Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (NMSZ)

Full text search

Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (NMSZ)
Angolul: Infernational Labour Organisation (ILO)
Franciául: Organisation internationale du Travail (OIT)
Vezérigazgató: Michel Hansenne (Belgium)
Székhely: Genf (Svájc)
Postacím: 4, route des Morillons, 1211 Genève 22
Tel.: [41] (22) 799-61-11
Alapítás éve: 1919
Tagok száma: 151
Szervezet: Általános konferencia
Kormányzótanács (56 tag)
Titkárság: 2800 fő
Költségvetés: 357 M USD (1988-89)
Az 1919-ben létrehozott szervezet 1946-ban vált az ENSZ szakosított intézményévé, Célkitűzése – melyet alapokmánya és az 1944-ben tartott általános konferenciáján elfogadott philadelphiai nyilatkozat tartalmaz – a munka- és életkörülmények javítása nemzetközi munkaügyi egyezmények és ajánlások révén, amelyek szabályozzák a béreket, a munkaidőt a foglalkoztatási feltételeit és körülményeit, a társadalombiztosítást stb.
A szervezet egyedülálló ún. háromoldalú (tripartite) struktúrával rendelkezik. Bár kormányközi nemzetközi szervezet, a szervezetben képviselettel rendelkeznek a munkaadók és a munkavállalók is. Az évente tartott általános konferencián minden tagország 2 kormánydelegátussal és 1-1 munkaadó-, ill. munkavállaló-képviselővel vesz részt. A kormányzótanácsban 28 kormányképviselő és 14-14 munkaadó- és munkavállaló-képviselő foglal helyet. (Az 1986-os alapokmány-módosítás értelmében a kormányzótanács létszámát megkétszerezik. A módosítás még nem lépett életbe.)
A szervezetben tömörült Kormányok, a munkaadók és a munkavállalók képviselői (szakszervezetek) közös tevékenysége alapján csaknem 300 nemzetközi egyezmény kidolgozására került sor olyan kérdésekben, mint a munkavállalói jogok, a szervezkedés joga, a minimumbérek és a munkaidő, az éjszakai munka a gyermek- és női munka, a foglalkoztatás minimális életkora, a munkafeltételek, a munkahelyi biztonság a társadalombiztosítás, a fizetett szabadság, a munkaellenőrzés stb.
Az egyezmények betartását a szervezet az Egyezmények és Ajánlások Bizottsága keretében ellenőrzi. A bizottság figyelemmel kíséri az egyes kormányok munkaügyi gyakorlatát, megvizsgálja az egyes országok ellen benyújtott panaszokat, az egyezmények megsértését ténymegállapító delegációk kiküldésével is ellenőrzi, majd ajánlásokat tesz a kormányzótanácsnak és a konferenciának.
A szervezet tudományos intézete szerteágazó kutatási programot folytat a munka- és életkörülmények, a vállalatvezetés, a munkahelyi biztonság stb. témáiban, szakmunkásképzési módszertani intézete Torinóban működik.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir