már részletesebb és megbízhatóbb adatok állnak rendelkezésünkre. A XI. században a Berettyó menti Bölény-mezőnél – a folyó síkja Ipp és Szilágybagos között – fekvő Szilágyborzás és valószínűleg Nagyfalu is a Napkor-Meszte nemzetség tulajdona. Mindezt egy Szent László kori hiányos oklevélszövegből tudjuk, amely szerint a nemzetségnek Bölény-mezőnél föld-, illetve dézsmamentességgel kapcsolatos kiváltsága volt. Ezenkívül valamilyen különleges szolgálatot teljesített, talán a szomszédos Nagyfaluval együtt. A Bölény-mező arra utal, hogy a nemzetség feladatai közé tartozott a királyi ház, közelebbről a Biharon székelő hercegség, a ducatus vadásztermékekkel – bőrruha, illetve -kesztyű és így tovább – való ellátása. A Bölény-mező minden bizonnyal a Berettyó itteni síkja, mert ennek alsó végén, Ipp faluban, a korai adatok szerint királyi bölényvadászok laktak.
Ami a nemzetség társadalmi helyzetét illeti, a XI. század végén némely vendég telepeshez hasonló, köztes jellegűnek mondható. Földdel rendelkeztek, de nem katonáskodtak, és nem adóztak a település népével – feltehetően a szomszédos Nagyfaluval – együtt. A família nem szláv, hanem török fajú, mégpedig a besenyő népcsoporthoz köthető. A nemzetség lakóhelyének neve is török eredetű: Gemelchen, másik nevén Bozia, későbbi, elmagyarosodott nevükön Gyümölcsénes és Borzás. Besenyőkhöz köthető a Kraszna vármegyei, Zilah szomszédságában létezett Leupach – Nopoc – ma már eltűnt falu neve is, amelyet 1299-ben a besenyő Tomaj nemzetség birtokolt. Az utóbbi töredék népelem a Kárpát-medencében másutt is megtelepedett, és elsősorban határőrszolgálatot látott el a királyi birtokokon. Elképzelhető, hogy a Nagyfalu és Hosszúaszó közötti Korhány-tanya neve szintén besenyő eredetű.
Szilágysomlyó környékét a Békésben székelő, az 1046. évi pogánylázadás idejéből ismert Csolt-Vata nemzetség birtokolta. A Csolt család több ágra szakadva élt az ország különböző részein, őse Vata volt. Egyik tagja, Gyula, a Kraszna megyei Kórógy birtokosa. A família birtokához tartozott még Somlyó (Vatasomlaja), Somlyóújlak, Csehi, Györtelek és Perecsen. A Csoltok a XIII. század végéig birtokolták a Kraszna völgyét, amikor azt a Rátót nembeli Loránd nádor és Pók nembeli Móricz királynéi udvarbíró megvásárolták húsz márkáért. A X. században még nyári legelőként használt területen a XI. században a magyar és szláv birtokosréteg már állandó jellegű falutelepüléseket hozott létre. Az első állandó jellegűek – köztük Nagyfalu is – ekkor alakultak a nyári szállásokból.
A Csoltok uralta hegy- és dombvidéken, ott, ahol a meszesi kapun át vezető sóút kétfelé ágazott, jött létre Kraszna vármegye. Szent István alapította az első szervezéskor, a X–XI. század fordulója táján, a hasonló nevű vár körül, amely valahol Somlyó, Perecsen és Ráton között feküdt. Ispánját, Jánost 1164 körül említik, a vár szervezetét pedig az 1213–1219 közötti évekből ismerjük a Váradi Regestrumból. Az okiratban ispánja és udvarbírója mellett felsorolják várjobbágyait, ezek fejét, a hadnagyot, a várnagyot, a száznagyokat, valamint a várnépeket.
Ez időben Kraszna várához Badacsony, Bagos, Kerestelek, Horvát és Csizér település tartozott. A vármegye területén esperesség alakult a gyulafehérvári római katolikus püspökség irányítása alá rendelve.
A tatárjárás Kraszna vármegyét is érintette, hiszen azon az úton feküdt, amelyen az egyik mongol sereg betört az Alföldre. Eközben elpusztította Krasznavárt és több Kraszna-völgyi települést, így Mátát, Petlendet és Kórógyot. Nem tudjuk, hogy Nagyfalut érintette-e a csapás. Mindenesetre egy néhány évvel későbbi, 1249. évi adománylevél puszta földként említi, pedig tudjuk: a tatárdúlás előtt népes település volt. Joggal feltételezhetjük, hogy Valkóval és Zovánnyal együtt – ha nem is teljesen – elpusztulhatott, és a lakossága elmenekült. Ez abból is kitűnik, hogy az iménti évben a Vas megyei származású Geregye nemzetségbeli Pál országbíró – minden bizony-nyal a harcokban szerzett kimagasló érdemeiért – IV. Béla királytól adományként megkapja a Réz-hegység Igyfon nevű erdőuradalma peremén gazdátlanul maradt földeket, így Valkót, Nagyfalut és Zoványt.
A XIII. század közepén a vidékre került Geregye nemzetségből való Écs fia Pál – IV. Béla kedvelt híve –, aki arra törekedett, hogy a Berettyó és a Sebes-Körös völgyében minél több birtokot megszerezzen. Hamarosan a tulajdonába került az egész Réz-hegység annak bihari, szilágysági és erdélyi lejtőjével együtt. Itt, Sólyomkővár megépítése után, ezzel a központtal hatalmas uradalmat hozott létre. Ennek igazi erőforrásait a Berettyó és a Sebes-Körös völgyében fekvő magyar falvak alkották. Az erdős hegyvidék ekkor még lakatlan.
A tatárjárás tapasztalatai várak, váruradalmak kialakítására ösztönözték az uralkodót és a főurakat. Erdélyben a Geregye nemzetségbeli Pál mester vagy fiai voltak mások mellett a legnagyobb várépítők. Nevükhöz fűződik a már említett Sólyomkővár mellett Sebesvár és Valkóvár megszületése is. Az utóbbi nyomban a tatárdúlás után készült, Krasznavár pusztulását követően. Ettől kezdve Valkó vára vált a Felső-Berettyó mente védelmi és igazgatási központjává. Körülötte alakult ki a harminchárom réz-, illetve meszesalji települést magába foglaló váruradalom. Ehhez tartozott Zovány és Kraszna magyar falvak mellett Nagyfalu is. A domínium a krasznai ispánsággal bővült, az egyesítést kimondó határozatot 1333. augusztus 31-én Nagyfaluban foglalták írásba.
Valkó várát – castrum Wolko – először 1318-ban említik, amikor a Borsa vagy Barsa nembeli Kopasz nádor birtoka. A Geregyék uralmát megtörő Barsa nembeli Kopasz fiától, Bekchtől Károly király vezére, Elefánti Dezső 1316-ban foglalta el, de Kopasz veje, Majos fia Majos híveivel csatát nyerve újra tulajdonba vette. A vár ezután 1341-ig királyi birtok, amikor Balassa Dancs mesternek, Komárom és Kraszna vármegye főispánjának adták, birtokába fiát iktatják be.
A beiktatásnál Károly Róbert király megbízottjaként Miklós mester, a váradi káptalan részéről pedig Domokos dékán vett részt. Jelen voltak a szomszédos birtokosok is, akik tiltakoztak, amiért Valkó várához nem tartozó javakat is odasoroltak. A leghevesebben a már említett Napok-Meszte nemzetség egyik leszármazottja, Napakur méltatlakodott, aki szerint az ő tulajdonát, az Almás- és a Gyümölcsénes-patak közötti falvakat és malmokat is Dancs mesternek adományozták. A tiltakozás megalapozott volt, 1342-ben Napakurt visszahelyezték itteni részbirtokába, és annak a határait is megállapították.
Az előző évtől tehát Nagyfalu – mint possessio Nogfolw – már Dancs krasznai főispáné, és az is marad 1372-ig. Ekkor Gönyüi János királyi ajtónállómester kezébe jutott, majd Anna nevű leánya révén – aki Losonczi Dénes felesége volt – a Losonczi Bánffy család tulajdonába került. A környéken legalább a XIII. század vége óta birtokosként szereplő família és Nagyfalu története ettől kezdve szorosan összefonódott. Ez a család volt évszázadokon át a faluközösség támogatója, patrónusa, jó vagy balsorsának meghatározója.
A Losonczi Bánffy család a Tomaj nemzetségből származik, amelynek őse Thonuzaba besenyő fejedelem. A nemzetségfő népével még Taksony idejében telepedett le a Tisza bal partján lévő abádi rév környékén. A Tomaj nemzetség 1216-ban tűnik fel az oklevelekben. A leszármazottak közül néhányan hűtlenségbe estek, ezért birtokukat elvesztették. Dénes – Dyonisus – nádor fia, III. Dénes javainak egy részét 1257–1297 között visszanyeri, többek között a felvidéki Losoncot is. Itt telepedett le Tamás nevű fia, akit a Losonczi Bánffy család közös ősének tekintenek. A família a XV. századtól viseli a Losonci előnevet. A Bánffy nevet V. Dénes horvát bán fiai veszik fel először – filii Bani, magyarul Bánfi –, amely familiáris név utódaiknál Bánfi, majd Bánffy alakban napjainkig fennmaradt.
Erdélyben a XIII. század elején bukkannak fel a család tagjai, akik nagy kiterjedésű birtokadományokat kaptak II. András királytól. A Bánffy-dinasztia – egyik ága később bárói, a másik grófi rangot kapott – sok jeles embert adott történelmünknek. Az egyik legismertebb Bánffy György (1747–1822), Erdély kormányzója, mellette Bánffy Dezső (1843–1911), a millennium korának miniszterelnöke, továbbá számos fő-, illetve alispán. A család tagjai közül csak néhány tősgyökeres szilágynagyfalusi, java részük nem itt, hanem a történeti Magyarország különböző helységeiben – Beresztelke, Boncida, Kolozsvár és így tovább – élt, illetve volt birtokos. Nagyfalusi születésűeknek tekintjük a XV. század elején Dénest és fiait, Lászlót és Istvánt, a család későbbi tagjai közül Farkast, Gáspárt, Kristófot, Zsigmondot, Jánost, illetve az utóbbi leszármazottjait, Jánost, Istvánt és Lászlót, valamint a nők közül Irmát, Ágnest, Máriát és Évát.
A Bánffyak nagyfalusi letelepedésüket követően, a XIV–XV. század fordulóján nyomban megkezdték uradalmi központjuk kiépítését. A falu közepén 1417 körül erődített udvarházat, gazdasági udvart építettek, közvetlenül a Berettyó partján. Később – 1497, 1568, 1614, 1703 – újabb udvarházakról olvashatunk.
A XV. század elején, 1413-ban Dénes fiai, László és István az itt letelepedett pálosok részére kolostort építettek a Boldogságos Szűz Mária tiszteletére. Kezdetben a kolostor temetkezési helyül is szolgált. Ide temették Dénest és fiát, Lászlót 1419–1423 körül. A Bánffy család később is pártfogója maradt a kolostornak. Így 1454-ben István szőlőt és szántót ajándékozott a pálosoknak. Misék tartásának a kötelezettségével megkapták a család mároni birtokát is. Közben a família egyre nagyobb birtokokra tett szert, a Hunyadiak korában már övék szinte az egész Kraszna vármegye. Több ezer katasztrális holdra kiterjedő birtokuk igazgatási központja Nagyfalu lett, a család tagjai a vidék legnagyobb földesuraivá váltak, nagyszámú szolgálónéppel.

Nyári szállások Kraszna vármegyében
A Berettyó-felvidék

Kraszna vármegye birtokviszonyai a XIII. század végén

Valkóvár romjai

Dionysos, Nicolai, Stephanus Bánffy

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir