Egy világ – sok világ

Full text search

Egy világ – sok világ
A világ tovább globalizálódik – ez hangzik mindenhonnan, azaz egyre szorosabbra fonódnak az embereket, nemzeteket összekötő szálak. Ez a fő folyamat, mely minden bizonnyal erőteljesen érvényesül a jövőben számos ok miatt s még több következménnyel. A legfőbb ok a műszaki fejlődés. Ez hozza magával a közlekedés gyors nemzetközi hálózatai után a hírközlés kiteljesedését, messze túl a mindenünnen mindenüvé önműködően kapcsolható telefonhálózaton. A nemzetközi adatbankok, a szöveges és képi információátvitel éppúgy egységes és mindenünnen elérhető vagy elérendő szerepet kapnak, mint ma a hangátvitel. Elérendő, mert amelyik nemzet kimarad, az minden fejlődési lehetőségből kimarad. A szakmai tudásbázisok, ismeretanyagok szintén ezen a világhálózaton lesznek elérhetők, a termelés minden előkészítő, lebonyolító és piacot szolgáló fázisa ugyancsak.
A globalizálódás másik műszaki oka a technológiák fejlődési vonala. Ezek egyre inkább haladnak a kényesebb jellemzők, nagyobb pontosság, finomság, bonyolultabb összetétel irányában, ahogyan arról már a tavalyi évkönyvben is megemlékeztünk. Ám minden lépés az eddigieket sokszorosan felülmúló erőfeszítést és nemzetközi együttműködést igényel, hiszen a járulékos feltételek, egy-egy különleges anyag, műszer, ismeret is csak az erőfeszítések ilyen nagyigényű hálójában szerezhető meg. Akármerre nézünk, egy új autó- vagy repülőgéptípus, új mikroprocesszor, új előállítási módszer, tehát a versenyben maradáshoz szükséges folytonos generációváltás, javító-újítás több százmillió, sőt néha milliárd dolláros erőfeszítéssel jár; ami korábban egy-egy műhelyben vagy legalábbis nemzeti kereteken belül megvalósítható volt, ma csak a világpiac méreteiben képzelhető el. Nemzetközi tőke kell hozzá, vagy legalábbis a legnagyobb tőkeerők befektetése és kockázatvállalása – hiszen egy-egy vállalkozás mögött sokszorosan több tőke kell hogy álljon, hogy a mindig számításba veendő műszaki és gazdasági kockázatot kibírja. Még inkább szükséges a nemzetközi piac, mert az ilyen méretű befektetéseket csak a világpiac fogyasztóképessége tudja kamatoztatni; egyre kevesebb az olyan termék, amit érdemes korlátozottabb piacra előállítani. Ez a szorítás erősödik, a világpiac a politikusok akaratától függetlenül fojtja azt, aki ezt nem tudta vagy nem akarta tudomásul venni. Már most is napról napra érezzük, hogyan fogy el kispiaci termelésünk körül a levegő.
A globalizálódás törvényei kemények. Megteremtik a maguk műszaki szabványait, s aki ezekhez nem alkalmazkodik, egyéni utakon jár, gyengébb csatlakozást tud csak biztosítani, önmagát zárja ki: láttuk ezt telefonban, repülőgépben, számítógépben, szoftverben, a közlekedés csatlakozási feltételeiben. Így lesz ez gyakorlatilag mindenben, beleértve a nyelvhasználatot. A globalizálódás átfogja a jogrendet, ez volt a történet a közlekedési jogban, ez a kereskedelmi és pénzügyi jogban, az emberi jogok értelmezésében, a mindennapi élet szabályozásaiban.
Globalizálódik az életforma: az étkezési, öltözködési, szórakozási szokások, a nemzetközi divatok a képtovábbítás sebességével terjednek. A globalizálódás nemcsak jó – sok rosszat is hoz, mint a történelem minden áramlata. A népek válasza ezért különböző, s a folyamat is görcsökkel, hullámokkal tör előre. Ésszerű válasz a regionalizálódás, azaz a történelmileg, kulturálisan, földrajzilag összekapcsolódó régiók önállóbbá válása, némi autarkiája a világrendszeren belül. Erre lehetőséget nyújt az, hogy az ekkora méretű piacok már elegendők még a mai körülmények között is, ugyanakkor ez szükséges is, mert így a feszültségek kisebb fesztávúak, az azonos kultúrákon belül a megértés egyszerűbb, a globalizálódás identitásromboló hatásával szemben megerősödhetnek a közös kultúrák azonosságtudatának hasznos, építő erői. Ezért életkérdés nekünk, magyaroknak az európai egységhez való viszonyunk: a századforduló Magyarországának arcát e folyamat jövője rajzolja meg elsősorban. A régiók némi bezárkózása létszükségletté válik egy olyan világban, amelyben évről évre újabb tízmilliók kapcsolódnak be a világpiacba aktív módon, versenytársként. Az újak először rendre a legegyszerűbb termékek piacán jelennek meg, a legolcsóbb munkaerő által elérhető legalacsonyabb árakkal. A már bejutottak közül az, aki helyben marad, ezekkel kényszerül évről évre újra versenyezni, azaz a világpiacon elérhető életszínvonal legaljára szorul. Ez lenne a legszomorúbb forgatókönyv Magyarország számára. Azonban némi regionális védelem szükséges, hisz az újonnan jövőket a még újabban jövők szorítják felfelé, a bonyolultabb termékek felé, s ez a folyamat valószínűleg még legalább 100 évig tart, ha nem tovább. Gondoljuk csak meg, mely országok szerepeltek a nemzetközi piacon 100 éve, és melyek ma! Így a fejlettek életszínvonala állandó külső veszélyben van az újonnan jövők dömpingje miatt, a gazdasági okok miatt feladott termelési profilok viszont elviselhetetlen kiszolgáltatottságot teremtenek. Ezért védi pl. a Közös Piac drága mezőgazdaságát. Így lesz ez mással is, de a nyomás és a kockázat csak egy nagy, regionális kapcsolódás keretében lesz elviselhető – így is hullámzó szerencsével és hangulatokkal, hiszen a bezárkózás rongálja a bezárkózók egészségét, ellenálló képességét, növeli a régiók közötti feszültségeket. A századvég arcai ezeket a ráncokat is mutatni fogják.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir