Bevezető

Full text search

Bevezető
Annak ellenére, hogy a leszerelés, a fegyverzet-korlátozás, ill. -csökkentés tulajdonképpen már az I. világháborút követő időszakban, a 20-as években napirendre került, érdemi eredmények csak a fegyverkezési verseny erőteljesebbé válásának idejétől, a 60-as évek elejétől születtek.
E furcsa ellentmondás az atomfegyverek széles körű elterjedésével magyarázható, s talán azzal is, hogy az atomfegyvereket fejlesztő országok közül a döntő hányadot birtokló két világhatalom, az Egyesült Államok és a Szovjetunió felismerte az atomfegyverek által teremtett veszélyt, amely totális atomháború esetén az emberi civilizáció teljes pusztulásával járna.
Ez utóbbival magyarázható, hogy a fegyverzetkorlátozásnak mindmáig legjelentősebb eredményei az atomfegyverekre vonatkoznak, s az első igazi fegyverzetcsökkentési megállapodás, az 1987 decemberében aláírt szovjet-amerikai szerződés a közepes és a rövidebb hatótávolságú szárazföldi telepítésű rakéták és robotrepülőgépek felszámolásáról az atomfegyverek két osztályát érinti.
Napjainkban a leszerelés a szó valódi értelménél jóval tágabb fogalom. A leszerelés témakörébe sorolják manapság a fegyverzet és a haderő csökkentésén kívül a fegyverzet-ellenőrzést és a fegyverzetkorlátozást, sőt a biztonság- és a bizalomerősítő intézkedéseket.
A fegyverzet-ellenőrzés tulajdonképpen az ellenőrzött körülmények között folyó fegyverkezést jelenti, a fegyverkezési verseny mérséklésének eszköze. A fegyverkezés ellenőrzése ugyanis megakadályozza az indokolatlan túlfegyverkezést, a fegyverkezési verseny egyik alapvető ösztönzőjét.
A fegyverzetkorlátozás a valódi leszereléshez vezető legfontosabb lépcső, amely egyfelől eltilthat különféle fegyverfejlesztéseket, másfelől pedig meghatározza, hogy a különféle fegyverzet-kategóriákban hol, mennyi, ill. milyen hatóerejű tartható szolgálatban. A fegyverzetkorlátozás kiterjedhet a fegyverzet fejlesztésének, a különféle fegyverkísérletek gyakoriságának, ill. helyszínének szabályozására is.
A biztonság- és a bizalomerősítő intézkedések közvetlenül nem jelentenek haderő- és fegyverzetcsökkentést, ám a nemzetközi légkör javításával kétségkívül elősegítik a nemzetközi biztonság vagy a biztonságérzet erősödését, s ilyenformán a leszerelés ügyét.
A tényleges leszerelés fegyverzet- és haderőcsökkentést jelent, erre azonban az elmúlt időszakban nem sok példa volt, de a folyamat napjainkban kétségtelenül beindult.
Következő összeállításunk elsősorban a leszerelés különböző területein elért eredményekkel, tehát a hatályban levő egyezményekkel foglalkozik. Az összeállítás ezenkívül érint néhány – két- és többoldalú – tárgyalást (ill. tárgyalási fórumot).

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir