Óriási kifejező erejű hiperformák

Full text search

Óriási kifejező erejű hiperformák
A számítástechnikai illúziók közegét jellemző általános formagazdagság óriási kifejező erővel párosult. Az eddigi példák ennek előfutárai. Az igazi kifejező erő viszont a még általánosabb formákkal jellemezhető környezetekben fog érvényesülni. Ezek a hiperformák sem a fantázia birodalmába tartoznak, hanem már működő rendszerek, amelyekre hivatkozni lehet.
Vegyük pl. a Macintoshra kidolgozott HyperCard szoftvert (megjelent 1987 őszén). A méretében is igen nagy, tömör kódolása ellenére 3 Mbájtos rendszer szinte korlátlan formagazdagsággal bír. Navigációs rendszerének alapját képileg megjelenített kártyák csomagja alkotja. Ebben közlekedhet a felhasználó. Egyetlen kártya kb. 20 gépelt oldalnyi információt, szöveget, grafikát, sőt digitalizált hangot képes befogadni. A kártyacsomag terjedelme viszont csak a szabad tárkapacitástól függ, és korlátlan számú kártyacsomagot használhatunk.
Mindegyik kártyacsomag a HyperCard világának formailag sajátos része. A rendszerrel készen szállított csomagok között találunk irányítószámlistát, címjegyzéket, határidőnaplót, telefonkönyvet, irodai adatkatalógust, idézetlistát, grafikát és még egy számtáblázat-kezelőt is. Még a legegyszerűbb „világrészek” is rendelkeznek bizonyos intelligenciával. A címjegyzék csomag pl. nemcsak arra képes, hogy mutassa a neveket, címeket és telefonszámokat, hanem a megadott szám tárcsázását is elvégzi.
A közeg intelligenciáját a kártyákhoz rendelt ún. nyomógombok biztosítják. Elvben bármilyen funkcióra képesek vagy képessé tehetők ezek az eszközök. Gombok kapcsolják össze pl. az éppen látható kártyát a csomag más kártyáival, más csomagok kártyáival vagy akár komplett csomagokkal. A hasonló formák alkotta „világrészek” mellett a formailag rendkívül különböző „világok” között is hatékonyan lehet navigálni segítségükkel. A hiperformaként való használhatóság központi eszközei tehát az ilyen nyomógombok. Más nyomógombok adatrendezési és számítási képességekkel ruházzák fel a HyperCard világát.
A nyomógombok működését a HyperTalknak nevezett, a beszélt angolhoz igen közel álló nyelven megfogalmazott leírások szabják meg. A HyperCardban lévő valamennyi HyperTalk-leírás szabadon megtekinthető és módosítható, így a rendszer által megvalósított működések világa tetszőlegesen alakítható. Ilyen leírások szabályozzák egyébként a kártyák szövegmezőkkel, grafikákkal és „háttérképpel” kapcsolatos tulajdonságait is.
Nehogy bárki azt higgye, hogy valamiféle újkori programozásról van szó. Sokkal hathatósabb fegyver a felhasználó kezében a meglévő funkcionális elemek szabad kölcsönvétele, amikor egy új formarendszerre van szüksége. Korábbi kártyák teljes vagy részformáiból és a rendszer meglévő nyomógombfunkcióiból így szinte pillanatok alatt lehet új formavilágot alkotni. A HyperTalk-leírásokat legfeljebb módosítani kell ahhoz, hogy az új világ minden vonatkozásában megfeleljen igényeinknek. Ezért hiperforma a HyperCard, amelynek a kártya és a csomag csak metaforisztikus alapformái, a HyperTalk pedig csak leíró alapnyelve. Minél gazdagabbá tettük HyperCard-rendszerünket, annál kevésbé kell visszanyúlnunk ezekhez az alapokhoz, amikor újabb formákkal akarjuk bővíteni a rendszert.
A HyperCard ugyanakkor csak az első sikeres kísérletek egyike a hiperformaként jellemezhető, dinamikus információs közeg megalkotása felé vezető úton. A kártya és csomag metafora nem a legmegfelelőbb alap egy valóban szabadon használható rendszer kialakításához. A közeli jövő igazi információs közegének a dinamikus szövegen kell alapulnia. A felhasználói szinten elképzelhető összes formák igazi forrása ugyanis nem más, mint az önálló működés dinamizmusával bíró szöveg. Szélső példaként gondoljunk a számítógéppel segített mérnöki tervezés (CAD) során megjelenített képi modellekre. Ezek lapja sem más, mint egy speciális szöveg, melyet a „megjeleníthetőség”, „manipulálhatóság” és „alakíthatóság” dinamikus tulajdonságai is jellemeznek. Amit látunk és kezelünk, a grafikai modell, a dinamikus szöveg egyik megjelenési formája. (Vegyük észre, hogy magukat a tulajdonságokat is szövegek rögzítik! Hagyományos értelemben programoknak neveznénk a működésbeli tulajdonságok ezen leírásait.)
A dinamikus szövegnek a hiperszöveg tulajdonságaival is rendelkeznie kell ahhoz, hogy igazi alapja legyen a dinamikus információs közegnek, mint hiperformának. Egy hiperszöveg abban különbözik a szokásos szövegtől, hogy kapcsolatai és kiterjedése minden térben, minden időben korlátlanok. Olyan szövegről van szó, amely a teljes és mindenkori nyitottság alaptulajdonságával bír, minden rész minden más résszel, mindig és mindenkor kapcsolatban van. A hiperszövegben való közlekedés is teljesen kötetlen. A hagyományos szövegek szigorú szekvencialitásával és önmagukon belüli zártságával szemben itt minden, mindenkor és mindig, a lehető legtermészetesebb módon összefügg.
A HyperCard is tekinthető ilyen hiperszövegnek, természetesen csak az egyetlen felhasználó rendszerében. A HyperCardban ugyanis tetszőlegesen lehet ide-oda „ugrálni” (a beépített gombok segítségével) az egyes információs részek között, tehát a szövegek összefüggő egészet alkotnak, és használatuk teljesen kötetlen. Komoly hátránya viszont, hogy a kapcsolatok csak egyirányúak. Minden olyan részt meg lehet találni, ahova egy adott rész elvezet, miközben arra nincs lehetőség, hogy azokhoz a részekhez jussunk el, amelyek ehhez a részhez vezetnek.
A kétirányú kapcsolatokkal rendelkező, valamint térben és időben korlátlan hiperszövegrendszer megalkotása egyáltalán nem triviális feladat. A feladat nagysága csak ahhoz hasonlítható, amit egy teljesen új matematikai vagy fizikai leíró rendszer megalkotása jelent. Ennek ellenére nem a távoli vagy a közeli jövő realitása egy ilyen rendszer, hanem a máé.
Az amerikai Ted Nelson nem kevesebb, mint 26 évet fordított arra, hogy egyetemista korában született álma, az egész világra kiterjedő hiperszövegrendszer megvalósuljon. 1987-ben helyezték üzembe a Xanadunak nevezett rendszer első prototípusát, egy Sun típusú munkaállomáson. A végső cél azonban nem más, mint a felhasználók milliárdjainak Xanadu hálózatban való összekapcsolása. A valamikor 2000 utáni időpontra kialakuló hálózat „az egész Földre és a Földet övező kozmikus térre kiterjed majd, és tartalmazni fog minden írott dolgot” – nyilatkozta Nelson.
A Xanadu enfilade-oknak nevezett adatstruktúrákban tárolja a szövegeket. Ez a strukturális kialakítás a hasonló dolgok sorát úgy „fűzi fel”, hogy minden összetevőből minden más összetevőbe nyíljon „átjárás”. (Innen származik az enfilade megnevezés, az egymásba nyíló szobák rendszerének analógiájára.) Az enfilade-ok összekapcsolásáról is maga a befogadó struktúra gondoskodik, egyszerre valamennyi összeköttetést nyomon követve.
Erre a strukturális alapra épül a teljes Xanadu-rendszer. A hosszú évek kitartó munkájával végre működővé tett program, „valóban képes a hiperszöveg és a hiperközeg bármelyik válfajának támogatására, bármilyen kapcsolatok legyenek jellemzőek az adott változatban, és bárhol legyen az a Földet átfogó hálózatban” – jelentette be Nelson 1987 végén. „A Xanadu úgy lett kialakítva, hogy az ön által igényelt lapot a különböző helyeken tárolt részekből összeállítja, legyenek azok a helyek Ohio államban, Paraguayban vagy a Föld körül keringő információs bázisokban.”
„A dolgok igazi, szervezett rendjére épül fel itt minden. Ez teszi lehetővé, hogy személyes használatú inormációs rendszereit bárki szabadon létrehozza. A legkisebb zavar vagy összevisszaság sem fordul elő, és a lehető leggyorsabban nyilván van tartva mindenkinek a hozzájárulása. Semmit sem tárol egynél többször a rendszer, ugyanakkor a rendszerben már meglévő dolgok új dokumentumok szabad forrását jelentik. Így bármelyik rész eredete könnyen megvizsgálható” – fejezte be a korszakos jelentőségű esemény alkalmából tett bejelentését az alkotó.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir