Kozmológia, kozmogónia

Full text search

Kozmológia, kozmogónia
A kozmológia a csillagászatnak az az ága, amely a Világegyetem egészének kialakulásával foglalkozik; a kozmogónia ezen belül az egyes égitestek, a csillagok kialakulására próbál fényt deríteni.
A csillagászok többségének véleménye szerint a Világegyetem kialakulását az ún. standardmodell, vagy az „ősrobbanás-elmélet” írja le. Eszerint a Világegyetem mintegy 15-18 milliárd évvel ezelőtt rendkívül forró és sűrű tűzgömb formájában jött létre. A tűzgömb azóta fokozatosan tágul és ennek megfelelően hűl, miközben kialakultak a ma ismert égitestek.
Az ősrobbanást követő első másodperc elején a hőmérséklet olyan magas volt, hogy a táguló tűzgömbben csak a legnagyobb energiájú elemi részecskék létezhettek. Az első századmásodperc végén a hőmérséklet mintegy 100 milliárd kelvin fok volt. A tűzgömb elektronokból, pozitronokból, neutrinókból és fotonokból állt, ezek azonban a rendkívül magas hőmérséklet következtében egymással dinamikus egyensúlyban voltak, a részecske-antirészecske párok szétsugárzódtak, de a sugárzás energiája elég nagy volt ahhoz, hogy spontán módon újabb ilyen párok keletkezzenek. Kis számban jelen voltak a nehéz elemi részecskék, a protonok és a neutronok is. A hőmérséklet tovább csökkent, az első tizedmásodperc végén 30 milliárd kelvin fok volt, egy másodperc elteltével 10 milliárd, a 14. másodpercben 3 milliárd kelvin fok. A harmadik perc végére a hőmérséklet egymilliárd fokra csökkent, ami lehetővé tette, hogy a nehéz részecskék atommagokká (deutérium, hélium és kevés lítium) álljanak össze. Így ekkor a világegyetem legnagyobbrészt fotonokból, neutrinókból és antineutrinókból állt, de jelen voltak kis mennyiségben atommagok, valamint a szétsugárzás után megmaradt elektronok is. Néhány ezer év elteltével a hőmérséklet csökkenése lehetővé tette, hogy ezek az atommagokhoz kapcsolódva létrehozzák az atomos anyagot. Ez a gravitáció hatására csomósodni kezdett, létrejöttek a galaxisok és a legidősebb csillagok.
Edwin Hubble amerikai csillagász az 1920-as években végzett színképi vizsgálatai alapján megállapította, hogy a távoli csillagrendszerek, az extragalaxisok színképében „vöröseltolódás” figyelhető meg (a színképvonalak a spektrum vörös vége felé eltolódva látszanak). Feltételezve, hogy a vöröseltolódást a Doppler-jelenség okozza, megállapította, hogy a galaxisok minél messzebb vannak tőlünk, annál nagyobb sebességgel távolodnak. Ezt a folyamatos gondolatban visszafelé folytatva jutunk a forró tűzgömbbel kezdődött tágulás hipotéziséhez.
A 60-as évek közepén az amerikai George Gamow arra a következtetésre jutott munkatársaival, hogy a kezdettől fogva jelenlévő, az ősrobbanást követően néhány milliárd fokos hőmérsékletű sugárzási tér hőmérsékletének napjainkra néhány kelvinre kellett csökkennie. Tőlük függetlenül 1964-65-ben két másik amerikai, Robert Wilson és Arno Penzias mikrohullámú jelek terjedésének tanulmányozása közben minden irányból egyenletesen érkező mikrohullámú háttérsugárzást fedezett fel, amelynek intenzitás-eloszlása éppen egy 2,7 K-es test hőmérsékleti sugárzásának felel meg- igazolva Gamow korábbi, az ősrobbanáson alapuló feltételezését.
A Világegyetem nagyléptékű szerkezetére vonatkozóan csak kevés információ áll rendelkezésünkre. Az mindenesetre bizonyos, hogy a Világegyetem legalapvetőbb építőelemei a galaxisok (tejútrendszerek), amelyek valamiképpen galaxishalmazokba, szuperhalmazokba törömülnek.
A mi Tejútrendszerünk mai ismereteink szerint átlagos spirális galaxisnak tekinthető, kialakulását mintegy 10 milliárd évvel ezelőttre tesszük. A kezdetben gömbszimmetrikus gázfelhőből először a gömbalakot ma is kirajzoló, az ún. galaktikus hálót alkotó gömbhalmazok alakultak ki; ezek Tejútrendszerünk legősibb objektumai, csillagaik mintegy 10 milliárd évesek. A gömbhalmazok kialakulása után a megmaradt gáztömeg összehúzódása folytatódott, közben ellapult. Ebből a csillagok jó része nem magányosan, hanem csillagcsoportokat alkotva alakult ki. Tejútrendszerünk csillagainak számát legalább százmilliárdra becsüljük.
A csillagok egy része körül bolygók alakulnak ki, amint az a Naprendszer esetében is történt. A naprendszer keletkezéséről kialakult elméletek közül négy típust szokás megkülönböztetni.
A „befogásos” elméletek szerint a Nap a Naprendszer többi részétől függetlenül alakult ki, majd egy kozmikus gáz- és porfelhőn áthaladva befogta a bolygók anyagát (1). Más elméletek szerint a Nap kettőscsillag lehetett, amelynek egyik tagja később szétesett, ez vezetett a bolygók kialakulásához (2). A katasztrófa-típusú elméletek szerint a Nap közelében elhaladó csillag szakította ki a Nap anyagából a bolygókat (3).
Legelfogadhatóbbnak mai tudásunk szerint azok az elméletek látszanak, melyek szerint a Naprendszer egységes folyamat során alakult ki (4). Ide sorolhatók Kant és Laplace elméletei. Ma már bizonyosnak látszik, hogy a Naprendszer egy kozmikus gáz- és porfelhő összetömörülése útján keletkezett. Az összehúzódás során kisebb anyagcsomók leszakadtak, így alakultak ki a bolygók és a Naprendszer egyéb apró égitestei.
A Naprendszer korát a Föld legősibb kőzeteiben, a meteoritokban és a holdkőzetekben talált radioaktív izotópok arányának vizsgálata alapján határozhatjuk meg. Ezek mintegy 4,6 milliárd éves korra engednek következtetni.
Tisztázatlan kérdés, hogy mi indította el a Naprendszer születését megelőzően a gázfelhő összehúzódását. A legújabb elképzelések szerint ebben fontos szerepet játszhatott az ős-Naprendszer helyétől nem túl nagy távolságban egy vagy több szupernova (óriáscsillag) felrobbanása. Ezek egyrészt nehéz kémiai elemekkel szennyezték a gázfelhőt, másrészt a robbanást követő lökéshullámfront megindíthatta a gázfelhő összetömörülését, ami azután már a gravitáció hatására folytatódott.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir