1986 eseménynaptára

Full text search

1986 eseménynaptára
Január 1. – Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkár és Ronald Reagan amerikai elnök televíziós üzenetet intéz az amerikai és a szovjet néphez.
Január 2. – Szíria államfője, Hafez Asszad rendteremtésre szólítja fel Amin Dzsemajel libanoni elnököt, ellenkező esetben szír beavatkozást helyez kilátásba.
Január 3. – Amerikai repülőgép-anyahajókat és kísérőhajókat vonnak össze a líbiai partok közelében; Reagan elnök nemzetközi gazdasági embargót sürget Líbia ellen, annak állítólagos terrortevékenysége miatt. – A Szovjetunió egyes északi folyóinak délre térítésével szemben foglal állást öt neves szovjet író.
Január 5. – Moammer Kadhafi líbiai vezető határozottan visszautasítja, hogy országának köze volt az 1985. december végén a római és a bécsi repülőtéren elkövetett terrorista merényletekhez.
Január 6. – Az Iszlám Konferencia Szervezetének külügyminiszterei támogatásukról biztosítják Líbiát, egyúttal felszólítják Washingtont, vonja vissza Líbia-ellenes szankcióit. – Bukarestben megszüntetik az egyetlen magyar nyelvű nemzetiségi kulturális folyóiratot, helyette ezentúl egy román nyelvű irodalmi folyóirat jelenik meg.
Január 7. – Líbiában, izraeli támadásra számítva, mozgósítást rendelnek el.
Január 8. – Reagan elnök törvényerejű rendelettel betiltja az amerikai–líbiai gazdasági kapcsolatok minden formáját.
Január 9. – A brit Westland helikoptergyár „kiárusításával” kapcsolatos botrány miatt lemond Heseltine brit hadügyminiszter.
Január 10. – Kanada és Olaszország részlegesen csatlakozik az Egyesült Államok Líbia-ellenes szankcióihoz. – Prágában 84 éves korában meghal Jaroslav Seifert Nobel-díjas költő.
Január 11. – Spanyolország bejelenti, hogy felveszi a diplomáciai kapcsolatokat Izraellel, de továbbra is támogatja a palesztinok ügyét.
Január 13. – A jemeni NDK-ban felkelés robban ki Ali Nasszer Mohammed államfő ellen. A csaknem 2 héten át tartó polgárháborúban legalább 13 000-en veszítik életüket. A felkelés kirobbanásakor külföldön tartózkodó Abu-Bakr Attasz miniszterelnök Moszkvába repül. A január 24-én hazatérő Attaszt ideiglenes államfővé választják, Ali Nasszer Mohammed elmenekül hazájából. Az új vezetés hitet tesz a tudományos szocializmus és a proletár internacionalizmus elvei mellett.
Január 14. – A líbiai légvédelem – tripoli bejelentés szerint – berepülő amerikai gépekre lő.
Január 15. – Gorbacsov szovjet főtitkár nyilatkozata szerint a két nagyhatalom 5–8 év alatt a felére csökkentené stratégiai nukleáris fegyvereit, megállapodásukhoz az évtized végén a többi atomhatalom is csatlakozna, a jövő évtized közepére pedig az összes atomfegyvert felszámolnák a Földön.
Január 17. – Tíz év után először: etióp–szomáli csúcstalálkozó.
Január 20. – Francia–brit megállapodást írnak alá a La Manche-csatorna alatti vasúti alagút megépítéséről. A 7 éven át tartó munkálatokat 25 milliárd frankra tervezik.
Január 21. – 1979 tavasza óta először: 20 dollár alá esik a kőolaj hordónkénti világpiaci ára.
Január 24. – Brittan brit ipari és kereskedelmi miniszter is lemond a Westland-ügy miatt.
Január 26. – Amerikai hadihajók néhány mérföld mélységben behatolnak a Szidra-öbölbe, amelyet Líbia saját felségvizének tekint.
Január 27. – Többévi szünet után ismét szovjet–olasz pártközi csúcstalálkozó Moszkvában.
Január 28. – Az űrhajózás történetének legsúlyosabb katasztrófája: 72 másodperccel a start után felrobbant az amerikai Challenger űrrepülőgép. Hét utasa életét veszti.
Január 31. – A Közös Piac brüsszeli bizottsága megerősíti Nyugat-Európa készségét a KGST-vel kötendő párbeszédre.
Február 1. – Életbe lép az Egyesült Államok Líbia-ellenes gazdasági bojkottja. – A francia hatóságok négy, kémkedéssel vádolt szovjet diplomatát kiutasítanak az országból.
Február 2. – Costa Ricában a kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt jelöltje, Oscar Arias Sanchez győz az elnökválasztáson. – Meghal Alva Myrdal asszony, Nobel-békedíjas svéd diplomata. – Peru egyoldalú hitelátütemezést jelent be, s közli: önhatalmúlag csökkenti külföldi tartozásainak kamatait.
Február 4. – Izraeli harcigépek nemzetközi légtérben elfognak és leszállásra kényszerítenek egy Damaszkuszba tartó líbiai polgári repülőgépet – Ronald Reagan az „Unió helyzetéről” szóló hagyományos év eleji beszédében mélynek és megosztónak minősíti az USA és a Szovjetunió közti ellentéteket. – A Kubai Kommunista Párt III. Kongresszusát kezdi meg, de nem fejezi be a tervezett 3 nap alatt, csak december 2-án tartják meg az elhalasztott ülést az ötéves terv célkitűzéseiről. – A közép-európai haderők és fegyverzetek csökkentéséről folyó bécsi tárgyalásokon a szocialista országok új javaslatot terjesztenek elő a létszámcsökkentés első szakaszáról.
Február 6. – A Szovjetunióban a rosztovi területi bíróság csalásért és sikkasztásért golyó általi halálra ítél több gazdasági vezetőt.
Február 7. – Elnökválasztás a Fülöp-szigeteken. Zavargások törnek ki; február 25-én az eredményekkel manipuláló Marcos elnök elhagyja az országot; Corazón Aquino asszonyt, az ellenzék vezérét iktatják be az elnöki tisztségbe. – Haiti szigetén – a diktatúraellenes zavargásokat követően – Jean-Claude „Baby Doc” Duvalier elnök elmenekül az országból; 6 tagú katonai junta veszi át a hatalmat.
Február 10. – Az olaszországi Palermóban 474 vádlottal megkezdődik az eddigi legnagyobb maffiaper.
Február 11. – Hírszerzők cseréje Berlinben. Az Egyesült Államok és az NSZK, ill. a Szovjetunió, Csehszlovákia, Lengyelország és az NDK együttes akciója keretében távozhat Nyugatra – többek között – Anatolij Scsaranszkij szovjet állampolgár is.
Február 12. – Az amerikai hatóságok kiadják Jugoszláviának Andrija Artukovicsot, a fasiszta horvát állam egykori belügyminiszterét.
Február 13. – A Szovjetunió és az Egyesült Államok megállapodást köt a két ország közötti polgári légiforgalom felújításáról. – A japán Hitachi cég közli, hogy egy, a COCOM-listán szereplő nagy teljesítményű számítógéprendszer szállítására kötött megállapodást Kínával.
Február 16. – A francia légierő közvetlenül beavatkozik a csádi polgárháborúba. Bombázza a kormányellenes erők egyik repülőterét. Válaszként másnap líbiai bombatámadás éri Csád fővárosának légikikötőjét.
Február 17. – A koblenzi ügyészség hamis tanúvallomás gyanújával vizsgálatot indít Helmut Kohl kancellár ellen a CDU-nak juttatott adományokkal kapcsolatban.
Február 18. – A Közös Piac 9 külügyminisztere Luxemburgban aláírja a szervezet reformjáról szóló okmányt. A tizedik tagállam, Dánia – parlamenti döntés alapján – nem csatlakozik a szerződéshez.
Február 21. – Rómában merénylők súlyosan megsebesítik Bettino Craxi miniszterelnök egyik bizalmi emberét.
Február 22. – Két iráni helikopter kuvaiti felségvizeken megzavar egy kuvaiti haditengerészeti egységet.
Február 25. – A Szovjetunió Kommunista Pártjának XXVII. kongresszusa Moszkvában február 25. és március 6. között. Az SZKP főtitkárává ismét Mihail Gorbacsovot választják. Az elfogadott program szerint minőségileg javítani kell az élet- és munkakörülményeket, erősíteni a demokráciát és a szocialista önigazgatást.
Február 26. – Egyiptomban fellázad mintegy 8000 rohamrendőr. A lázadást leverik.
Február 28. – A holland parlament jóváhagyja az amerikai robotrepülőgépek hollandiai telepítését. – A Fülöp-szigetek új elnöke, Corazon Aquino visszaköveteli a Ferdinand Marcos volt elnök által külföldre menekített vagyont.
Március 1. – Stockholmban a nyílt utcán meggyilkolják Olof Palme svéd miniszterelnököt. – Az angolai kormányellenes gerillaszervezet, az UNITA mintegy 150 külföldi állampolgárt ejt túszul.
Március 2. – Ismeretlen merénylő agyonlövi az Izrael által megszállt Nablusz város palesztin polgármesterét. – II. Erzsébet angol királynő Canberrában aláírja azt az okmányt, amelynek értelmében megszűnik az alkotmányos kapcsolat Nagy-Britannia és Ausztrália között.
Március 3. – Várkonyi Péter magyar külügyminiszter Kubába, Mexikóba és Nicaraguába utazik.
Március 4. – Kínában 8 évi börtönbüntetésre ítélik azt a szovjet másodpilótát, aki 1985 végén Kínába térített egy utasszállító repülőgépet.
Március 5. – A Szovjetunió visszafogja kőolajtermelését az olaj árának csökkenése miatt – közlik Moszkvában.
Március 7. – Budapesten tanácskoznak a Varsói Szerződés tagállamainak külügyminiszter-helyettesei. Viktor Karpov nagykövet a genfi szovjet–amerikai tárgyalásokról ad tájékoztatót. – Dél-Afrikában feloldják a szükségállapotot.
Március 8. – Bejrútban iszlám terroristák 4 francia túszt ejtenek.
Március 9. – Az amerikai külügyminisztérium felszólítja a Szovjetuniót, Belorussziát és Ukrajnát, hogy egy éven belül csökkentse 40 százalékkal az ENSZ-képviseleteken dolgozó diplomaták számát. – Kurt Waldheim, az ENSZ volt főtitkára, az osztrák Néppárt elnökjelöltje cáfolja azokat a vádakat, melyek szerint a II. világháború idején, a német hadsereg tisztjeként tudomása volt népellenes bűntettekről.
Március 12. – A svéd parlament Ingvar Carlsson szociáldemokrata vezetőt választja miniszterelnökké a meggyilkolt Olof Palme utódjául.
Március 13. – Finnországban több mint 240 000 munkás kezd sztrájkot.
Március 16. – Jobboldali győzelem a francia parlamenti választásokon. Jacques Chirac kap kormányalakítási megbízást. – Svájcban népszavazáson utasítják el a kormány javaslatát, hogy az ország lépjen be az ENSZ-be.
Március 19. – A lengyel fővárosban tartanak megbeszélést a Varsói Szerződés tagállamainak külügyminiszterei.
Március 21. – A bolgár nemzetgyűlés felmenti Grisa Filipov kormányfőt, és Georgi Atanaszovot választja meg utódjául.
Március 22. – Az Egyesült Államok végrehajtja 1986. évi első föld alatti nukleáris kísérleti robbantását.
Március 23. – Az Egyesült Államok újabb hadgyakorlatot kezd Líbia partjainak közelében. – Líbiai bejelentés hangzik el három, az ország légterét megsértő amerikai repülőgép lelövéséről. Válaszul amerikai bombázók elsüllyesztenek két líbiai őrnaszádot.
Március 24. – Csehszlovákia Kommunista Pártjának XVII. kongresszusa március 24. és 28. között, Prágában.
Március 25. – Új ideiglenes alkotmány lép életbe a Fülöp-szigeteken. Corazón Aquino elnök megígéri: egy éven belül népszavazást tartanak az alaptörvényről.
Március 28. – Varsóba látogat Kádár János, az MSZMP főtitkára és megbeszélést folytat Wojciech Jaruzelskivel, a LEMP KB első titkárával, az államtanács elnökével.
Március 29. – Mihail Gorbacsov közli: kész bármely európai fővárosban találkozni Reagan amerikai elnökkel, hogy megállapodást érjenek el a kísérleti atomrobbantások moratóriumáról. – Rómában bizonyítékok hiányában felmentik a pápa ellenes merénylet szervezésével gyanúsított 3 bolgár állampolgárt.
Április 1. – Franciaország hazarendeli Libanonból a tűzszüneti megállapodás betartását ellenőrző katonai csoportját.
Április 2. – A Bolgár Kommunista Párt XIII. kongresszusa április 2–5. között, Szófiában.
Április 5. – Egy nyugat-berlini szórakozóhelyen pokolgépes merénylet következtében meghal két amerikai katona, 200 személy megsebesül. A rendőrség szerint arab terrorcsoport áll a robbantás mögött.
Április 6. – Magyarországon tesz hivatalos látogatást Írország külügyminisztere.
Április 9. – Az NSZK kiutasít két líbiai diplomatát. Azzal gyanúsítják őket, hogy közük volt a nyugat-berlini robbantásos merénylethez.
Április 10. – Pakisztán legerősebb ellenzéki pártjának vezetője, Benazir Bhutto hazatér nyugat-európai száműzetéséből.
Április 13. – II. János Pál pápa ellátogat a római zsinagógába és együttműködésre szólítja fel a katolikus és a zsidó hívőket.
Április 14. – A Szovjetunióba érkezik Carlsson svéd miniszterelnök.
Április 15. – Amerikai bombatámadás Líbia ellen. A líbiai erők válaszul rakétatámadást intéznek egy olasz szigeten lévő amerikai távközlési állomás ellen. – Az EGK külügyminiszteri nyilatkozatban ítéli el Líbiát és szankciókat hoz ellene. – Magyarországon tesz hivatalos látogatást Alden Winship Clausen, a Világbank elnöke.
Április 17. – A Német Szocialista Egységpárt kongresszusa 17-től 21-ig Berlinben. Az SZKP küldöttségét Mihail Gorbacsov főtitkár vezeti.
Április 20. – Nigériába érkezik 4 napos látogatásra Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke.
Április 23. – A dél-afrikai kormány eltörli a feketék mozgásszabadságát korlátozó rendelkezések egy részét.
Április 26. – Atomerőmű-katasztrófa a Szovjetunióban. A csernobili szerencsétlenséget a TASZSZ szovjet hírügynökség április 28-án jelenti be. A sugárfertőzés következtében többen életüket vesztik. Az atomerőmű környékéről több mint 100 000 embert kitelepítenek.
Április 29. – Helyreáll a polgári légiforgalom a Szovjetunió és az Egyesült Államok között. – Magyarországon tárgyal Martin Bangemann bonni gazdasági miniszter, NSZK–magyar beruházásvédelmi megállapodást írnak alá.
Április 30. – Lemond a norvég kormány.
Május 1. – Az indiai hadsereg alakulatai elfoglalják az amritszári aranytemplomot, a szikhek vallási központját. A következő napokban szikh terroristák hinduk százait ölik meg Pandzsáb államban.
Május 3. – A KGST közli: kész diplomáciai kapcsolatokat létesíteni az EGK-val.
Május 4. – Tőkés csúcsértekezlet Tokióban. A 7 vezető tőkésország államfői 3 napon át tanácskoznak a világpolitikáról és a gazdaságról. – Nadzsibot választják meg az Afganisztáni Népi Demokratikus Párt első titkárává, a betegsége miatt lemondott Babrak Karmal helyébe. – Az elnökválasztás első fordulója Ausztriában. Egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok abszolút többségét.
Május 5. – Kuba felfüggeszti nyugati adósságainak törlesztését.
Május 8. – A Csernobilból származó sugárzásra hivatkozva az EGK brüsszeli bizottsága felfüggeszti az európai szocialista országokból származó friss hús, élő marha és sertés behozatalát. Május 12-én az importtilalmat kiterjesztik más élelmiszerekre is.
Május 9. – Norvégiában új kormány alakul a szociáldemokrata Gro Harlem Brundtland miniszterelnök-asszony vezetésével.
Május 14. – Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkár közli: a Szovjetunió fejleszteni akarja a nukleáris együttműködést a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségen belül. – Jugoszláviában halálra ítélik Andrija Artukovicsot, a fasiszta horvát állam egykori miniszterét.
Május 16. – Argentínában 12 évi szabadságvesztésre ítélik Leopoldo Galtierit, aki a falklandi háború idején Argentína elnöke és a fegyveres erők főparancsnoka volt. – Moszkvában tesz egynapos munkalátogatást Nicolae Ceausescu, a Román Kommunista Párt főtitkára, államfő. Aláírják a két ország gazdasági és tudományos-műszaki együttműködésének 2000-ig szóló fejlesztési programját.
Május 19. – A Szovjetunióban folytat megbeszéléseket Felipe Gonzalez spanyol miniszterelnök, akit fogad Mihail Gorbacsov is. – A dél-afrikai kormány csapatai támadást hajtanak végre az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) botswanai, zambiai és zimbabwei táborai és irodái ellen. – Lázár György miniszterelnök Csehszlovákiába látogat.
Május 20. – Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke Finnországban tárgyal, május 22-ig.
Május 21. – A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Kormányzó Tanácsának ülésén a Szovjetunió képviselője elutasítja a csernobili atomszerencsétlenség miatt benyújtott nyugati kártérítési igényeket.
Május 22. – A NATO hadügyminisztereinek értekezlete támogatásáról biztosítja az Egyesült Államok vegyi fegyverkezési programját.
Május 24. – Margaret Thatcher személyében május 24–27. között először látogat Izraelbe brit kormányfő.
Május 26. – Az NDK ezentúl a diplomataigazolványon kívül útlevél bemutatását is kéri a diplomatáktól a nyugat-berlini határátkelőhelyeken. Az intézkedés nem vonatkozik a 4 megszálló hatalom diplomatáira.
Május 28. – Weinberger amerikai hadügyminiszter bejelenti: az ősszel folytatják a B-52-es bombázók felszerelését manőverező robotrepülőgépekkel, és ezzel figyelmen kívül hagyják a SALT–2 szerződés korlátozásait. – Többségi szavazással jóváhagyják Lengyelország csatlakozási kérelmét a Nemzetközi Valutaalaphoz, az IMF-hez. – Magyar–osztrák szerződést írnak alá Bécsben a gabcsikovo–nagymarosi vízlépcsőrendszer építésében való osztrák részvételről.
Május 30. – A dán parlament elhatározza: június 15-től az ország beszünteti kereskedelmét Dél-Afrikával.
Június 2. – Háromnapos látogatásra Magyarországra érkezik Vu Hszüe-csien kínai külügyminiszter.
Június 4. – Románia elhalasztja az 1986-ban esedékes tőketartozás visszafizetését a magánbankoknak, egyúttal átütemezési tárgyalásokat kér. – Az Egyesült Államok újabb egy évre meghosszabbítja a legnagyobb kereskedelmi kedvezmény elvének alkalmazását Kínával, Magyarországgal és Romániával szemben.
Június 6. – Ausztriában Kurt Waldheimet, az Osztrák Néppárt jelöltjét választják meg köztársasági elnöknek.
Június 7. – A Kínai Kommunista Párt főtitkára, Hu Jao-pang kéthetes nyugat-európai körútra indul.
Június 8. – Magyarországra érkezik Mihail Gorbacsov, az SZKP KB főtitkára, átfogó megbeszéléseket folytat Kádár Jánossal, az MSZMP főtitkárával.
Június 9. – Az ausztriai elnökválasztás nyomán lemond Fred Sinowatz kancellár. Utóda, Franz Vranitzky szintén az Osztrák Szocialista Párt tagja.
Június 10. – Budapesten tartja ülését június 10–11-én a Varsói Szerződés Politikai Tanácskozó Testülete. A résztvevők felhívást intéznek a NATO tagállamaihoz, előterjesztve az európai fegyveres erők és a fegyverzetek csökkentésének komplex programját.
Június 12. – A Dél-afrikai Köztársaságban ismét rendkívüli állapotot hirdetnek az ország egész területére.
Június 15. – Ronald Reagan levélben javasolja Mihail Gorbacsovnak: a két ország külügyminiszterei tárgyaljanak az 1986-ban esedékes szovjet–amerikai csúcstalálkozó előkészítéséről.
Június 18. – Az amerikai elnök fogadja a nicaraguai kontrák 3 vezetőjét és ismét kijelenti, hogy mindent megtesz katonai segélyezésükért.
Június 22. – A spanyol parlamenti választásokon a szocialista párt abszolút többséget szerez. – Mexikó 1987 végéig haladékot kap a Nemzetközi Valutaalaptól több mint 10 milliárd dollár esedékes adósság törlesztésére.
Június 23. – A csernobili atomerőmű sérült negyedik blokkját betonkockába zárják, megszűnik annak a veszélye, hogy további radioaktív szennyezőanyag kerüljön a környezetbe.
Június 24. – Magyarországra látogat Kenan Evren, a Török Köztársaság elnöke.
Június 25. – Belgrádban megkezdi XIII. kongresszusát a Jugoszláv Kommunisták Szövetsége. – Kuba és Brazília 22 év szünet után ismét diplomáciai kapcsolatot létesít.
Június 27. – Bettino Craxi olasz kormányfő benyújtja lemondását.
Június 29. – Lengyel pártkongresszus Varsóban június 29–július 3. között. A LEMP X. kongresszusán a szovjet küldöttséget Mihail Gorbacsov főtitkár vezeti.
Június 30. – Kínai–portugál tárgyalások kezdődnek Pekingben Makao jövőjéről.
Július 1. – A NATO javasolja a Varsói Szerződésnek: legyen kötelező a 6000-nél több katonával tartott hadgyakorlatok előzetes bejelentése. – Mihail Gorbacsov jelzi: ellátogatna Tokióba, hogy tárgyaljon a szovjet–japán kapcsolatok teljes rendezéséről.
Július 2. – Turgut Özal török miniszterelnök látogatást tesz Ciprus önmagát független államnak tekintő északi részén.
Július 3. – Az amerikai elnök kijelenti: Gorbacsov legutóbbi üzenete alapján lehetőség van a csúcstalálkozó megrendezésére. – Libanonban 1975 óta először tartanak közösen általános sztrájkot a keresztény és mohamedán polgárok, a belső béke megteremtését követelve.
Július 4. – A nicaraguai kormány kiutasítja az országból a püspöki konferencia alelnökét és az egyházi rádió vezetőjét.
Július 6. – A japán parlamenti választásokon fölényes győzelmet arat a 21 éve kormányzó Liberális Demokrata Párt. – Kétszáz szír katona behatol Bejrút nyugati részébe és stratégiai pontokat foglal el. – Puccskísérletet hiúsítanak meg a Fülöp-szigeteken. – Kétnapos látogatást tesz az NSZK-ban Várkonyi Péter külügyminiszter.
Július 7. – A Szovjetunióban kezd 3 napos tárgyalásokat Mitterrand francia államfő. – Jordániában bezárják Jasszer Arafat El-Fatah nevű szervezetének minden irodáját, és kiutasítják a palesztin vezetőket. – 1929 óta a legnagyobb részvényárfolyam-esés a New York-i tőzsdén.
Július 10. – Meghal Le Duan, a Vietnami Kommunista Párt főtitkára; utódjává Truong Chint választják meg. – Az olaszországi Genovában távollétében életfogytiglani börtönre ítéli Abu Abbaszt, a PFSZ egyik vezetőjét; terroristacselekmények elkövetésével vádolják. – Burgenlandban munkatalálkozót tart Lázár György magyar és Franz Vranitzky osztrák kormányfő. – Kína felvételét kéri a GATT-ba.
Július 12. – A Szovjetunióba érkezik Richard Nixon volt amerikai elnök, tárgyal Mihail Gorbacsovval is.
Július 13. – A chilei katolikus püspökök nyílt levélben szólítják fel Augusto Pinochet államfőt, hogy biztosítsa a polgári szabadságjogokat.
Július 14. – Eduard Sevardnadze szovjet külügyminiszter Londonban gazdasági és ipari együttműködési megállapodást ír alá.
Július 15. – Nagy-Britannia kötelező jellegű nemzetközi helyszíni ellenőrzést javasol a vegyifegyver-készletek megsemmisítésének garantálására.
Július 17. – Abdel Halim Haddam szíriai alelnök Párizsban François Mitterrand francia államfővel tárgyal a Libanonban fogva tartott francia túszok ügyéről. – A lengyel parlament újabb amnesztiatörvényt fogad el.
Július 18. – A Szovjetunióban – a csernobili szerencsétlenség nyomán – felmentik tisztségéből az Állami Atomenergetikai Bizottság elnökét.
Július 19. – Az SZKP Politikai Bizottsága megállapítja: az üzemeltetési szabályok súlyos megsértése idézte elő a csernobili katasztrófát.
Július 20. – Hans-Dietrich Genscher NSZK külügyminiszter Moszkvában megállapodást ír alá a tudományos-műszaki együttműködésről. – Budapestre érkezik Enrique Iglesias uruguayi külügyminiszter; gazdasági vegyes bizottság alakul a két ország között.
Július 21. – Bettino Craxi olasz miniszterelnök beleegyezik, hogy 1987 márciusában átadja tisztségét egy kereszténydemokrata politikusnak.
Július 22. – Simon Peresz izraeli miniszterelnök Marokkóban eredménytelenül folytat tárgyalásokat Hasszán marokkói királlyal. – Genfben szovjet javaslatra összeül a SALT-egyezményeket ellenőrző állandó konzultatív bizottság.
Július 24. – A Közös Piac szakértői tanácskozásokat javasol a KGST-nek.
Július 25. – Szovjet–amerikai tárgyalások kezdődnek a nukleáris fegyverkísérletek beszüntetéséről.
Július 26. – 94 éves korában meghal Averall Harriman tekintélyes amerikai diplomata.
Július 27. – Lemond az Arab Liga elnöki tisztéről a marokkói uralkodó, akit éles bírálatok értek a Peresszel való találkozás miatt.
Július 28. – Mihail Gorbacsov Vlagyivosztokban bejelenti: az év végéig kivonnak Afganisztánból 6 katonai ezredet.
Július 31. – Az OPEC 13 tagállama közül 9 elhatározza a kőolajtermelés önkéntes visszafogását.
Augusztus 1. – Lengyelországban szabadon bocsátják a hajdani Szolidaritás szervezet két befolyásos tanácsadóját: Bogdan List és Adam Michniket. – A bécsi kábítószer-ellenes konferencián a szocialista országok küldöttségei egyetértéssel fogadják a kábítószer-kereskedelem terjedésének megakadályozását célzó amerikai javaslatot.
Augusztus 2. – Daniel Ortega nicaraguai államfő barátsági szerződést ajánl az Egyesült Államoknak és meghívja az amerikai elnököt.
Augusztus 4. – A Time című amerikai hetilap címlapsztorit szentel Kádár János személyének és interjút közöl az MSZMP főtitkárával.
Augusztus 6. – Argentína, Görögország, India, Mexikó, Svédország és Tanzánia vezetői az ún. „hatok” követelik a nukleáris kísérletek azonnali leállítását világszerte.
Augusztus 7. – A Szovjetunióban politikai menedékjogot nyújtanak egy volt CIA-ügynöknek.
Augusztus 9. – Először rendeznek Magyarországon – egyúttal a szocialista világban – Forma–1-es autóversenyt.
Augusztus 10. – Vajda György művelődési miniszterhelyettes egy újságinterjúban indokolja meg a kulturális kormányzat intézkedéseit Csurka István íróval, valamint a Tiszatáj c. folyóirattal szemben.
Augusztus 11. – Szovjet–amerikai tárgyalások Moszkvában az atom- és űrfegyverekről.
Augusztus 12. – Az Egyesült Államok felmondja a katonai együttműködést Új-Zélanddal, annak antinukleáris politikája miatt.
Augusztus 14. – A spanyol kormány követségi rangra emeli a PFSZ madridi irodájának státusát. – Az amerikai képviselőház törli az 1987-es költségvetésből az űrfegyverkezésre szánt összegeket.
Augusztus 15. – Guatemalában Közép-amerikai Parlament létrehozásáról döntenek az érintett országok, köztük Nicaragua képviselői.
Augusztus 16. – Marjai József miniszterelnök-helyettes Ausztráliában és Új-Zélandon tárgyal a gazdasági együttműködésről. – New Yorkban kémkedés gyanújával letartóztatnak egy szovjet ENSZ-alkalmazottat, Szergej Zaharovot.
Augusztus 18. – A Szovjetunió ismét meghosszabbítja egyoldalúan vállalt atomkísérleti moratóriumát. – Helsinkiben szovjet–izraeli megbeszéléseket kezdenek a konzuli kapcsolatok esetleges felújításáról.
Augusztus 19. – A Szovjetunióban leállítják a szibériai folyók átterelésével kapcsolatos munkákat.
Augusztus 22. – A Szovjetunió bejelenti csatlakozási szándékát a GATT-hoz.
Augusztus 24. – Amerikai–egyiptomi közös hadgyakorlat a líbiai határ közelében.
Augusztus 25. – 11 év után ismét japán polgárok látogatnak el a II. világháború után a Szovjetunióhoz csatolt Kurili-szigetekre.
Augusztus 26. – A stockholmi össz-európai biztonsági konferencián elvi megegyezés jön létre a katonai tevékenységek előzetes bejelentéséről.
Augusztus 27. – Szovjet-Üzbegisztánban visszaélések miatt halálra ítélik a volt gyapotfeldolgozási minisztert.
Augusztus 28. – Marokkó felmondja a Líbiával kötött egyesítési szerződést.
Augusztus 30. – Moszkvában kémtevékenység vádjával letartóztatják a US News and World Report c. amerikai hetilap tudósítóját, Nicolas Daniloffot.
Augusztus 31. – 86 éves korában meghal Urho Kekkonen, Finnország volt államfője. – A Szovjetunióban leállítják a csernobilivel azonos típusú szovjet reaktorok nagy részét.
Szeptember 1. – Budapesten hatnapos tanácskozást kezd a nemzetközi Pugwash-mozgalom. – Bécsben ötnapos nemzetközi hungarológiai kongresszus kezdődik.
Szeptember 2. – A Zsidó Védelmi Liga nevű szélsőséges szervezet tagjai könnygázgránátokat robbantanak a New York-i Metropolitanben a szovjet Mojszejev-együttes előadása közben.
Szeptember 3. – A lengyel egyház megszakítja a tárgyalásokat a kormánnyal a külföldi segélyeket felhasználó mezőgazdasági pénzügyi alap létrehozásáról.
Szeptember 4. – Zbigniew Messner lengyel kormányfő budapesti tárgyalásain hosszú lejáratú kereskedelmi megállapodást írnak alá.
Szeptember 6. – Az isztambuli zsinagógában arab terroristák vérfürdőt rendeznek. A halálos áldozatok száma: 21.
Szeptember 7. – A Szovjetunióban vádat emelnek a letartóztatott amerikai újságíró ellen. Válaszul Washingtonban is vád alá helyezik az őrizetbe vett szovjet ENSZ-alkalmazottat. – Pekingben szovjet–kínai megállapodás jön létre a tervbizottságok közötti kapcsolatok felújításáról.
Szeptember 8. – A kínai parlament nem fogadja el a vállalati csődtörvényt.
Szeptember 9. – Magyarországon tesz látogatást Ellemann-Jensen dán külügyminiszter. – Lázár György miniszterelnök az NDK-ba utazik.
Szeptember 10. – Az NSZK parlamentjében utolsó képviselői beszédét mondja Helmut Schmidt volt kancellár.
Szeptember 11. – Kubában szabadon engednek 100 politikai elítéltet. – Szadat elnök halála óta az első izraeli–egyiptomi csúcstalálkozó Kairóban. – Románia és Görögország megállapodik, hogy a két ország barátsági és együttműködési szerződést köt egymással. – Az amerikai képviselőház lehetővé teszi hadsereg bevetését a kábítószer-kereskedelem elleni harcba. – Lengyelországban illegális államellenes szervezeteket derítenek fel.
Szeptember 12. – Nicolas Daniloff a moszkvai amerikai, Szergej Zaharov pedig a washingtoni szovjet nagykövetségre távozhat.
Szeptember 14. – A lettországi Jurmalában szovjet és amerikai közéleti személyiségek kezdenek találkozót. – Franciaország a terrorhullámra hivatkozva visszaállítja a vízumkényszert a Közös Piacon kívüli államok polgáraira.
Szeptember 15. – A Közös Piac korlátozott gazdasági büntetőintézkedéseket rendel el Dél-Afrikával szemben. – Kádár János fogadja Hans-Dietrich Genscher NSZK külügyminisztert. – Szíriában kezd 3 napos látogatást Losonczi Pál.
Szeptember 16. – Corazon Aquino, a Fülöp-szigetek elnöke, hatalomra jutása óta először, az Egyesült Államokba érkezik. – Megnyílik az ENSZ-közgyűlés 41. ülésszaka.
Szeptember 17. – Az amerikai kormány kiutasítja a New York-i szovjet ENSZ-képviselet 25 munkatársát.
Szeptember 18. – Bejrútban agyonlövik a francia katonai attasét; Párizsban pokolgépek robbannak.
Szeptember 19. – Szovjet–amerikai külügyminiszteri tárgyalások Washingtonban. – Olaszország csatlakozik az amerikai űrfegyverkezési programhoz.
Szeptember 19. – Moszkvában közlik: eddig 2 milliárd rubelnyi közvetlen gazdasági kárt okozott a csernobili katasztrófa.
Szeptember 22. – Konkrét bizalom- és biztonságerősítő intézkedések elfogadásával véget ér a stockholmi konferencia. – Az ENSZ székhelyén a szovjet külügyminiszter az izraeli miniszterelnökkel tárgyal. – Reagan elnök fegyverzetkorlátozási javaslatokat terjeszt elő az ENSZ közgyűlésén.
Szeptember 23. – A szovjet külügyminiszter ENSZ-közgyűlési beszédében a nukleáris fegyverkísérletek beszüntetését javasolja az Egyesült Államoknak.
Szeptember 24. – A nemzetközi Atomenergia Ügynökség rendkívüli közgyűlésén konvenciót fogadnak el az atomerőmű-balesetekről történő azonnali tájékoztatásról. – Líbia elveszti beleszólási jogát az olasz FIAT cég ügyeibe, miután a FIAT 3 millió dollárért visszavásárolja a Líbiának korábban eladott részvények nagy részét.
Szeptember 28. – A brit Munkáspárt kongresszusa: NATO-ellenes határozatokat fogadnak el.
Szeptember 29. – Kiengedik a Szovjetunióból Nicolas Daniloff amerikai újságírót. Egy nappal később Szergej Zaharov szovjet ENSZ-tisztviselő is elhagyhatja az Egyesült Államokat. – A Szovjetunióban újra üzembe helyezik a csernobili atomerőmű egyik reaktorát.
Szeptember 30. – Moszkvában és Washingtonban egyidejűleg bejelentik: szovjet–amerikai csúcstalálkozót tartanak október 11-én és 12-én Reykjavíkban. – Budapesten Kádár János az olasz KP főtitkárával, Alessandro Nattával tárgyal.
Október 1. – Bulgáriában a lakosság energiafogyasztását korlátozó rendelkezések lépnek életbe.
Október 3. – Az amerikai partok közelében, az Atlanti-óceánon tűz üt ki egy szovjet atommeghajtású tengeralattjárón, amelyen ballisztikus rakéták is vannak. A személyzetet megmentik, de a hajó elsüllyed. Radioaktív szennyeződés nem történik.
Október 7. – Pekingbe érkezik Caspar Weinberger amerikai hadügyminiszter. – Észak-Jemenbe és Irakba telepíti át katonai főhadiszállását a Palesztin Felszabadítási Szervezet. – A nicaraguai légvédelem lelő egy utánpótlást szállító gépet, amely nyilvánvalóan az ellenforradalmárok birtokában van. Foglyul ejtik Eugene Hasenfuss amerikai állampolgárt, aki elismeri, hogy a CIA megbízásában áll. – Magyarországra érkezik kétnapos hivatalos látogatásra Beatrix holland királynő.
Október 8. – Budapesten 15 ország marxista és katolikus tudósainak részvételével háromnapos nemzetközi szimpózium kezdődik.
Október 10. – Izraelben – a korábbi koalíciós megállapodásnak megfelelően – lemond Simon Peresz miniszterelnök. Tisztét Jitzhak Samir eddigi külügyminiszter veszi át. – Politikai gyilkosság Bonnban. A Vörös Hadsereg Frakció nevű szervezet tagjai megölik Herold von Braunmühlt, az NSZK külügyminisztériumának kelet–nyugati kapcsolatokkal foglalkozó igazgatóját.
Október 11. – Szovjet–amerikai csúcstalálkozó Reykjavíkban. Mihail Gorbacsov átfogó fegyverkorlátozási csomagtervet ajánl, amelynek számos pontjában közel kerülnek az álláspontok. A megállapodás meghiúsul, mert Ronald Reagan ragaszkodik az űrfegyverkezési program maradéktalan végrehajtásához.
Október 12. – Kínába érkezik II. Erzsébet brit uralkodó.
Október 13. – Moszkvában tárgyal Raoul Alfonsin argentin elnök. – Magyarországra érkezik 4 napos látogatásra Richard von Weizsäcker, az NSZK államfője.
Október 15. – Afganisztánban megkezdődik és a hónap végéig befejeződik 6 szovjet ezred kivonása az országból. – Magyarországra érkezik Mir Hosszein Muszavi iráni miniszterelnök.
Október 17. – Kínába, a Koreai NDK-ba és Mongóliába indul Erich Honecker, az NDK államfője.
Október 19. – Repülőgép-szerencsétlenség áldozata Samora Machel, mozambiki államfő. Gépe a Dél-afrikai Köztársaság területén zuhan le, az ún. fekete doboz tartalmát a dél-afrikai hatóságok nem hozzák nyilvánosságra. – Kiutasítanak a Szovjetunióból öt amerikai diplomatát.
Október 23. – Bokassa, Közép-Afrika volt császára visszatér hazájába, ahol azonnal őrizetbe veszik.
Október 24. – A brit kormány egy terrormerénylet kapcsán megszakítja diplomáciai kapcsolatait Szíriával. – Budapesten kezd 2 napos ülést a leszereléssel foglalkozó Palme-bizottság.
Október 29. – Kínába utazik Bettino Craxi olasz miniszterelnök és Giulio Andreotti külügyminiszter. – Budapesten Kádár János megbeszélést folytat Gerardo Iglesiasszal, a spanyol KP főtitkárával.
Október 30. – Felmentik tisztségéből Ahmed Jamani szaúdi olajügyi minisztert. – Gustav Husák és Kádár János Budapesten 2000-ig szóló csehszlovák–magyar gazdasági és műszaki-tudományos együttműködési megállapodást ír alá.
November 1. – Párizsban újabb két bombamerényletet követ el az Action Directe nevű terrorszervezet. – Lengyelországban meghal Mieczislaw Moczar tábornok, egykori partizánvezér, aki a 60-as években magas párt- és állami tisztségeket töltött be.
November 2. – Elhagyja az Egyesült Államokat 55 szovjet ENSZ-diplomata a washingtoni kormány március 9-i állásfoglalásának megfelelően. Válaszul a Szovjetunió visszavonja a moszkvai külképviseleteken dolgozó 260 szovjet állampolgár munkaengedélyét. – Libanonban az Iszlám Dzsihad nevű terrorszervezet az anglikán egyház közvetítése nyomán szabadon enged egy amerikai túszt.
November 3. – Lázár György miniszterelnök a KGST ülésszakán felveti: a magyar villamosenergia-ellátás biztonságát veszélyeztetik az egyesített energetikai rendszer zavarai. – Tiranában IX. kongresszusát tartja az Albán Munkáspárt. Megerősítik a Központi Bizottság első titkári posztján Ramiz Aliát.
November 4. – Az iráni parlament elnöke bejelenti: nemrég nála járt Robert McFarlane volt amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó. Fegyverszállításokat ígért neki, ha Irán közbenjár a Libanonban több mint egy éve fogva tartott amerikai túszok kiszabadítása érdekében. – Bécsben megnyílik az európai biztonság és együttműködés kérdéseivel foglalkozó harmadik utótalálkozó; ugyanott szovjet–amerikai külügyminiszteri tanácskozásra is sor kerül. – Időközi törvényhozási választások az Egyesült Államokban: a demokrata párt a szenátusban is többséghez jut.
November 5. – Amerikai hadiflottaegység látogat egy kínai kikötőbe.
November 8. – A Fülöp-szigeteken államcsínyt kísérel meg Ponce Enrile hadügyminiszter. – Nagy mennyiségű szennyezőanyag kerül a Rajnába, a svájci Sandoz gyárban támadt tűz nyomán. – 96 éves korában meghal Vjacseszlav Molotov volt szovjet külügyminiszter.
November 10. – KGST-csúcsértekezlet Moszkvában. – A terrorizmusra hivatkozva Szíria-ellenes akciótervet fogad el a Közös Piac külügyminiszteri értekezlete. – Az Egyesült államokba érkezik 5 szovjet tudós, hogy kiválassza az amerikai nukleáris robbantások megfigyelésére szolgáló ellenőrzőpontokat. – Venezuelában átadják a világ legnagyobb, 10 000 megawatt teljesítményű vízerőművét.
November 11. – Libanoni terroristák fogságából kiszabadul 2 francia túsz.
November 12. – Csehszlovák lapjelentések szerint nagy kéntartalmú szennyező anyag tart a mellékfolyókon keresztül az Oderába; 6 nappal később Lengyelország kártérítést kér Csehszlovákiától. – Bukarestben 2 napos ülést tartanak a Varsói Szerződés honvédelmi miniszterei.
November 13. – Az amerikai elnök tévébeszédében veszi védelmébe az Iránnal létesített titkos kapcsolatokat.
November 15. – Brit–amerikai csúcstalálkozó Washingtonban.
November 16. – Az Egyesült Államok közép-amerikai politikáját bíráló szovjet kormánynyilatkozatot adnak ki Moszkvában.
November 17. – Párizsban terrorista merénylet áldozata lesz a Renault-művek elnök-vezérigazgatója.
November 19. – A szovjet parlament törvényt fogad el az állampolgárok magántevékenységéről. – Kétnapos ülést tart az MSZMP Központi Bizottsága. A határozat a teljesítmények fokozását és az érdekeltség növelését irányozza elő az egész gazdaságban, különös tekintettel a vállalati gazdálkodásban.
November 20. – Afganisztánban saját kérésére felmentik valamennyi párt- és állami tisztsége alól Babrak Karmal eddigi államfőt.
November 21. – Kohl kancellárnak a Mihail Gorbacsov személyét sértő nyilatkozata miatt a Szovjetunió több kormányszintű megbeszélést lemond az NSZK-val.
November 23. – A Fülöp-szigeteken a sikertelen puccskísérlet nyomán lemondásra kényszerül Ponce Enrile hadügyminiszter. – Általános választások Ausztriában. A Szocialista Párt és a Néppárt nagyjából azonos számú szavazatot kap. – Romániában népszavazáson fogadják el, hogy 1987-ben 5%-kal csökkentik a katonai kiadásokat. – Budapesten 6 napos közgyűlést kezd a DIVSZ.
November 25. – Az iráni fegyverszállítási botrány miatt lemondásra kényszerül az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, John Poindexter. – Indiában kezd tárgyalásokat Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkár.
November 26. – Iráni rakétatámadás éri Bagdad központját.
November 27. – A Fülöp-szigeteken 2 hónapra szóló tűzszünetet írnak alá a kormány és a baloldali felkelők képviselői. – Az NSZK kormánya egyelőre nem küld nagykövetet Damaszkuszba, mert bebizonyosodott, hogy szíriai diplomatáknak is közük volt az áprilisi nyugat-berlini merénylethez. – A francia nagyvárosokban diáktüntetések kezdődnek a kormány oktatási reformterve ellen.
November 30. – Az indiai Pandzsab államban szikh szélsőségesek lemészárolják egy autóbusz utasait.
December 1. – Varsóban ülést tart a Varsói Szerződés honvédelmi miniszteri bizottsága.
December 2. – Az amerikai elnök Frank Carluccit nevezi ki nemzetbiztonsági főtanácsadóvá. – Havannában megtartják a kubai KP februári kongresszusának elhalasztott ülését; 2000-ig szóló gazdasági stratégiai programot fogadnak el.
December 4. – A NATO-országok hadügyminiszterei javasolják, hogy a két katonai tömb kezdjen tárgyalásokat a rövid hatótávolságú rakéták csökkentéséről. Brüsszeli ülésükön elfogadják a Varsói Szerződés javaslatát, amely szerint az európai hagyományos fegyverzetek csökkentéséről is tanácskozni kell. – Az olasz kormány fegyverszállítási embargót rendel el Szíria ellen. – Budapesten tárgyal a svéd Baloldali Párt-Kommunisták elnöke, Lars Werner.
December 5. – Magyar–jugoszláv külügyminiszteri találkozó Szabadkán. – Kádár János fogadja a magánlátogatáson lévő Franz-Josef Strauss bajor miniszterelnököt, a CSU elnökét.
December 7. – Hondurasból érkező harcigépek több bombatámadást intéznek Nicaragua ellen.
December 8. – A francia miniszterelnök a diákmegmozdulások nyomán visszavonja a felsőoktatási reformtervet.
December 9. – John Poindexter lemondott amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó és egyik munkatársa, Oliver North alezredes alkotmányos jogaira hivatkozva megtagadja a felvilágosítást az iráni fegyverszállítások ügyében. – Szovjet–iráni gazdasági együttműködési megállapodást írnak alá Teheránban.
December 10. – A szocialista országok a bécsi utótalálkozón javasolják: a Varsói Szerződés egyesített fegyveres erőinek főparancsnoka és a NATO fegyveres erőinek főparancsnoka találkozzanak.
December 11. – Az OPEC újabb napi 1,2 millió tonnával csökkenti az együttes olajkitermelést. – Jugoszláv hivatalos nyilatkozat bírálja Romániát, amiért a megengedettnél több energiát vesz igénybe a Vaskapu I. közös erőműből. – Mihail Gorbacsov szovjet főtitkár közli: a Szovjetunió szeretné belátható időn belül kivonni összes katonáját Afganisztánból.
December 12. – A Fehér Ház elismeri, hogy az iráni fegyvereladásokról sem a külügyminisztert, sem a hadügyminisztert nem tájékoztatták. – Líbia támadást intéz csádi kormánycsapatok ellen. – A Szovjetunióban kezd tárgyalásokat a líbiai külügyminiszter. – II. János Pál fogadja Miklós Imrét, az Állami Egyházügyi Hivatal elnökét.
December 13. – Moszkvában meghal Henry Winston, az Egyesült Államok Kommunista Pártjának elnöke.
December 15. – Hanoiban 3 napra összeül a Vietnami KP VI. kongresszusa. A megújulás jegyében visszavonul több régi, tekintélyes állami és pártvezető, közöttük Truong Chin főtitkár. Új főtitkárrá Nguyen Van Linht választják meg. – Indiában letartóztatják a szikh terroristák legfőbb vezetőjét.
December 16. – Szovjet-Kazahsztánban felmentik első titkári tisztségéből Gyinmuhammed Kunajevet, utódjává a Kazah KP élére az orosz nemzetiségű Lev Kolbint választják meg.
December 17. – Diáktüntetések Szovjet-Kazahsztánban. – A nicaraguai parlament megkegyelmez Eugene Hasenfussnak, a kémkedésért elítélt amerikai diplomatának.
December 19. – Moszkvában bejelentik, hogy visszatérhet a szovjet fővárosba gorkiji kényszerlakhelyéről Andrej Szaharov akadémikus. Felesége, a korábban szovjetellenes tevékenységért elítélt Jelena Bonner amnesztiában részesül.
December 20. – Sanghaj városában – a december eleje óta tartó diákmegmozdulások részeként – több 10 000 kínai fiatal tüntet, demokráciát és szabadságot követelve.
December 22. – Lázár György miniszterelnök moszkvai tárgyalásain elhatározzák: a következő 5 éven belül a tervezettnél jobban bővítik a kölcsönös szállításokat.
December 23. – A Kazah KP központi bizottsága intézkedéseket hoz a lakosság internacionalista nevelése érdekében.
December 24. – Irán nagy támadást indít Bászra iraki város ellen. – Bejrútban szabadon bocsátanak egy újabb francia túszt.
December 27. – A görög kormány visszautasítja Törökország tárgyalási javaslatát a határviták rendezéséről.
December 28. – A műszaki fejlesztés erőteljes gyorsítását sürgeti az MSZMP központi bizottsága, amely egynapos ülést tart.
December 29. – 92 éves korában meghal Harold McMillan egykori konzervatív párti brit miniszterelnök.
December 30. – Személyi változások a magyar kormányban. Nyugállományba vonul Faluvégi Lajos miniszterelnök-helyettes, az Országos Tervhivatal elnöke és Hetényi István pénzügyminiszter. A Tervhivatal új elnöke: Maróthy László minisszterelnök-helyettes, Medgyessy Péter az új pénzügyminiszter, Berecz Frigyest miniszterelnök-helyettessé nevezik ki.
December 31. – Izraelben próbarepülést hajtanak végre az első hazai gyártású vadászgéppel.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir