A Biztonsági Tanács (BT)

Full text search

A Biztonsági Tanács (BT)
A BT 5 állandó (Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia, Szovjetunió) és 10 nem állandó tagállamból áll. A nem állandó tagokat a Közgyűlés 2 évre választja, a tagság nem hosszabbítható.
A BT az ENSZ egyetlen szerve, amely az Alapokmány értelmében olyan döntéseket hozhat, amelyek megvalósítása kötelező a tagállamok számára. A BT bármely viszályt vagy feszült helyzetet megvizsgálhat, és javaslatot tehet azok rendezésére, megoldására. Ajánlásokat tehet a nemzetközi béke és biztonság megőrzésére vagy helyreállítására. Kényszerítő intézkedéseket hozhat a békét és a biztonságot veszélyeztető állam ellen, beleértve gazdasági szankciók vagy más intézkedések alkalmazását. Amennyiben ezek az intézkedések elégtelennek bizonyulnak, fegyveres erő alkalmazását határozhatja el.
A BT minden egyes tagja 1 szavazattal rendelkezik. Eljárási jellegű határozatok meghozatalához 9 szavazat szükséges. A tartalmi kérdésekben hozott határozatok elfogadásához is 9 szavazatra van szükség, e határozatok viszont csak akkor érvényesek, ha a BT 5 állandó tagja is megszavazta őket. Bármely Állandó tag negatív szavazata (az ún. vétójog) megakadályozhatja egy nem ügyrendi határozat elfogadását.
A Gazdasági és Szociális Tanács (ECOSOC)
A Tanács ajánlásokat tesz és akciókat kezdeményez a nemzetközi gazdasági együttműködés, a nemzetközi kereskedelem, az iparosítás, a természeti erőforrások, az emberi jogok, a nők helyzete, a népesedés, oktatás, egészségügy, a tudomány és technika, a bűnmegelőzés, a kábítószer-ellenőrzés és más gazdasági és társadalmi-szociális együttműködés kérdéseiben.
Az ECOSOC-nak 54 tagja van, a tagokat a Közgyűlés 3 éves időtartamra választja. Minden tag 1 szavazattal rendelkezik, határozataikat egyszerű szótöbbséggel hozzák.
A Gazdasági és Szociális Tanács évente 2 ülést tart. A New Yorkban tartott tavaszi ülést általában az emberi jogi, humanitárius és szociális kérdéseknek szentelik, míg a genfi nyári ülésszakon a nemzetközi gazdasági együttműködés kérdéseivel foglalkoznak.
Az ECOSOC szakértői bizottságaiban részt vevő szakemberek nem kormányaikat képviselik, hanem egyéni minőségükben vesznek részt a testület munkájában. A szakértői bizottságok az alábbiak: Bűnmegelőzési és -ellenőrzési Bizottság; Gazdasági Tervezési Bizottság: Közigazgatási Szakértői Bizottság; Veszélyes Áruk Szállításával Foglalkozó Szakértői Csoport.
Az ECOSOC alá tartoznak az ENSZ ún. regionális gazdasági bizottságai is. Ezek: Európai Gazdasági Bizottság (EGB); Latin-amerikai és Karib-tengeri Gazdasági Bizottság (ECLAC), Afrikai Gazdasági Bizottság (ECA); Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági és Szociális Bizottság (ESCAP); Nyugat-ázsiai Gazdasági Bizottság (ECWA).
A Gazdasági és Szociális Tanács hangolja össze az ENSZ-en belül bizonyos önállósággal működő, ún. kapcsolt szervek tevékenységét is. Ezek sorába tartoznak: az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája (UNCTAD; székhelye: Genf), az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP; New York), az ENSZ Környezeti Programja (UNEP; Nairobi), az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF; New York), a Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR; Genf), a Világélelmezési Program (WFP; Róma) és a Világélelmezési Tanács (WFC; Róma), ill. az ENSZ Népesedési Alapja (UNFPA; New York).
A fenti, ún. kapcsolt szervek és a szakosított szervezetek között az alapvető különbség az, hogy míg az előbbiek nem rendelkeznek önálló tagsággal, s tevékenységüket az ENSZ rendes költségvetéséből és/vagy önkéntes felajánlásokból finanszírozzák, addig az utóbbiak jogilag és szervezetileg önállóak, külön költségvetéssel rendelkeznek, s kapcsolódásukat az ENSZ-hez külön együttműködési egyezmény szabályozza.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir