Zalavár Összefoglaló

Full text search

Zalavár
Összefoglaló
A település a mai megye határán, a Zalavári-hát legdélebbi nyúlványán fekszik. Éghajlata az átlagosnak megfelelő, a terület csapadékban gazdag. A környék történetét a Kis-Balaton közelsége alapvetően befolyásolta.
A XIX. század második felében kezdődtek a vízszabályozási folyamatok, az 1920-as évek elejétől a Zala folyónak új medret ástak, felgyorsult a Kis-Balaton feltöltődése és a Keszthelyi-öböl eliszaposodása. A múlt század végén tapasztalt halbőség és vele együtt a madarak számának növekedése megtorpant, és csak a legutóbbi évtizedekben állt helyre. Az itteni mocsárvilág legjellegzetesebb madarai: a nemes kócsag és a kormorán.
A Balaton vízminőségének védelmében 1981-ben kezdődött meg a Kis-Balaton mocsárvilágának visszaállítása. Az itt található madárrezervátum 1997-ben a legmagasabb fokú védettséget kapta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park létrejöttével.
A Kis-Balaton környékén a legrégebbi ismert népcsoportok a hídvégi átkelőhely közelében telepedtek le felismerve annak jelentőségét. A rómaiak uralma alatt a falu helyén vidéki település lehetett a régészeti leletek tanúsága alapján. A római kereskedők is használták az Észak-Itáliából Óbudára vezető, a Dunántúlt átszelő utat, amely Keszthely-Fenékpusztánál kelt át a Balatonon. Jelenlétükre sírkövek utalnak.
A környék történetének legjelentősebb korszaka akkor kezdődött, amikor Pribina szláv fejedelem hűbérbirtokul kapta meg a területet Német Lajos keleti frank uralkodótól. Pribina székhelyét a Várszigeten építette ki, amit Mocsárvárnak, Mosaburgnak neveztek. Erődítménye elkészülte után a fejedelem több templomot építtetett a környéken, amelyeket salzburgi érsekek szenteltek fel. 866-ban Pribina fiának, Kocelnek a meghívására Mosaburgba érkeztek Cirill és Metód szláv hittérítők.
A település a IX. század végéig virágzó Karoling grófság: a Kis-Balaton környező szigetein nemesi udvarházak, illetve az azokat kiszolgáló szolgálónépek településeit és temetőit hozták felszínre az utóbbi két évtized ásatásai.
A honfoglaló magyarok a környék avar–szláv–frank népességét ellenőrzésük alá vonták. A kalandozások kudarca után a Dunántúl ura először Taksony, majd később Géza fejedelem lett, aki rokonát, Koppányt telepítette itt le. Lázadásának leverése után a Kis-Balaton környéke István király kezére került. A király hozzáfogott az államszervezet kiépítéséhez, ispánságokat és püspökségeket hozott létre. A 997-ben alapított veszprémi püspökséghez tartozott Kolon vár megyéje, a későbbi Zala is. Zalavár ebben a korszakában a távolabbi környék vallási központjává vált. Szent István a Várszigeten alapított a karoling Szent Adorján-bazilika helyén 1019-ben bencés rendi kolostort, amelyet bőségesen ellátott adományokkal.
Zala központja valószínűleg Szent László király idején lett az azóta eltűnt Kolon település helyett Zalavár, ahol a bencés apátság körül épült fel a királyi vár. Először 1164-ben említi okleveles adat. A királyi vármegye a XIII. század végén alakult át nemesi vármegyévé, amelynek akkor még nem volt állandó székhelye, így Zalavár elvesztette a megyeközpont szerepét. A vár a XV. század közepén egymással rivalizáló nemesi családok kezére került, majd 1472-től az apátság tulajdona lett.
Az apátságot a XV. század kezdetétől szerzetesek helyett többnyire világi kormányzók irányították, sőt többször bérbe is adták annak jövedelmeit. Így lettek a zalavári apátság kormányzói a Szenterzsébeti Terjék család, Nádasdy Tamás, a későbbi nádor kincstárnoka, Sárkány Antal, majd rokona Háshágyi Ferenc.
A hitélet hanyatlása ellenére a szerzetesek töretlenül végezték a hiteleshelyi tevékenységet. A hiteleshelyek a középkori magyar jogélet sajátos intézményei voltak, amelyek a felek kérésére állítottak ki közhitelű okleveleket. A régi Zala megyében a zalavári és a vele párhuzamosan működő kapornaki konventek hiteleshelyei voltak a legfontosabbak.
1553-ban Mezőlaky Ferenc lett az apátság kormányzója, aki másfél évtizedig a vár megerősítését is irányította. A vár jelentősége is a török veszély miatt nőtt meg, Kanizsa eleste után, 1600-tól rá hárult a hídvégi átkelő védelme. A XVII. század folyamán többször elrendelték megerősítését, ám ez nem sok sikerrel járt. 1702-ben császári parancsra osztrák katonák felrobbantották a már teljesen romos erődöt.
Az apátságot 1715-ben a göttweigi bencéseknek adományozta a császár. Mária Terézia 1757-ben adta vissza a szerzeteseknek a hiteleshelyi jogot, akik tevékenységüket a közeli Zalaapátiban folytatták, ott 1752-ben kezdték meg az új kolostor építését.
A település Szent István adományától a jobbágyfelszabadításig az apátság birtoka maradt. Középkori kiterjedését ismerjük 1335. évi határjárásából 1424-ben vásártartási jogot kapott, a későbbiekben többször nevezték mezővárosnak. A török időkben – a XVI. század végétől – elnéptelenedett, a XVII. században már puszta hely. Az újratelepítési szerződést az apátság 1721-ben kötötte meg, az úrbéri szabályozást 1783-ban foglalták írásba.
A vidék adottságai kedveztek a szántóföldi növénytermesztésnek, a legelők az állattartásnak. A falu földterületét a Kis-Balaton mocsaras területeinek lecsapolásával igyekeztek növelni.
A XIX. század első harmadától, a reformkorban felerősödtek azok a törekvések, amelyek az apátság Göttweigtől való elszakadását szorgalmazták. Az 1848–49-es szabadságharc idején az apátság arany- és ezüsttárgyakat ajánlott fel a költségekre, Modrovics Gergely szerzetes be is állt a nemzetőrök közé. A szabadságharc leverése után tízévi várfogságra ítélték, kiszabadulása után ő lett az első független zaalavári apát 1874-ben.
A Vársziget régiségeire egy 1854-ben előkerült, ezüstpénzekből álló kincslelet hívta fel ismét a figyelmet. Rómer Flóris, a magyar régészet atyja 1881-től vezetett itt ásatásokat. A tervszerű feltárások 1946-ban kezdődtek a Magyar Nemzeti Múzeum régészeinek vezetésével. 1961-től Cs. Sós Ágnes, halála óta Szőke Béla Miklós irányítja itt a kutatást, 1996-ban megkezdődött egy történelmi emlékpark kialakítása.
A faluból az első világháború idején számos családfenntartót behívtak katonának. A 64 hősi halott emlékét őrzi az 1923-ban elkészült új templom előtti emléktábla.
A második világháborúban 27 zalavári katona vett részt. A holokausztnak hat helyi zsidó lakos esett áldozatául. A nyilas hatalomátvétel idején, 1944- ben a falu határában a németek katonai repülőteret építettek.
A Vörös Hadsereg 1945. március végén vette birtokba Zalavár környékét. A falu a harcokban nem szenvedett súlyos veszteségeket. Az első választásokon a Kisgazdapárt szerezte a legtöbb szavazatot.
Zalavárának súlyos terhet jelentett az ötvenes évek elején kiépült repülőtér, amit 1962-ben vett át a szovjet hadsereg és 1990-ig meg is tartott a maga fennhatósága alatt.
Az 1956-os forradalom eseményei a többi vidéki településen történtekhez hasonlóan zajlottak. 1957-ben alakult meg az MSZMP helyi szervezete.
A falu lakosságának számát a század két világháborúja visszavetette, az 1960-as évektől kezdve az urbanizáció felgyorsította a népességvesztés folyamatát. Emellett itt is sújtja a lakosságot a népesség elöregedése.
1907 és 1950 között a település nagyközségi rangban anyakönyvi kerület is volt. 1950-ben a keszthelyi járás részeként Veszprém megyéhez került, ez időtől önálló tanácsú község lett, majd 1977-ben a szomszédos Sármellékhez csatolták, és társközségi státusban élt a rendszerváltásig.
A község gazdasági életét a földművelés túlsúlya jellemezte. A XX. század elején a telkek aprózódása miatt már alig akadt egész telkes gazda (harminc hold). Pedig még a XX. század elején is a termőföld jelentette a gazdaság alapját. (A legnagyobb birtokos az apátság, illetve a keszthelyi Reischl Richárd volt 1945-ig. Az 1945-ös földreform a szétosztható földek kis meny-nyisége miatt újabb problémákat okozott, átlagosan öt hold jutott az igénylőknek.)
Legfontosabb terményeik a gabona, burgonya és a kukorica voltak. Jövedelmük másik forrása az állatállomány, főleg a szarvasmarha-tenyésztés volt.
Az Új Idők TSZ 1949-ben, az 56-os események utáni újabb pedig 1958-ban alakult meg. A hetvenes években teljesedett ki a háztáji termelés, ezen belül a legfontosabb ágazat a sertéstartás volt.
A falu képe és szerkezete egyaránt a kisparaszti gazdálkodásra utalt. A templom 1923-ban épült fel, mellette a plébánia és az iskola. A lakóházak nagy része még a század közepén is vert falú épület, többségük kocka formájú, nem követi a vidék hagyományait. Az infrastruktúra – villanyvilágítás, buszközlekedés, vízvezeték, belső úthálózat – csak az ötvenes évektől kezd kiépülni.
Zalaváron századunk első felében római katolikus népiskola biztosította az oktatás lehetőségét. A hatvanas évek elején épült az első új iskolaépület. 1982 és 1986 között az intézmény Sármellékhez tartozott. 1990-ben avatták fel az új, Cirill–Metód nevet viselő általános iskolát, amelynek azonban a tanulólétszáma évről évre csökken.
Zalavár jellegzetes népviselete a bő szoknyás, gyöngyöskontyos csoportba tartozott, a nők sokáig, az 1960-as évekig ragaszkodtak hagyományos viseletükhöz.
A falu ünnepei a paraszti életmódhoz és a vallási ünnepekhez kapcsolódnak. Zalaváron a gazdag szokásvilág sok eleme máig él. A karácsonyi ünnepkör hagyományai közül régi szokás a lucázás, a Szentcsalád-járás újabban éledt újra. A farsangot vidám mulatozással, maskarázással ünnepelték. A húsvéti ünnepkör gazdag a helyi jellegzetességeket vizsgálva. Ismert a májusfa-kitáncolás és a keresztjárás szokása is. Újabban ismét megtartják az úrnapi körmenetet.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir