2. Endoszkópiás vizsgáló módszerek

Full text search

2. Endoszkópiás vizsgáló módszerek
Nagyon sok betegség a testüregekben okoz látható tüneteket. A betekintés történhet egyenes irányban, a fény terjedésének megfelelően (pl. a fül, az orrüreg, a végbél, a hüvely és méhnyak tükrözése), vagy – amennyiben a járat, a testnyílás távolabbi részei nem tekinthetők át egyenes irányban – nyéllel ellátott sík, esetleg homorú tükrök segítségével (pl. a garat, a gége tükrözése). A szemfenék tükrözéséhez speciális fényvetítő tükröt alkalmaznak. A test egyéb üregei és csatornái, járatai azonban már nem vizsgálhatók ilyen egyszerű eszközökkel.
A század első felében a beteg számára igen komoly megterhelést jelentő, egyenes csöves tükröző eszközöket használtak a hörgőrendszer, valamint a nyelőcső és a gyomor felső részének vizsgálatához. A merev egyenes eszközös vizsgálatok közül ma is alkalmazzák a sokkal kisebb kellemetlenséggel járó hólyagtükrözést, amihez az urológus néhány mm átmérőjű, megfelelő optikai lencserendszert is tartalmazó endoszkópot használ. A korszerű hólyagtükröknél a megtekintéshez rendszerint már külső fényforrást alkalmaznak, ennek fényét üvegrost nyalábon vezetik be. A speciális hólyagtükör rendelkezhet olyan távmanipulátorral, amelynek segítségével segédcsatornákon át vékony, hajlékony csövecske vezethető a húgyvezetéken keresztül a vesemedencébe.
A korszerű endoszkópiás eszközök ezenkívül távműködtethető fogókkal, csípőkkel is el vannak látva, amelyek segítségével pl. a hólyagban vagy a hörgőrendszerben lévő kövek, idegen testek megragadhatók és eltávolíthatók; a csípő eszköz segítségével a kóros területről szövetmintát vehetnek mikroszkópos vizsgálat céljára.
A kanyarulatos gyomor-bél csatorna és a hörgőrendszer részletesebb vizsgálatára fejlesztették ki a hajlékony, leképezésre alkalmas, rendezett rostrendszerű üvegszáloptikás eszközöket. Ezeknek az eszközöknek a segítségével minden különösebb kellemetlen megterhelés nélkül át lehet tekinteni nemcsak a nyelőcsövet és a gyomrot, hanem el lehet jutni a nyombélbe is. Az említett eszközöket ezért gasztroszkópnak, ill. gasztroduodenoszkópnak nevezik. Velük további, az epeutakat és a hasnyálmirigy-vezetéket kimutató diagnosztikai eljárások, kontrasztanyagos feltöltések is kivitelezhetők.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir