Pénzrendszerek múltja

Full text search

Pénzrendszerek múltja
Kezdetben voltak a nemesfémek; a forgalomban egyidejűleg két fém – az arany és az ezüst – funkcionált (ezt bimetallikus pénzrendszernek nevezik). Az ilyen pénzrendszerek azonban a gyakorlatban nem túl sokáig maradtak fenn, mivel ha az állam rögzítette a két fém közötti cserearányt, érvényesült a Thomas Gresham (Stuart Mária és I. Erzsébet királyné tanácsadója, angol bankár, a londoni tőzsde megalapítója) által megfogalmazott összefüggés a pénzforgalomról: a rögzítés következtében az egyik fém a gyakorlatban felértékelődött, ezáltal a leértékelt fém kivonult a forgalomból – „a rossz pénz kiszorította a pénzt”
A monometallikus pénzrendszerek többsége – tehát arnikor a forgalomban egyetlen nemesfém funkcionált – az aranyra épült. Az egyik legkorábbinak vélt római aranypénzverde Júnó istenasszony templomának Moneta kápolnájában működött; ezért a középkorban monetáknak nevezték a pénzverő helyeket. Júnó istenasszony Monedo (őrző, védve intő) mellékneve a gyökere a mai szóhasználatban a „monetáris” kifejezésnek.
E pénzrendszer jellemzői közé tartozott, hogy adott országban az aranyérme formájában közvetlenül mozgott, de mellette pénzhelyettesítők is voltak forgalomban. Ez utóbbiakat a jegybankok kötelesek voltak a bankjegyen feltüntetett névértékben aranyérmére vagy megfelelő súlyú aranytömbre átváltani (és fordítva). A nemzeti pénzegységek az arany meghatározott súlyával voltak egyenlőek. Az arany- és a pénzhelyettesítők közötti szabad átváltási lehetőség. valamint korlátlan nemzetközi forgalmuk biztosította, hogy a nemzeti valutaárfolyamok stabilak voltak. Hiszen ha a valutaárfolyam elérte azt a határt, amelyen túl már érdemesebb volt a jegybanktól aranyat vásárolni és aranyszállítással kiegyenlíteni a fennálló tartozást, akkor az adósok (felső aranypont), ill. a hitelezők (alsó aranypont) mindig az arannyal történő fizetési formát választották. Így a valutaárfolyamok csak a két aranypont között ingadoztak. Mindamellett e rendszer igazi aranykora – a múlt század utolsó negyedétől az I. világháborúig – alapvetően annak tulajdonítható, hogy nem volt kitéve tartós feszültségnek. A világ akkori kereskedelmének felét lebonyolító 4 ország – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország – az említett periódus jó részében a gazdasági ciklus hasonló fázisában volt, nem alakultak ki nagy egyensúlyzavarok.
Az I. világháború után az arany gyakorlatilag teljesen visszaszorult a belső forgalomban (legtovább az Egyesült Államokban maradt meg, ahol 1933-ig voltak aranyérmék a pénzforgalomban). A végső lökést a nagy világgazdasági válság adta. A belső, önálló értékkel rendelkező pénzek rendszerét a belgazdaságokban felváltotta a hitelpénzforgalom. Az aranytartalékok kiapadása, az országonként eltérő árszínvonalak kialakulása, a fizetési mérlegek kiegyensúlyozatlansága változtatásokat tett szükségessé a nemzetközi gyakorlatban. A két világháború közötti időszakban különböző pénzrendszerek alakultak ki aszerint, hogy az 1929–33-as válság után milyen volt az egyes országok fizetésimérleg-pozíciója. Az aktív fizetési mérleggel rendelkező Egyesült Államokban az ún. rugalmas aranystandard-rendszert vezették be. 1934. jan. 1-jén unciánként 35 USD-ben rögzítették az arany árát, de a kincstár ezt – belátása szerint – megváltoztathatta.
Az új nemzetközi valutáris együttműködés kimunkálása már a II. világháború folyamán elkezdődött. 1944. júl. 1–22. között az amerikai Bretton Woodsban, az Egyesült Nemzetek Valutáris és Pénzügyi Konferenciáján az Egyesült Államok gazdasági dominanciáját tükröző tervezetet fogadtak el. A záróokmány egyik melléklete volt a Nemzetközi Valuta Alap (IMF-International Monetary Fund) egyezménye.
Ennek értelmében 8,8 Mrd USD értékű alapot hoznak létre, amelyben a kvóták 31%-a az Egyesült Államokra, 15%-a Nagy-Britanniára jutott. A tagországoknak aranyban kell befizetniük kvótájuk 25%-át (vagy arany- és dollártartalékaik 10%-át, ha ez kevesebb, mint a 25%). A tagországok kötelesek monetáris tartalékaikról és más adatokról az Alapot tájékoztatni. A valuták paritását aranyban vagy USD-ben kell megállapítani, figyelembe véve a dollár 1944. júl. 1-jén érvényben levő aranytartalmát. Paritásváltoztatásra a tagországok csak akkor tehetnek javaslatot, ha alapvető pénzügyi egyensúlyhiányt akarnak megszüntetni. Meghatározták az Alap eszközei igénybevételének rendszerét és szabályait. A tagországok nem alkalmazhatnak diszkriminációs valutáris intézkedéseket s nem tarthatnak fenn többes árfolyamrendszert; ötéves átmeneti időszak alatt kötelesek eleget tenni a szerződésben foglaltaknak.
Az aranystandard-rendszer gyakorlata és a Bretton Woodsban elfogadott aranydeviza-rendszer elméleti alapjai között nagy a hasonlóság. Érdekes, hogy az arany árát változatlanul hagyták (35 USD-n), holott az nyilvánvalóan elvesztette realitását 1934 óta. De az Egyesült Államok aranykészlete az 1938. évi 14 Mrd USD-ről 1944-re 20,6 Mrd USD-re emelkedett (ami a tőkés világ aranykészletének 60%-át jelentette). A magyarázat kézenfekvő: a háborús károk az európai gazdaságokat sújtották, miközben az amerikai termelés óriási mértékben felfutott. Mivel pedig Európában dollárhiány volt, az Egyesült Államokkal szembeni tartozásokat – tartalékaik feláldozásával is – aranyban egyenlítették ki. Az Egyesült Államok érdeke az volt, hogy az aranyár minél alacsonyabb szinten tartásával biztosítsa az európai aranykészletek legolcsóbb „felvásárlását”.
A Bretton Woods-i valutarendszer 1971 és 1973 között véglegesen felbomlott. Ennek folyamata már 1958-ban elkezdődött. Az Egyesült Államok fizetésimérleg-deficitje ugyanis addigra már meghaladta a tőkés világ dollárigényét, ennélfogva az Egyesült Államok kénytelen volt tartozásainak nagyobb részét aranyban rendezni. A válság elmélyülésének első kézzelfogható jele a kettős aranyár bevezetése volt 1968-ban. (Az arany hivatalos ára továbbra is 35 USD maradt unciánként, szabadpiaci ára azonban a kereslet-kínálat szerint mozgott.) Egy évvel később az IMF döntést hozott az SDR, azaz a különleges lehívási jogok elnevezésű hitelpénz és tartalékeszköz létrehozataláról. (Az SDR aranytartalma a dolláréval lett azonos, vásárlása főképp USD ellenében történt; bevezetésekor csak annyi kibocsátására került sor, amennyi az IMF aranytartalékainak megfelelt.) Az SDR árfolyamának kiszámítása 1974 óta független az USD-től, ma is ún. valutakosár-számítással történik. (E kosárban 5 valuta szerepel: az amerikai dollár, a nyugatnémet márka, a francia frank, a japán jen és az angol font sterling – USD, DEM, FRF, JPY, GBP.)
A nyílt válság 1971-ben tört ki, amikor sok európai bank beszüntette a dollárvásárlásokat. A legerősebb valutával rendelkező tőkés országok központi bankjai ún. lebegő árfolyamokat vezettek be, ami annyit jelentett, hogy a hivatalos árfolyamokat a pénzpiacon aktuálisan kialakuló árfolyammal tették egyenlővé. Az Egyesült Államok 1971 augusztusában felfüggesztette a dollár aranyra való beváltását.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir