Helyi hálózatok

Full text search

Helyi hálózatok
Bár a piacon nagyon sokféle helyi hálózattípus működik, ma már világosan látszik, hogy alapvetően kétféle változat számíthat hosszú távú sikerre. Ezek: a Xerox Ethernet rendszere és az elsősorban az IBM nevéhez fűződő Token ring hálózat. Mindkettőt (részben) szabványosították, ami tovább erősíti pozíciójukat.
Az Ethernet kísérleti változata után a Xerox Corp., a DEC és az Intel együttműködésével készült el az „Ethernet 1” specifikációja 1980-ban s az „Ethernet 2” (kissé módosított változat) 1982-ben. Az Ethernet sínvezérlésű, alapsávú hálózat. Az átvitel fizikai közege koaxiális kábel, melyen adatcsomagok (ezt ez esetben keretnek nevezik) áramlanak. A csomagok átvitele véletlenszerű, az átviteli sebesség maximális értéke 10 Mbit/s. A hálózat szegmensekből épül fel, egy szegmens legnagyobb hossza 500 méter, ennél nagyobb távolságok áthidalása csak több szegmenssel oldható meg.
Az Ethernet típusú hálózatok építéséhez a különböző integráltáramkör-gyártó és adatátvitellel foglalkozó cégek áramkörcsaládokat fejlesztettek ki, melyek kisebb-nagyobb mértékben el is tér(het)nek egymástól. A velük felépített áramköri kártyák személyi számítógépekbe vagy nagyobb gépekbe (pl. DEC VAX, Data General Nova, Eclipse stb.) illeszthetők. Néhány jelentősebb Ethernet vezérlőkártya-, ill. áramkörcsalád-készítő: Interlan, Seeg Technology, Advanced Micro Devices, Digital Equipment Corporation, Fujitsu, Intel, Ungermann-Bass.
Az IBM Token ring helyi hálózat a gyűrűhálózatok családjába tartozik, amely logikai felépítését tekintve gyűrű, fizikai kialakítását tekintve csillag alakú lehet. Az 1985-ben bejelentett terméknél az átviteli sebesség 4 Mbit/s. Jellemzője, hogy rugalmasan illeszkedik az IBM már meglévő más hálózati rendszereihez, szabványos eljárásokat használ, s magas szintű hálózati szolgáltatásokat nyújt. A hálózatnál a jelzéstovábbítás (token passing) elvét követik. Mint a gyűrűhálózatokban általában, a Token ring hálózatban is az információ a gyűrűben meghatározott irányban körbe jár. A hálózatban továbbított adatcsomag keret formájú, tartalmazza a cél- és a forgalmazó állomás címét, az üzenetet és a különböző vezérlő információkat. A hálózatba küldött adatcsomagokat az egyes állomások sorra érzékelik, s ha az címükre érkezett, azonosítják tartalmát, ellenőrzik az üzenet hibátlan megérkezését. Ha nincs címegyezés, az állomás a csomagot továbbküldi. A hálózatba kapcsolható állomások száma 260, de számuk több hálózat összekapcsolásával növelhető.
A különböző helyi hálózatok jellemzőinek összehasonlításánál a legfontosabb szempontok: a szabványosítás foka, a hálózat topológiája, az üzenetközvetítés módja, az átvitel sebessége, a kábelezés megoldása, a hálózat felépítésének és bővítésének kérdései, a hálózatban működtethető állomások maximális száma és a költségek.
A hírközlési iparág egyik legdinamikusabban fejlődő ága a helyi hálózatoké 1987-ben 518 000 hálózati csomópontot szállítottak 524,3 M USD értékben. A következő évekre hasonlóan kedvezőek a kilátások, az éves növekedési átlagot 1993-ig a csomópontok számát tekintve 22%-ra becsülik, érték szerint ez 11%-os növekedés. (A számokból kitűnik, hogy a csomópontok fajlagos költsége az idők folyamán csökken.) Az előrejelzések szerint 1993-ban Nyugat-Európában 1 749 000 helyi hálózati csomópontot állítanak üzembe, ezek értéke majdnem 1 Mrd USD-t tesz ki. Az adatok bizonyítják a helyi hálózatok dinamikus térhódítását az európai piacon. Az Európában megfigyelhető folyamatok hű tükörképei az Egyesült Államokban és Japánban tapasztalható folyamatoknak.
A különböző helyihálózat-típusok között Európában az első helyen az Ethernet áll, 1987-ben 230 950 ilyen csomópontot telepítettek, s ezzel az Etherneté a helyihálózat-piac 45%-a. Prognózisok szerint 1993-ban sem változik a helyzet, az évi 23%-os növekedés eredményeként már 800 000 Ethernet csomópontot telepítenek egyetlen év alatt, ami az akkori piac 46%-ának felelhet meg. E szegmens legfontosabb szállítói a DEC (49%-os részesedéssel) és a 3Com Corp. (7%).
A LAN-piacon újdonságnak számító Token ring hálózatokhoz 1987-ben 38 150 csomópontot állítottak üzembe (ez a piac 7%-át jelenti). E hálózattípusnál dinamikus fejlődés várható, az évi növekedés elérheti a 65%-ot, s így 1993-ban már 759 000 csomópont üzembe állítása várható egyetlen év alatt, amivel a Token ring a piac 43%-át uralhatja.
A többi helyihálózat-típus jelentősége egyre inkább csökkenni fog az Ethernet és a Token ring szabványos hálózatok árnyékában. 1987-ben még 249 700 ilyen hálózati csomópontot tartottak nyilván (vagyis többet, mint az Ethernet típusából), viszont 1993-ban a 189 500 e kategóriába tartozó csomópont már a teljes piacnak csupán 11%-át képviselheti majd.
A helyi hálózatok szempontjából is meghatározó tényező a processzorok teljesítménye. Az Intel 80386-os mikroprocesszorok megjelenése itt is lényegi változásokat eredményez, hiszen az új áramkör teljesítménye többszöröse a korábbi (8088 és 80286) processzorokénak Ugyancsak lényegi változást hozhat a helyi hálózatok piacán a Unix alapú személyi számítógépek megjelenése, ill. a hardverújdonságok közé tartozik a kifejezetten az ilyen hálózatok termináljaként kifejlesztett és az IBM, valamint a 3Com cég által forgalmazott "lemez nélküli" személyi számítógépek megjelenése.
A helyi hálózatok elterjedéséhez további impulzust ad majd az igazán többfelhasználós környezetre szánt alkalmazói szoftverek megjelenése. Ilyenekkel ma még csak elvétve találkozhatunk a szoftverkatalógusokban.
Jelenleg a hálózatkezelő szoftverek területén a Novell (USA) NetWare termékei jelentik a de facto szabványokat, s ennek megfelelően jelentős piaci részesedésük is. Valószínű azonban, hogy a jövő években megjelenő új hálózati szoftverek már más koncepciókat követnek, s ezért hosszú távon várhatóan nem a Novellé lesz a vezető szerep. A hosszú távú megoldást jelentő hálózati szoftvereket minden bizonnyal az OSI elvei szerint alakítják ki, s nagyon valószínű, hogy e területen is nőni fog az IBM piaci részesedése.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir