LSI, VLSI

Full text search

LSI, VLSI
1971 döntő esztendő volt a mikroelektronikában. Februárban a MOSTEK kidolgozta egy zsebkalkulátor valamennyi áramkörét egyesítő egyetlen chipjét, 1000-nél több áramköri elemmel. Novemberben pedig az INTEL bejelentette, hogy elkészítette az első mikroprocesszort: egy számítógép központi egységének valamennyi részáramkörét egyetlen chipen!
Beköszöntött a nagymértékű integrálás (large scale integration, LSI), és tulajdonképpen ekkor bontakozott ki igazán a mikroelektronika forradalma. A mikroprocesszor nemcsak a számítógépek készítését tette sokkal egyszerűbbé, hanem az emberi tevékenység minden olyan területén alkalmazzák, ahol automatikus döntésekre és ezek alapján azonnali intézkedésekre van szükség.
A következő évek száguldását jellemzi, hogy a fejlettebb mikroprocesszorok már sok további lényeges egységet is a lapkán hordoztak. Memóriával, be- és kimenő egységgel kiegészítve olyan mikroszámítógéppé váltak, mint a 4-5 év előtti általános használatú „kis” számítógépek vagy a 6-7 évvel korábbi drága nagygépek.
Egy adott teljesítményű számítógép ára a világpiacon 1950 és 1970 között mintegy századrészére esett, utána pedig – egyetlen évtized alatt – ezredrészére zuhant.
Érdekes a félvezető tárak – memóriák – fejlődése is. Ez alig tér el a Moore-törvénytől: az 1000 bites közvetlen elérésű tárat (RAM) 1970-ben mutatták be, a 80-as évtized pedig meghozta a negyedmillió bites, a millió bites, legújabban pedig a négymillió bites memóriát is. A tárak alapeleme – néhány kisebb, igen gyors típust kivéve – a MOS tranzisztor.
1975 körül szinte pillanatok alatt elterjedt a digitális óra, olcsó tömegcikké vált a zsebkalkulátor. Az elavuló írógép kezdte átadni helyét a szövegszerkesztő gépnek, ezzel a képernyőre írt és ott megjelenő szöveget tetszés szerint lehet módosítani, mielőtt a gép az egész oldalt egyszerre kinyomtatja. Az írást elolvasó, sőt hangosan felolvasó gép könnyebb feladatnak bizonyult, a diktálás után író gép – nyelvenként különböző mértékben – nehezebbnek. A nagy ugrást a Texas Instruments tette, amely 1978-ban először alkalmazott szintetikus beszédet a „Speak and Spell” (Beszélj és betűzd) zsebben hordható oktató játékban. A videojátékok divatja több hullámban jelent meg a piacon, hol számítógépes program, hol egyszerű zsebkivitel, majd kalandos, interaktív videoregény formájában.
Az LSI áramkörökben a legkisebb méret 5 nm lett; az adalék bevitele meghatározott számú ion belövésével történik. A MOS elnevezésben az M betű csak jelkép: a vezérlő elektródát fémszerűen vezető szilíciumrétegből alakítják ki.
Tíz esztendő óta a nagyon nagy mértékű integrálás – very large scale integration (VLSI) – az uralkodó irányzat: az áramköri elemek száma 10 000-nél több; a legkisebb méret 3 nm. Ebben már nem a technológia, hanem a tervezés a problémák fő forrása. Ezeket a bonyolult rendszereket ugyanis már nem emberi agymunkával tervezik, hanem egyre nagyobb mértékben – számítógéppel.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir