Szélviharok

Full text search

Szélviharok
Az országot olykor elérő pusztító erejű széllökések vagy tartós szélviharok legtöbbször erős zivatartevékenységhez kapcsolódnak. Emlékezetes az 1979. jan. 1-jei szélvihar, amikor egy igen enyhe szilvesztert követően országszerte 100 km/h sebességet meghaladó széllökésekkel zúdult be a hideg levegő. A legnagyobb sebességet Budaörsön észlelték (140 km/h – a repülőtéren több gépet felborított a szélvihar).
1988. augusztus 3-án az országon viharos sebességgel átvonult hidegfront mentén néhol még erősebb szél is előfordult. Pápán 147, Szarvason 158 km/h sebességű széllökést regisztráltak. Szerencsére még az ilyen méretű szélviharoknál is jóval ritkább hazánkban a tornádó (50–100 m átmérőjű, orkánerejű sebességgel vonuló, pusztító forgószél). Legutóbb 1972-ben Nagyatád közelében pusztított ilyen (kívüle még kb. egytucatnyit jegyeztek fel századunkban). Igen nagy pusztítást végzett 1924. jún. 13-án a biai tornádó, amelynek útvonala a Börzsönyig volt követhető.
A tornádók szélsebességét általában nem lehet műszerrel megmérni. Egyrészt roppant kicsiny a valószínűsége annak, hogy épp a tornádó újtában szélmérő műszer legyen; másrészt, ha lenne is, nem bírná ki a pusztító erejű szelet. Leginkább mérnöki számításokkal lehet következtetni a szél erősségére (pl. mekkora erőhatás kell ahhoz, hogy egy ismert szilárdságú és keresztmetszetű betonoszlop eltörjön). Ily módon a biai tornádóban uralkodó szél sebességére 320 km/h érték adódott. Az 1957. júl. 2-i tiszaörsi tornádó viszonylag közel vonult el az ott működő szélregisztrálóhoz. A műszer épségben maradt, s a tornádó tölcsérén kívül 142 km/h szélsebességet rögzített. (Az USA-ban gyakorta kialakuló tornádókban 200–300 km/h-ra becsülik a szélsebességet, de ez az érték szélsőséges esetekben meghaladhatja a 400 km/h-t is).

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir