1955

Full text search

1955
január 25. A SZU deklarálja a hadiállapot megszűntét Németországgal.
február 8. Lemond G. M. Malenkov szovjet miniszterelnök. Utóda: N. A. Bulganyin.
február 24. Bagdadban Törökország és Irak szövetségi szerződést ír alá. az ún. bagdadi paktumot. A szerződéshez az év során csatlakozik Irán, Pakisztán és Nagy-Britannia.
április 5. Lemond W. Churchill; az új angol kormányt A. Eden alakítja meg.
április 18–24. 29 független ázsiai és afrikai állam konferenciája Bandungban. Állást foglal az imperializmus és a gyarmati rendszer ellen; 10 pontban foglalja össze a békés egymás mellett élés és az „elnemkötelezettség” elvét.
május 9. Az NSZK a NATO egyenjogú tagja lesz.
május 11–15. Albánia, Bulgária, Csehszlovákia, Lengyelország, Magyarország, Románia és a SZU Varsóban létrehozza a Varsói Szerződést, a felsorolt államok közös védelmi szervezetét.
május 15. A háború győztes nagyhatalmai, beleértve a SZU-t, megkötik Ausztriával az osztrák államszerződést, amely rendezi Ausztria státusát. (Megszűnik a megszállási rendszer, külpolitikailag Ausztria önkéntes semlegességet vállal.)
május 26.–június 2. N. Sz. Hruscsov és N. A. Bulganyin látogatása Jugoszláviában; a két fél deklarálja a kapcsolatok újrafelvételét.
július 18–23. Állam-és kormányfői csúcstalálkozó Genfben a SZU, az USA, Anglia és Franciaország képviselőinek részvételével. A tényegesen megenyhült légkörben („genfi szellem”) lezajló tanácskozás napirendje: a német kérdés, az európai kollektív biztonság, a leszerelés és a Kelet és Nyugat közötti kapcsolatok előmozdítása.
szeptember 9–13. K. Adenauer kancellár látogatása Moszkvában. Megállapodás születik a német hadifoglyok hazatéréséről és a diplomáciai kapcsolatok felvételéről.
szeptember 16–19. Argentínában megdöntik J. Perón uralmát: a hatalmat katonai junta veszi át. Perón külföldre távozik.
szeptember 19. Szovjet–NDK egyezmény a két ország viszonyának szabályozásáról. (Eszerint az NDK szuverén állam; a SZU nem avatkozik be belügyeibe; megszünteti a megszállási rendszer maradványait s rendes diplomáciai viszonyt létesít az országgal.)
szeptember 22. Életbe lép az ún. Hallstein-doktrína. (Eszerint az NSZK megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat azokkal az államokkal – kivéve a SZU-t –, amelyek elismerik az NDK-t.)
október 23. Dél-Vietnam köztársasággá válik. Elnöke Ngo Dinh Diem.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir