Bő negyven év – kényszerpályán

Full text search

Bő negyven év – kényszerpályán
A bevonultatott munkáskezek hiánya, a zsír- és szalonnarekvirálások, valamint a fejadagok miatt a háborús nehézségek már 1942 nyarán jelentkeztek. A csépléskor búzából egy felnőttnek 180 kilogramm, egy hét éven aluli gyermeknek 120 kilogramm és a cselédeknek 300 kilogramm fejadag járt. Közvetlenül 1942. szeptember 6-án csapta meg a falu népét a háború szele, amikor a belterülettől két kilométerre orosz repülők kilenc bombát dobtak le. Kár nem történt, de a támadásnak óriási volt a lélektani hatása. A főváros elleni 1944-es angolszász bombatámadások szintén többször keltettek pánikot a faluban: április 16-án és 17-én a becsapódások zaja annyira erős volt, hogy idáig hallatszott. Ennek az évnek a nyarán és őszén már nagyon sok menekülő érkezett Budapestről és a környező településekről. Tápióbicske lakossága készülvén az ostromra, a kertben, az utcán óvóhelyeket ásott.
A község és környéke 1944 októberétől a következő év tavaszáig volt hadműveleti terület. Maga a település november 12-én került a szovjet csapatok kezére, melyet Takács Mihály plébános a következőképpen örökített meg a plébánia háztörténetében: „1944. nov. 12-én az ágyúdörgés hangja mind közelebb érkezett. Vasárnap volt. 8 órakor a káplán még a szentmisét elvégezhette, de a 10 órai szentmisén a plébános csak az áldozásig juthatott, mert a templomot oldalról és elölről lövések érték, az ablakok kitörtek, a bejárati ajtó nagy robajjal szétesett, a torony egyik alappillérének téglái szertehullottak. A templomból a hívek kimenekültek a plébánossal együtt, csak egy ember halt meg. A harc este 5 óráig tartott. A templom oldalát folytonos lövések érték. Az egyik oldalon csaknem 2 méteres nyílás támadt a belövésektől... Mivel a sekrestye és a főbejárat ajtói tönkrementek, bezárni nem lehetett, a katonák a templomban levő képeket, szobrokat, angyalokat, lobogókat, szenteltvíztartókat, szentségházát, keresztelőkutat megrongálták. Az orgona sípjait szétszórták... a ruhákat, ami a romok alatt volt, elvitték, összeszaggatták. A rombolást megakadályozni nem lehetett.” (Nyilvánvaló, hogy a plébános feljegyzése nemcsak az ostrom napjának szenvedéséről szól, hanem a későbbi hetek rombolásáról is.) Más szemtanúk elbeszélései szerint egy kisebb (szakasznyi) német alakulat katonái védekeztek november 12-én a faluban, akik a Tápiószentmárton irányából támadó orosz tankok közül hármat kilőttek, majd a község központjába húzódtak (a mostani cukrászda épületének az udvarára, amelyet ma is úgy hívnak, hogy tankos ház), ahonnan szintén kilőttek két szovjet harckocsit.
A komikum határát súrolja az a történet, amely a falu híres orvosával esett meg a budapesti ostrom heteiben és amelyet ő maga mesélt el később. A főváros elleni hadműveleteket irányító Malinovszkij marsallnak a főhadiszállása egy darabig Tápióbicskén volt, közelebbről dr. Hercegh Sándor orvos házában, ahogy az épületet akkor faluszerte ismerték, a „Hercegh-kastélyban”. A parancsnok váratlanul rosszul lett, Hercegh doktor azt diagnosztizálta, hogy perforált vakbélgyulladása van. Malinovszkij kijelentette, hogy ebben az esetben Moszkvába viteti magát repülővel, ahol majd megműtik, utána pedig gazdagon megajándékozza a falu orvosát. Viszont ha tévedett a doktor, akkor rögtön agyonlöveti, mert nyilvánvaló, hogy a fontos harc irányításából akarta csak kivonni őt. „Természetesen” az első változat szerint, Hercegh doktorra nézve kedvezően alakultak a dolgok, aki jutalmat kapott. Az igazi jutalom azonban csak ezután következett, ugyanis a tekintélyes föld- és egyéb ingatlannal bíró dr. Hercegh Sándort az ötvenes évek elején többször is letartóztatták mint kulákot, de minden esetben Malinovszkij marsallra hivatkozott, aki rövid úton kiszabadíttatta őt. Ezekhez a hetekhez kapcsolódó történet az is, hogy Hercegh doktor néhány malacot elfalazott a házában (nehogy az oroszok elvigyék) és éjszaka titokban etette őket. Amikor az említett marsall végleg eltávozott a faluból, megjegyezte a házigazdának: „Idefigyelj papa, azt a két disznót sürgősen vágd le, mert ezek (ti. a oroszok) meg fogják enni.”
A falunak a második világháborúban csaknem ugyanannyi áldozata – 147 fő – volt, mint az első világégéskor. A legtöbbje katonaként esett el a fronton, a haláltáborokba hurcolt zsidók közül huszonöten nem tértek vissza. A háború áldozatainak – Bajdik György helybeli fafaragó által készített – emlékművét csak fél évszázaddal később, 1993-ban állíthatta fel a temetőben Tápióbicske Község Önkormányzata, a Baráti Kör és a Nyugdíjasklub.
A hadműveletek során több épület (az iskolát például belövés érte) kárt szenvedett a községben. Ezek helyrehozatala két évet vett igénybe. Megsemmisült az elöljáróság berendezése, és ami még súlyosabb következménynyel járt, az anyakönyvek, a birtokívek, a térképek egy része is elpusztult. Az iskolaépületbe a szovjet katonaság rendezkedett be több hónapra. A lakosságot terhelte a szokásos adókon kívül a rendkívüli, a szovjet hadsereg részére fizetett sarc. 1945 augusztusában szántónként tíz, szőlőnként tizenöt, rét után tíz, legelőnként öt, házanként 10-60, iparosoktól és kereskedőktől fejenként 100-250, egy lófogat után húsz, két ló után ötven pengőt számítottak. A közmunka újabb terhet jelentett, amelyre a vonakodó lakosokat általában fegyveres katonákkal kellett előállítani. A megszálló hadsereget negyedévente beszolgáltatott élelmiszerrel, takarmánnyal kellett ellátni. 1945 szeptemberében ez a mennyiség negyven mázsa burgonya, harminc mázsa búza (vagy rizs), öt mázsa zab, három mázsa bab (vagy borsó), nyolcvan mázsa kukorica volt. 1946 márciusában a falu egy, júliusban öt tehenet adott a szovjeteknek a húsellátásuk biztosítására. A földek megművelését az elpusztult és az idegen katonaság által elhurcolt igavonók hiányában csak nagy erőfeszítéssel tudták megoldani. A megmaradt lovakat kötött díjazás ellenében vehették igénybe szántásra a lakosok. (Az igaerőt két megmaradt traktor is segítette.) Természetesen nemcsak az igavonókat, hanem az egész állatállományt jelentős kár érte, többek között a község apaállatok nélkül maradt.
A „felszabadított” falu csak lassan eszmélt. A templomban az első misét csak december 8-án tarthatták meg, addig Földes László nyugalmazott jegyző házának pincéjében rendezték az istentiszteletet. A nyilas kiürítési parancsnak csupán Major Sándor bíró és Keczeli György főjegyző tett eleget, a többi tisztségviselő a helyén maradt. A megbénult közigazgatás újjászervezése 1945 első napjaiban indult meg.
Tápióbicskén tizenhat tagú nemzeti bizottság állt fel, öt párt (amelyek 1944. december 2-án Szegeden megalakították a Magyar Nemzeti Függetlenségi Frontot) képviseletében, mindegyik három-három tagot delegált. Tizenhatodik tagja és egyben elnöke az első időszakban Benedek P. János jegyző volt, akit 1945 tavaszán a kisgazda Drabik Illés váltott fel. A Polgári Demokrata Párt részéről Králik György, Susztár Mihály, Tóth Illés, a Független Kisgazdapárt részéről Brezenszky Károly, ifj. Drabik Illés, Kovács Ferenc, a Magyar Kommunista Párt részéről Skorka Sámuel, Szigedi Gergely, Vörös Béla, a Nemzeti Parasztpárt részéről Gödöny Illés, Nagy Sándor, Szigedi József és a Szociáldemokrata Párt részéről Hajdú Gergely, Hercegh Lajos, Rybicska Antal volt a nemzeti bizottság tagja.
1945. január 25-én a nemzeti bizottság a legfontosabb feladatának eleget tett, vagyis megválasztotta az „ideiglenes”negyventagú képviselő-testületet, a tíz esküdtet, valamint a tisztségviselőket: bírónak Török Illést, törvénybírónak Drabik Ferencet, pénztárnoknak Drabik Illést, közgyámnak Gödöny Istvánt.
A kommunista párt kezdettől fogva a településeken működő alapszervezetein keresztül igyekezett az irányítást a kezébe ragadni, és ehhez minden eszközt felhasznált. Tápióbicskén az első választás után két nappal ismét összeült a nemzeti bizottság Skorka Sámuelnek a kommunista párt részéről – még január 25-én, rögtön az ülés után – benyújtott fellebbezése alapján. Az ülésen a kisgazdapárt és a Szociáldemokrata Párt részéről nem jelent meg senki, viszont új tagként a Szabad Szakszervezetek részéről Ilics Sándor, Juhász István, Kalocsai Gyula, a Demokratikus Ifjúsági Szakszervezetek részéről Illés József és Oravecz Vencel részt vett a gyűlésen. Az új képviselő-testület és a tisztségviselők zömében kicserélődtek. A képviselőtestület negyven tagjából mindössze hetet választottak újjá. A tíz esküdtből nyolc a régi maradt. A legfontosabb változás a bírói tisztségben történt, ugyanis Török Illés helyett a kommunista Skorka Sámuel lett a falu első embere. Török Illést törvénybírónak, Gödöny Istvánt pénztárnoknak és Ilics Sándort közgyámnak választotta a nemzeti bizottság. Az átszervezések ezzel korántsem értek véget, ugyanis már március 1-jén a nemzeti bizottság a képviselő-testület soraiból „politikai magatartásuk miatt” egyes tagokat törölt és helyettük másokat jelöltek.
A végleges képviselő-testület megválasztására alig egy hónap elmúltával, április 7-én került sor, amikor szigorúan az egyes pártok és a szakszervezet tagjai közül választotta meg a nemzeti bizottság (most már) az ötventagú testületet. A Szabad Szakszervezetek Szövetsége tizenkét (Minik Kálmán, Vörös Béla, Juhász József, Gizúr Sándor, Oravecz Vencel, Szigedi Gergely, Gizúr László, Illés József, Lenge László, ifj. Gödöny Illés, Török Sándor, Száraz Illés), a Független Kisgazdapárt kilenc (ifj. Drabik László, Juhász Sándor, Brezenszky Károly, Drabik Illés, Juhász György, ifj. Nedeczki István, Bitskey Ferenc, Krajcz Dezső, id. Drabik Ferenc), a Szociáldemokrata Párt kilenc (Drabik Dezső, Berta József, Palásti Pál, Rácz Sándor, Fekete István, Nagy Pál, Bajusz Márton, Rybicska Antal, Herczegh Lajos), a Magyar Kommunista Párt nyolc (Kiss Sándor, Drabik Pál, Kiss Aladár, Juhász István, Páczi István, Juhász András, Sass Szilárd, Kocsis József), a Polgári Demokrata Párt hat (Czank Sándor, Fábián Ferenc, Fodor István, Váczi János, Drabik József, Drabik Sándor) és a Nemzeti Parasztpárt hat (ifj. Szigedi József, Czakó József, Gödöny Illés, Szőke István, Oláh Pál, id. Szigedi József) taggal vett részt a képviselő-testületi munkában.
A nemzeti bizottság bírónak három személyt jelölt: Skorka Sámuelt, Gizúr Istvánt és Török Illést, akik közül a képviselő-testület a kommunista Skorkát elfogadta és mellé a kisgazda Drabik Ferencet javasolta a jelöltek közé felvenni. A választást Drabik Ferenc nyerte fölényesen: a képviselő-testületből harmincegyen Drabik Ferencre, hatan Skorka Sámuelre szavaztak (tizenegy képviselő nem szavazott). A többi tisztségre a nemzeti bizottság csak egy főt javasolt, akiket egyhangúlag megválasztottak: Török Illést törvénybírónak, Gödöny Istvánt pénztárosnak, Hajdú Gergelyt közgyámnak és az elmenekült korábbi főjegyző helyett Benedek P. Jánost. A tíz esküdtet szintén a képviselő-testület választotta meg a saját soraiból. A mérsékelt jobboldal átmeneti megerősödésének (elsősorban a bírói és a törvénybírói tisztségek megszerzésével) két hét múlva vége szakadt. Ugyanis Skorka Sámuel a januári akciójához hasonlóan most is megfellebbezte az április 7-én történt választást, azzal az indokkal, hogy a bírót nem a képviselő-testület, hanem a nemzeti bizottság választja, és különben is „az orosz parancsnok kérdezte tőle, hogy miért nem ő a bíró”. A járási főszolgabíró utasítására április 20-án a közgyűlés az április 7-i bíróválasztást hatálytalanította és Skorka Sámuelt (a korábbi bírót) visszahelyezte a tisztségbe, akinek első reagálása az volt, hogy éles kirohanást intézett Drabik Ferenc ellen, amiért korábban a Magyar Hiszekegy elmondásával kezdte a gyűlést.
Egy hónap múlva, május 23-án ismét újjáalakult a képviselő-testület. Az ötvenfős közgyűlés tagjait öt pártból (FKGP, MKP, SZDP kilenc-kilenc, NPP, PDP nyolc-nyolc fővel) és három szakszervezetből (Szabad Szakszervezetek három, Iparosok Szabad Szakszervezete és Földmunkások Országos Szabad Szakszervezete két-két fővel) választották. Az ötven tagból 28-at választottak újjá, újként 22-en kerültek be a testületbe. A legfeltűnőbb változás a kommunista párton belül történt, ugyanis a kilenc tagból csupán három régi maradt, igaz, a vezetője, Skorka Sámuel az Iparosok Szakszervezetében bukkant fel. A nemzeti bizottság három jelöltje közt Skorka ismét szerepelt, de a képviselő-testületi szavazáson messze lemaradt (tíz szavazattal) Nagy János (32 szavazat) mögött. Törvénybíró Gizúr István lett. Amint várható volt, Skorka Sámuel újra fellebbezést nyújtott be, de ezúttal ezt nem orvosolták a felsőbb helyeken. Nagy János 1946 januárjában mondott le. Utódjául Csikós Sándor elöljárót bízták meg. A folytonosságot Benedek P. János jegyző jelentette, aki 1947-ben nyugdíjba vonult. Utóda Kenderessy Károly lett, helyettes jegyzőnek pedig Czinege Menyhértet nevezték ki.
Tápióbicske paraszti lakosságának életében is nagy változást jelentett az 1945-ös földreform, ennek során összesen 1400 holdat, a mezőgazdasági terület 18 százalékát vették igénybe és osztották fel. (A terület kétharmada jó minőségű feketeföld, harmada gyenge homokon feküdt.) A földreform elsődleges politikai súlyát jelzi egyrészt az, hogy a nyolc kisajátított birtok közül csak kettő esett a méretei alapján automatikusan a földosztás hatálya alá. A többi hat birtok tulajdonosa (Noszlophy, Angyalosi, Guttermuth, Anka, Stumft, Teleki) elmenekült vagy osztályidegennek minősült. A politikai elsődlegesség tetten érhető abban is, hogy a nagykátai szovjet katonai parancsnokság irányította a földosztást. Április 7-én megjelent egy szovjet őrnagy és hadnagy, akik a földosztással kapcsolatos irányelveket ismertették. A földosztó bizottság helyi „megbízottjaik”, Skorka Sámuel és Ilics Sándor vezetésével alakult meg. Skorka Pestről ittragadt „helybéli”, Ilics pedig a szovjet csapatokkal érkezett a faluba, a bicskeiek számára mindketten idegenek. Agresszív viselkedésükkel valósággal rettegésben tartották a falut.
A földosztással megszűntek a száz holdon felüli birtokok, és 1949-re már csak egy ötven hold feletti parasztbirtok maradt a faluban. A kiosztott föld zömében a korábbi cselédek vagy törpebirtokosok kezére került. Átlagosan öt-tíz holdakat osztottak, a nagyságát a minőség arányában megállapítva. Az 1940-es évek végén, az ötvenes évek elején állami tulajdonba kerültek az úgynevezett osztályidegen (kulák-) birtokok, melyek közül a legismertebb táblák a papi, a tanítói és kántori birtokrészek, a Juhász Andor-, a Schwarcz-, a Kecskeméthí-, a Drabik-féle tanya.
Az 1949. augusztus 20-án született „sztálinista” alkotmány határozta meg a szovjet típusú tanácsszervezet kiépítését Magyarországon. Az elvileg hármas funkciójú (államhatalmi, államigazgatási, népképviseleti) szervek lényegében csak a központi akarat végrehajtását teljesítették. A helyi tanács irányítása és ellenőrzése alá tartozott az összes gazdasági, társadalmi és kulturális tevékenység. A választók elvileg a Népfront jelöltjeire szavaztak, de a tanácsvezetőket a felsőbb párt- és igazgatási szervek jelölték ki. A „népképviselet” címén létrehozott, formálisan működő tanácstestületeknek (1966-ig 48, 1967 és 1972 között 43, majd 1973-tól 41 tagú tanácsnak és a héttagú végrehajtó bizottságnak) nem volt lényegi beleszólásuk az ügyekbe. A tanácstagoknak mintegy harmada volt tagja a kommunista pártnak.
Az 1956-os forradalom idején nemzeti bizottság alakult a községben, elnöke Borsos István vb-titkár lett. A gyakorlatilag feloszlott rendőrség helyére lépett nemzetőrség parancsnoka Kiss András földműves volt. Október 26-án a lakosok spontán módon összeverődött csoportja a községi könyvesboltban elégette a „szovjet könyveket”, illetve a hivatali irodákban lévő „Lenin-, Rákosi-, Sztálin- és szabadságszobrokat földhöz verték”. A tanácsházán összeszedték és elégették az adózással és begyűjtéssel kapcsolatos iratokat. Felolvasták a tizenkét pontot és elszavalták a Nemzeti dalt. A nemzetiszínű zászlókból kivágták a Rákosi-féle címert, leverték a pártházon lévő csillagot, ám komolyabb incidens nem történt a forradalom napjaiban. A legveszélyesebb helyzet akkor alakult ki, amikor a szovjet katonai szállító járművek Budapest irányában keresztülvonultak a falun, és egy csoport a község központjában megállította őket. A katonák a továbbhaladásuk érdekében golyószóróval lőni kezdtek a levegőbe, ennek során egy lakos megsérült. A forradalmi eseményekhez tartozik még az egyik tsz feloszlása is, valamint az, hogy a helyiek élelmiszert gyűjtöttek a főváros lakói számára, amit el is szállítottak teherautókon.
Az 1956-os forradalom leverése után évekig labilis volt a helyi tanácsapparátus helyzete, ami a sűrű személycserékben is megmutatkozott. 1957/58-ban három tanácselnök (Magyari József, Gizúr István, Pocsai István) és három vb-titkár (Drabik Ferenc, Borsos István, Juhász Mária) váltotta egymást. Magyari József elnök, Juhász László elnökhelyettes és Drabik Ferenc vb-titkár felmentésének alapvető oka a forradalomban vitt szerepükben rejlett. Magyari József, tekintélyes gazda 1956 novemberétől volt tanácselnök. Mint pártonkívüli úgy gondolta, hogy személyében biztosítja a rendet és a nyugalmat a községben. Ám hamarosan tapasztalta, hogy a hatalom azt várja tőle, a forradalmi tevékenységük miatt elhurcolt emberek ellen tanúskodjon.
Az 1971-es választás után felállt és önkormányzati szabadságát „komolyan vevő” végrehajtó bizottság 1971. február 22-én a járási tanács „javaslatát” (azt ugyanis, hogy vb-titkárnak válasszák meg az egyik újszilvási előadót) elutasította, ahogy Gizúr István vb-tag megfogalmazta, „a vb önállóságát sértik ezzel”. Bár közvetlenül az eset után a járási szervek kényszerítették a vb-t az újszilvási illető megválasztására, de az ténylegesen soha nem foglalta el hivatalát.
A kádári diktatúra „puhulásával” valamelyest nőtt a helyi tanács mozgástere. Ennek személyi feltételeit elsősorban azok a helyben dolgozó-lakó szakképzett és már korábbi munkájukkal bizonyított tanácsi vezetők biztosították, akik 1971-től kerültek a vezető pozíciókba Tápióbicskén. Különösen Láng Ferenc tízéves tanácselnöki tevékenysége emelhető ki. A község intézményeinek és infrastruktúrájának látványos fejlődése (óvodaépítés és -bővítés, út- és járdaépítés, második orvosi körzet és fogászati rendelés kialakítása, utcai világítás korszerűsítése, szemétszállítás intézményes megszervezése, vízmű építésének elkezdése) ezekben az években indult meg és alapozta meg a rendszerváltás utáni fejlesztéseket. Ezeknek az éveknek a történetéhez tartozik, hogy 1968-ban nyugdíjba vonult az 1891-ben született és a községben 1919 óta tevékenykedő dr. Hercegh Sándor körzeti orvos, akinek utóda dr. Lellei Sándor, majd 1970-től dr. Léder József lett.
Az 1990-es országos választásokon a szavazók döntő többsége nemet mondott a régi állampárt utódpártjára, de az őszi helyhatósági választásokon – ahol személyesen ismerték a résztvevőket – nem „büntették” a korábbi vezetőket, tanácstagokat. Láng Ferencet nagy fölénnyel választották meg polgármesternek, aki választási sikerét 1994-ben és 1998-ban megismételte.
1999-ben új címert alkotott a község, amelynek motívumait Tápióbicske történelmi hagyományaiban találta meg. A régi községi címerből (ekevas és csoroszlya), a Bicskei család címeréből (csillag) és a tápióbicskei csatára emlékezve (két huszárkard és katonacsákó) ötvözték egybe az új szimbólumokat.
A tsz-nek földalapot kellet kijelölni, ezt árverés útján adták el az igénylőknek saját jogon kapott kárpótlási jegyeikért. Itt az az érdekes helyzet állt elő, hogy több volt a föld, mint amennyit vásárolni akartak. Oka a falu határának rossz minőségében rejlik, különösen a két Tápió közti terület alkalmatlan a mezőgazdasági művelésre.
A gazdasági életben a magánosításnak, a szocialista típusú szövetkezeteknek a megszűnte számos új vállalkozást keltett életre, melyek száma a kilencvenes évek közepén már meghaladta a százat. Az új típusú szövetkezetek száma kicsi, de jóval nagyobb gazdasági erőt képviselnek, mint a fentebb említett egyszerű vállalkozások. Árnyoldala a fejlődésnek a munkanélküliség (1996-ban 18, 1997-ben 16 százalék).

A második világháború 147, a fronton hősi halált halt és a koncentrációs táborokban elpusztult áldozatának a rendszerváltás után állított emlékműve

Tápióbicske egy 1953-as képeslapon

A község címere a rendszerváltás után

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir