Űrfegyverkezés

Full text search

Űrfegyverkezés
Mindezek mellett voltak és ma is megfigyelhetők a világűr militarizálását célzó törekvések is. Közülük első helyen a műholdelhárítást kell megemlíteni.
Az Egyesült Államok 1963-1976 között, a Szovjetunió pedig 1976-1983 között végzett ún. elfogó vagy másként vadász-műholdakkal műhold-elhárítási kísérleteket. Az elfogó műholdat hatalmas hordozórakétával állították pályára, majd a cél-műhold megközelítése után ütközéssel vagy hagyományos repesztöltet felrobbantásával történt a megsemmisítés. Az effajta műhold-elhárítási módszer lassúsága és körülményessége miatt alkalmatlannak és könnyen felderíthetőnek bizonyult, ezért a kísérleteket felfüggesztették.
Az Egyesült Államokban 1979-től fejlesztik az ún. második generációs műholdelhárító fegyvert, az ASAT repülőgép-fedélzeti műholdvadász-rakétát, amely az alacsony pályás műholdak elleni harc eszköze lehet. Ezzel a fegyverrel 1985-ben eredményes műholdelfogási kísérletet hajtottak végre.
A világűr militarizálásának legveszélyesebb törekvése az amerikai hadászati védelmi kezdeményezés, az SDI. Katonai célkitűzése egy olyan átfogó, űrbázisú rakétaelhárító rendszer létrehozása, amely az Egyesült Államok szárazföldi területének „abszolút biztos” védelmet nyújtana a szovjet rakéták atomtölteteivel szemben. Ez az Egyesült Államokat elsőcsapás-mérő képességhez juttatná, hiszen ki tudná védeni a szovjet válaszcsapást.
Az átfogó amerikai rakétaelhárító rendszer kifejlesztése jelenleg a kutatási-fejlesztési szakaszban van, a telepítésről csak a következő évtized közepén lehet dönteni. A rendszerről azonban tudni lehet, hogy merőben új, a világűrbe telepített fegyvereket (lézer, részecskegyorsító, elektromágneses ágyú stb.) alkalmaz; fejlesztés-telepítési költségei elérik vagy meghaladják az 1000-1500 milliárd dollárt. De az is nyilvánvaló, hogy nem lehet abszolút biztos, mert a technika történetében nem volt, nincs és nem is lehet semmi, amelynek hatékonysága elérni, vagy akár csak megközelítené a 100%-ot.
A rakéta-atomfegyverek okozta veszélyt csak a fegyverek teljes felszámolásával lehet megszüntetni.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir