A Titkárság

Full text search

A Titkárság
Az ENSZ-titkárság, a nemzetközi tisztviselői gárda biztosítja a szervezet működésének zavartalanságát és folyamatosságát. Kiszolgálja az ENSZ szerveinek bizottságainak üléseit, gondoskodik azok megfelelő előkészítéséről, elősegíti a határozatok és döntések végrehajtását és irányítja a programok megvalósítását. Élén az ENSZ főtitkára áll.
Az ENSZ-főtitkárt a BT ajánlására a Közgyűlés nevezi ki 5 éves időszakra. A főtitkár, a titkárság irányításán kívül, az Alapokmány értelmében igen fontos politikai funkciót is betölt: javaslatot tehet a BT-nek bármely olyan kérdés megvitatására amely megítélése szerint veszélyeztetheti a nemzetközi béke és biztonság megőrzését.
A szervezet eddigi főtitkárai:
1945–53: Trygve Lie (Norvégia)
1953–61: Dag Hammarskjöld (Svédország)
1961–71: U Thant (Burma)
1972–81: Kurt Waldheim (Ausztria)
1982–: Javier Pérez de Cuéllar (Peru)
A Titkárság munkatársai 145 ország állampolgárai. Tevékenységük során csak a szervezettől fogadhatnak el utasítást, országaiktól, kormányaiktól függetlenül kell működniük.
Az ENSZ és kapcsolt szervezeteinek titkárságain s az egyes országokban megvalósuló segélyprogramokban – beleértve a UNDP és az UNICEF szakértőit is – csaknem 27 000 szakember és alkalmazott dolgozik. A New York-i központon kívül titkárságok működnek Genfben, Bécsben, Nairobiban, Santiago de Chilében, Bagdadban, Bangkokban. Több mint 100 országban működik ENSZ tájékoztatási iroda.
Az ENSZ 1988–1989-es költségvetése: 1 769 585 000 USD. A költségvetéshez a tagállamok a Közgyűlés által százalékos formában meghatározott tagdíjskála alapján járulnak hozzá. Magyarország tagdíjkulcsa 0,22%.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir