Ziu el-Abidin Ben Ali

Full text search

Ziu el-Abidin Ben Ali
Mondják politikus katonának és katonás politikusnak. Élete jó részén át egyenruhát viselt, de közben sokkal nagyravágyóbb tervei voltak. Ezekről hallgatott, mert ahogy ritka nyilatkozatainak egyikében kijelentette: „Nem szeretek beszélni, annál inkább cselekedni. Amit tettem, az mindenkinek a kívánsága volt…”
Az említett tettre 1987 novemberében került sor, amikor Ben Ali – a 84 esztendős Habib Burgiba elnök fizikai és szellemi leépülését igazoló orvosi véleményre hivatkozva – Tunéziában átvette az elnöki hatalmat. Az észak-afrikai országban ezzel véget ért a több mint 3 évtizedes Burgiba-korszak.
Az új elnök 1936 szeptemberében született Hamman-Szusztran. Szakképzettsége elektronikai mérnök, de kezdettől fogva hivatásos katona, az Egyesült Államok és Franciaország hadi akadémiáin tanult. Burgiba bizalmasaként 17 esztendőn át (1958–1974) fontos tisztségeket töltött be a katonai biztonsági szolgálatban, a melynek vezetője lett. Pályafutásának további állomásai 3 évig katonai attasé Marokkóban, utána a nemzetbiztonsági szolgálat igazgatója, nagykövet Lengyelországban, 1984-től hadügyminiszter, belügyminiszter, majd 1987-től miniszterelnök. Csupán néhány hétig, mert a vértelen palotaforradalom az elnöki széket jelenti Ben Alinak, Tunéziának pedig a függetlenség utáni első időszak lezárását – és kérdőjeleket a folytatásban

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir