Gyorsul-e az idő?

Full text search

Gyorsul-e az idő?
Izgalmas és sok új gondolatot is ébresztő vitát hallhatnánk, ha a 19. és a 20. század vetélkedésének lehetnénk tanúi. A 20. század büszke és szégyenkező korszak egyaránt. Büszke, mert azt állíthatja magáról, hogy a technikai fejlődésben a legtöbbet érte el, és azzal, hogy eredményeit a széles tömegek számára hozzáférhetővé tette, első ízben teremtett olyan állapotokat, hogy a világ nagy területein megszűntek az elemi gondok: az éhínség, a fázás, a ruhátlanság, a betegségeknek való teljes kiszolgáltatottság; és sok országban az egész lakosság számára sikerült olyan jólétet, biztonságot teremteni, amelyhez hasonló az emberiség egész történelme során még a legfelső uralkodó rétegeknek sem jutott osztályrészül. De nem felejthetjük el a 20. század szégyenfoltjait sem. Ebben a században volt két világháború, a különböző színezetű és megnyilvánulású fasizmusok korszakai, és az óriási műszaki előretörés, a technológiai vívmányok ellenére sem sikerült az emberiség alapvető bajait orvosolni. Gazdag társadalmakban vannak megengedhetetlenül szegény rétegek; a nemzetek közötti feszültségek nem csökkentek; a technikai haladás a természeti környezet olyan kizsákmányolásához vezetett, amely az egész emberiség jövő létét fenyegeti; létrejöttek egyéb, a világot kipusztulással rettentő eszközök; a gyógyítás haladása sokszor csak az emberi szenvedés meghosszabbítását éri el. Nemcsak olyan régi betegséggel szemben állunk tehetetlenül, mint a rák, hanem új rémek is keletkeztek, mint az AIDS. A technikai civilizáció olyan manipulációs eszközöket adott a politikai és üzleti hatalmak kezébe, amelyek kitörölhetik az emberiség emlékezetéből évezredek alatt felhalmozott, gyönyörű örökségünket, a kultúrát.
A hosszú 19. század egy gyakorlatilag technika nélküli és tudományosan alig-alig felvértezett, döntően mezőgazdasági termelő korszakból indulva megalapozta majdnem mindazt, amiből a 20. század él. Elhozta nemcsak a gőzgép, hanem a villamosság korszakát is. Gőz- és villanyvonatok, autók, a tengereken gőzhajók jártak; volt már távíró, telefon, sőt a rádiózás és az elektronika kezdetei is megjelentek. Volt repülőgép, ha nem is olyan, mint a mai; gépesített mezőgazdaság; működtek a háztartási gépek ősei; az irodákban írógépek kopogtak. A múlt században alapozták meg a modern kémiát, hoztak létre először ipari méretekben műanyagokat, mesterséges festékeket, műtrágyát. Megszülettek a gyógyszeripar és a mai orvostudomány alapjai, fölfedezték a mikrobákat és a betegségek elleni immunitás létrehozásának elveit, az emberiséget történelmének kezdete óta kísérő pusztító járványokat szüntettek meg teljesen. A mai fizika gyökereit is megtaláljuk. A 20. századot, ha kezdetét annak második évtizedére tesszük, készen várta a kvantumelmélet, a relativitáselmélet, mindaz, amiből ma a nukleáris és félvezető-tudomány és -technika táplálkozik. Ekkor alapozták meg a modern matematika fogalmi rendszerét, sőt a mai számítógépek elvi alapjait is.
A 19. század készítette elő a 20. század társadalomtudományát is. A korunkat meghatározó főbb eszmék alapjai: a szocializmus, a liberalizmus, a szociológia analitikus módszereinek, az emberi lélekbe betekintő pszichológia tudományos alapjai mind a múlt században keletkeztek. A 19. század tehát joggal állíthatja, hogy a 20. hol jobban, hol rosszabbul az ő gazdag és csodálatra méltó örökségének felhasználója, és lehet, hogy az örökös kevesebb alkalmazhatót tud továbbadni a 21. századnak, mint hatalmas elődje.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir