Kína reformjai

Full text search

Kína reformjai
„Azon vagyunk, hogy minél kevesebb légy repüljön be. Vagy ha már beszállt, akkor idejében agyoncsaphassuk. De az ablakot továbbra is nyitva kell tartanunk” – így jellemezte Csao Ce-jang, a KKP 1987 januárja óta megbízott 67 éves főtitkára, egyben miniszterelnök, a kínai „nyitás” változatlan korparancsát.
„Kína számára nincs más út, csak a reform – nyilatkozta nemegyszer a kulcsember, a 83 esztendős Teng Hsziao-ping. – Ennek célja a szocializmus előbbre vitele, a párt vezető szerepének megszilárdítása és a gazdaság fejlesztése”.
A reform óriási lendülettel folyik tovább, küzdelmek és viták árán – a politikai, gazdasági és ideológiai frontszakaszokon.
A több mint egymilliárd lelket számláló ország először a mezőgazdaságban kísérletezett (a nem utolsósorban Magyarországon tanulmányozott) reformmal, 800 millió kínai paraszt újra learathatta az anyagi ösztönzés és az egyéni érdekeltség minden gyümölcsét. A népi kommunák helyén immár a családi gazdaságokra alapozták a sikert. És a „felelősségi rendszer” lelket lehelt a gazdaságba. 1978 óta a termelés látványosan fölfutott. Az alig 12%-nyi művelhető földterületen évente 10% körüli termésnövekedést értek el. A gabonatermelés átlag 100 millió tonnával lépi túl a reform előtti eredményeket. Kína az alapvető élelmiszerekből önellátóvá vált.
A paraszti jövedelmek eközben 2,5-szörösükre nőttek, hiszen a parasztgazdák fölös terményeiket önállóan értékesíthetik az újra engedélyezett szabadpiacokon. 1986 végén már több mint 61 000 szabadpiac és jó 50 000 községi piac szolgálta a kisgazdák boldogulását. A korábbi beszolgáltatási kényszertől eltérően az új szerződések már nem a paraszti jövedelmek elszivattyúzását, hanem a termelőkedv „beoltását” szorgalmazzák. A „vas rizsestál” korábbi egyenlősdije helyébe némiképp növekvő társadalmi különbségek léptek. Sőt, a gyorsan gyarapodó sikerembereket a falusi szocializmus „úttörőiként” bálványozzák.
A reform ellenzői ugyanakkor a 10 000 jüanos újgazdagok rémképével riogatnak, jóllehet ezek egyértelműen elenyésző kisebbséget alkotnak csupán. A megújulási folyamat ellenzői szerint a piaci szellemet kieresztették a palackból, és ezzel a gazdasági bűnözés sötét árnya telepedett Kínára. Nem kétséges, hogy a túlfűtött növekedés és a gyarapodó jövedelmek nyomán a gazdasági bűnözés és a korrupció magvai is termékeny talajra hullottak. Ám 1986-ban is csupán 50 000 gazdasági bűnesetre derült fény. Többek között erre vezették vissza a közbiztonsági miniszter menesztését.
A megugró jövedelmek révén a kínai parasztoknak több pénzük maradt a gépesítésre, a hatékonyabb gazdálkodásra. Vidéken – egyes becslések szerint – tízmilliók váltak egyben ipari termelővé, közülük sokan foglalkoznak építési vállalkozással, szállítással és kereskedelemmel. A falusi vállalatok létrejöttével szorosabbá vált a város és vidék közötti termelési együttműködés. Parasztok milliói üzleteket, vendéglőket és szállodákat nyitnak a nagyobb településeken. Beruházásaik fölpezsdítik az üzleti életet, és fokozatosan csökkentik a hagyományos különbséget a város és a falu között.
Egyidejűleg tény, hogy a költségvetés egynegyedét változatlanul az agrárárak támogatására fordították. Ez pedig nemcsak pótlólagos költségvetési terhet jelent, hanem az árak viszonylagos leszorítása révén lohasztja a termelési kedvet. A gazdaságpolitikai viták központi témája az árreform. A túlfűtött gazdaság gondjai szembeötlőek. A néhol indokolatlanul gyorsan növekvő kereslet egyes tartós fogyasztási cikkek piacán pl. további importot tett szükségessé. Így az államháztartás és a fizetési mérleg változatlanul deficites. A túlméretezett beruházások és az „alulméretezett” hatékonyság továbbra is feszítő gondot okoz...
Hasonló feszültséget szült a tucatnyi tengermelléki „különleges gazdasági övezet”. A külföldi tőkét becsalogató szabad zónák robbanásszerű fejlődése Kína kontinensnyi belső területei számára csupán a „vágy titokzatos tárgya” maradt. A kísérlet bírálóinak Teng így vágott vissza: „Ha Sanghajba beengedjük a külföldi beruházókat, attól Sanghaj a maga egészében még nem lesz kapitalista rendszerű...”
Az „egy állam – két rendszer” szintén Tengtől származó fogalmát 1987 márciusában tovább bővítették. A Hongkongról szóló megállapodáshoz (1984) hasonlóan a portugál kormánnyal megegyeztek Makaó sorsáról: a kapitalista miniállam 1999-ben visszatér az anyaország kebelére. Tajvan sorsa egyelőre változatlanul rendezetlen.
A változások pedig az országon belül szültek rendbontásokat. A szabadabb (vagy szabadosabb) szellem olykor politikai megmozdulásokban öltött testet. 1986 decemberében az erjedést érzékeltették a nagyvárosokon végigsöprő diáktüntetések. A „rossz irányból fújó szelek” 1987 januárjában Hu Jao-pang pártfőtitkár elmozdításához vezettek, majd a „burzsoá liberalizmus” elleni több hónapos országos kampány előfutárai lettek.
Közben változatlan erővel tart a politikai intézményrendszer fölújítása. A jogrendszer folyamatos fölfrissítésétől és a káderutánpótlás „modernizálásától” a 44 milliós párt és az állam közötti elmélyültebb munkamegosztás sikerét várják. Hozzáláttak a vezetők „életfogytig” tartó hivatalának leépítéséhez és a decentralizáláshoz. Megújították az alkotmányt. Összességében a korszerűsítés új lendületet vett.
A „Négy Nagy Modernizálás” a gazdaságban látványos, ázsiai léptékkel mérve is szembeötlő eredményeket szült. Az „áramvonalasítás” jegyében majd egymillió katonát (a világ legnépesebb seregének egynegyedét) polgári frontokra vezényelték. A tudomány és a technológia korszerűsítése jegyében folytatódott a nyugati kapcsolatok intenzív ápolása. Ezzel egyidejűleg újult erővel láttak hozzá a szocialista országokhoz fűződő kapcsolatrendszer fejlesztéséhez. Magasabb szinten fölújították a szovjet–kínai párbeszédet – a határkérdésről, a politikai és kivált a gazdasági kapcsolatok elmélyítéséről. Ugyanezt példázta a szocialista országok vezetőinek kínai látogatássorozata, valamint Csao Ce-jang „kis körútja” Kelet-Európában, 1987 tavaszán. (Ennek során 2000-ig szóló együttműködési programtervezetet írt alá Budapesten a kétoldalú együttműködésről.)
A radikális reform és a majd egy évtizedes belső megújulás valóban átfogó sikereket eredményezett. A gazdasági növekedés, az élelmiszer-önellátás, az életszínvonal-politika és a családtervezés terén jelentős az előrelépés. Pekingben folyamatos továbblépést terveznek.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir