2. Neurózisok, személyiségzavarok és pszichoszomatikus betegségek

Full text search

2. Neurózisok, személyiségzavarok és pszichoszomatikus betegségek
Az alkoholisták mellett a mentális betegségek legnagyobb csoportját képezik, előfordulási gyakoriságuk miatt a népbetegségnek tekinthetők. Magyar becslések a neurózisban szenvedők arányát 25–50% közé teszik. A neurózis gyakran más betegségekkel együtt fordul elő. Befolyásolja a társas kapcsolatokat, az élvezeti és alkotóképességet, az életvitelt és a munkaképességet is. Növekedő mértékben jelenik meg a táppénzes és a rokkantsági statisztikákban. A neurózisok egy része átmenetinek bizonyul és spontán javul, más részük orvosi, pszichológiai kezelést igényel; enélkül hajlamos a krónikus betegséggé válásra, ami jelentősen befolyásolja az életvitelt. Keletkezésében környezeti tényezők és belső pszichés működési zavar játszik szerepet. Szervi elváltozást hosszú fennállás esetén sem okoznak, kivéve az ún. pszichoszomatikus (lelki-testi) zavarokat, amelyek később szervi betegség formájában jelennek meg. Jellemző a nők túlsúlya a neurotikus megbetegedésekben, de az utóbbi években emelkedik a fiatal férfiak neurotikus megbetegedéseinek aránya is.
A statisztikai adatok közvetetten a neurotikus betegségek és személyiségzavarok növekedésére utalnak. Ez a növekedés és az előfordulás gyakorisága a nemzetközi tendenciákhoz hasonló. Nyugtató gyógyszerek és altatók rendszerint csak átmenetileg szüntetik a panaszokat, növelik viszont a hozzászokás veszélyét. Mégis ma még ez a legáltalánosabb kezelési forma. Magyarországon a neurózisoknak és az ún. funkcionális (tehát szervi elváltozás nélkül panaszokat okozó) betegségeknek – néhány pszichoterápiás osztálytól és szakrendeléstől eltekintve – nincs külön ellátó hálózata. A körzeti orvosoknál jelentkező betegek kb. 40%-ának neurotikus panasza (is) van. A neurózis szerepe a 60-as, 70-es években a fiatal férfiak táppénzbe vételében ugrásszerűen növekedett.
A pszichoszomatikus betegségek pszichológiai és orvosi megközelítést egyaránt igényelnek. Főleg a magas vérnyomás bizonyos eseteit, a tüdőasztmát, a szívbetegségek egy részét, a gyomor- és nyombélfekélyt, a fekélyes vékonybélgyulladást, a kóros soványságot sorolják ide, de ezeken kívül több más olyan betegség van, amelyek kialakulásában, ill. lefolyásában a lelki folyamatok is szerepet játszanak.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir