Szabadság

Full text search

Szabadság
A pihenéshez való jog az Alkotmányban is deklarált emberi jog, részletes szabályait a Munka Törvénykönyve, ill. némely vonatkozásban a társadalombiztosítási jogszabályok tartalmazzák.
A munkajogi szabályok alapján a dolgozót megillető pihenőidők:
A) pihenőnap
B) szabadnap
C) munkaszüneti nap
D) szabadság
A) A dolgozónak hetenként 1 pihenőnap jár. A heti pihenőnapnak vasárnapra kell esnie, kivéve, ha a kollektívszerződés a vállalat sajátosságaira vagy a végzett munkára tekintettel ettől eltérően rendelkezik.
B) A heti 42 órás munkaidőre való áttéréssel a dolgozót a heti pihenőnapon felül heti 1 szabadnap is megilleti, melynek általános szabály szerint szombatra kell esnie, kivéve ha a kollektív szerződés – az előző pontban említett okokra tekintettel – ettől eltérően rendelkezik. A dolgozót a heti szabadnapon átlagkeresete illeti meg.
C) A Minisztertanács által meghatározott munkaszüneti napokon a dolgozónak nem kell munkát végeznie, s az emiatt kiesett munkaidőre átlagkeresete illeti meg. A munkaszüneti napok: újév (január 1.), húsvét hétfő, a felszabadulás évfordulója (április 4.) a munka ünnepe (május 1.), az alkotmány ünnepe (aug. 20.), a NOSZF évfordulója (nov. 7.), a karácsony két napja (dec. 25-26.).
D) A dolgozót megilleti szabadságok:
1.) rendes szabadság
2.) jutalomszabadság
3.) rendkívüli és fizetés nélküli szabadság.
1. A rendes szabadság minden dolgozónak jár, így a teljes munkaidőben foglalkoztatottakon kívül a részmunkaidős nyugdíjasokat, a másodállást és mellékfoglalkozást létesítő dolgozókat is megilleti. A rendes szabadság a) alapszabadságból és b) pótszabadságból áll.
a) A dolgozót minden munkaviszonyban töltött teljes naptári évre egységesen 15 nap alapszabadság illeti meg. Ha a dolgozó csak az év egy részében áll munkaviszonyban, úgy az alapszabadság mértékét a munkában eltöltött időhöz kell viszonyítani.
b) A pótszabadság a dolgozók különböző jogcímeken megillető, járulékos jellegű szabadság, amely az alapszabadságot egészíti ki. Kapcsolódhat a munkaviszonyban töltött idő hosszához, a munkavállaló korához, egészségi állapotához, vagy családi körülményeihez, a végzett munka jellegéhez vagy az ellátott munkakörhöz.
Ha a pótszabadság több jogcímen is jár, a dolgozót megillető évi rendes szabadságot az alapszabadság és a pótszabadságok összeadásával kell megállapítani.
A rendelkezések a szabadságot munkanapban határozzák meg, ezért a szabadnapok nem számítanak bele, azaz ezekre a napokra nem kell szabadságot kivennie a dolgozónak. A heti egynél több szabadnapot biztosító munkarendben dolgozóknál (pl. a 12/24 vagy a 24/48 órás váltásos szolgálatot teljesítőknél) a heti egy szabadnapon felüli szabadnapokra szabadságot kell kivenniük a dolgozóknak. Munkakörváltozás esetén – ha ez kihat a szabadság mértékére – a dolgozó szabadság külön-külön meg kell állapítani. Ha az évi szabadság kiszámításánál töredéknap keletkezik, a félnapot elérő töredék egész munkanapnak számít.
A szabadság kiadásának időpontját a munkáltató határozza meg a termelés követelményeinek, a folyamatos munka biztosításának figyelembevételével. Előtte azonban a dolgozót meg kell hallgatni és kívánságait a lehetőségekhez képest figyelembe kell venni.
A dolgozó részére járó teljes szabadságot a naptári év folyamán bármikor ki lehet adni. Kettőnél több részletben azonban csak a dolgozó kérésére lehet kiadni, s ez esetben is biztosítani kell, hogy az alapszabadság 2/3-a egybefüggően kerüljön kiadásra. A szabadságot az esedékesség évében, legkésőbb a naptári év végéig ki kell adni. Betegség, munkatorlódás vagy más akadály esetén az ok megszűnésétől számított 30 napon belül. A kollektív szerződés ettől eltérő határidőket is megállapíthat.
A rendes szabadság idejére a dolgozót átlagkeresete illeti meg. Ha szabadsága miatt a bérfizetési napon nincs a munkahelyén, kérésére munkabérét az utolsó munkahelyen töltött munkanapon ki kell fizetni vagy postán elküldeni. Az ezzel járó költségek a munkáltatót terhelik.
Ha a dolgozó munkaviszonya év közben szűnt meg, vagy a munkaviszonya szünetel, avagy sorkatonai szolgálatra hívták be, s a munkáltatónál eltöltött idővel arányos szabadságot nem kapta meg, úgy azt pénzbe meg kell váltani. Ha azonban a dolgozót a felmondási idő alatt a ki nem adott szabadság tartamának megfelelő időre a munka végzése alól felmentették, úgy a szabadságot pénzbeli megváltás nélkül kiadottnak kell tekinteni. Abban az esetben, amikor a dolgozó az őt megillető szabadságnál többet vett igénybe munkaviszonya megszűnéséig (szüneteltetéséig) akkor a különbözetre járó átlagkeresetét a munkabéréből levonják vagy tartozását rávezetik a munkavállalói igazolási lapra (MIL-lapra). Ha a dolgozó munkaviszonya sorkatonai szolgálatra történő behívás, nyugdíjazás vagy a dolgozó halála miatt szűnt meg, úgy az előző rendelkezést alkalmazni nem lehet. Év közben történt áthelyezés esetén a dolgozó szabadságát a két munkáltatótól együttesen kapja meg.
2. A kiváló munkát végző és példamutató magatartást tanúsító dolgozónak a munkáltató a rendes szabadságon felül jutalomszabadságot adhat.
3. A dolgozót – kérelmére – közérdekű okból, valamint személyi és családi körülményeire tekintettel a munkáltató rendkívüli vagy fizetés nélküli szabadságban részesítheti. A rendkívüli szabadság idejére a dolgozót átlagkeresete megilleti, míg a fizetés nélküli szabadság idejére díjazást nem igényelhet. Jogszabály által meghatározott esetekben a dolgozót kötelezően megilleti a rendkívüli vagy a fizetés nélküli szabadság igénybevételének joga. Ilyen pl. a terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási segély vagy a gyermekgondozási díj időtartama alatt a dolgozók megillető szabadság.
Országos Társadalombiztosítási Főigazgatóság
1139 Budapest, Váci út 73.
T.: 297-850, 299-250, 497-350
Panasziroda: 498-769
Budapesti és Pest megyei Társadalombiztosítási Igazgatóság
1081 Budapest, Mező Imre út 19/a.
T.: 140-890, 145-740, 330-509, 335-790
Öregségi nyugdíj ügyek: 340-394
Rokkantak nyugdíjügyei. 141-479
Betegségi ellátások: 143-435
Családi pótlék osztály: 330-981
Ügyfélszolgálati és panasziroda: 340-960
Nyugdíjmegállapítás: VIII. Mező Imre út 19/a.
T.: 140-890, 330-509, 335-790
Nyugdíjfolyósító Igazgatóság
1139 Budapest, Váci út 73.
T.: 229-250, 497-950
Öregségi osztály: 294-453
Rokkantsági ellátások osztálya: 493-340
Hozzátartozói ellátások osztálya: 494-964
Különleges ellátások osztálya: 209-604

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir