Politika

Full text search

Politika
I. Az eszer párt I. kongresszusán elfogadják a Viktor Csernov által szerkesztett pártprogramot.
I. 28–29. (II. 10–11.) Sikertelen bombamerénylet Witte miniszterelnök ellen az „Orosz Nép Szövetsége” megbízásából.
II. 20. (III. 5.) A felállítandó duma hatáskörét cári kiáltvány korlátozza azáltal, hogy az államtanácsot kvázi felsőházként újjászervezi. Megvétózhatja a duma határozatait.
III. 28. (IV. 10.) Az ohrana ügynökeként leleplezett Georgij Gapon pópát (az 1905 jan. 9-i petíciós felvonulás szervezőjét) Ozjorkiban munkások felakasztják.
IV. 10–25. (23.–V. 8.) Az OSZDMP IV. (egyesülési) kongresszusa Stockholmban. Mensevik többség alakul ki.
IV. 22. (V. 5.) Witte, az okt. 17-i cári manifesztum szorgalmazója lemond. Utódja Ivan Goremikin.
IV. 23. (V. 6.) A cár jóváhagyja az új „állami alaptörvényeket” (ötéves mandátumú törvényhozói duma, a cárnak felelős miniszterek; a dumaülések között a cár törvényerejű rendeleteket adhat ki, s joga van a duma feloszlatásához).
IV. 27. (V. 10.) Megnyílik az I. állami duma. Elsöprő ellenzéki többség alakul ki (478 képviselőből 179 kadet, 97 trudovik, 18 szocdem, 16 októbrista, 63 nemzetiségi). Követelik a földkérdés radikális megoldását.
IV. 28. (V. 11.) A duma parasztküldötteiből megalakul a „trudovik” frakció. Földosztást, általános választójogot akarnak.
VII. 8. (21.) Az I. állami dumát a cár föloszlatja. Az erélytelennek talált Goremikin helyett az addig belügyminiszter Pjotr Sztolipint nevezi ki miniszterelnöknek. Új választásokat írnak ki.
VII. 10. (23.) A duma feloszlatása után a kadet és trudovik képviselők egy része (180 fő) Viborgba utazik, ahol tiltakozásul polgári engedetlenségre szólítják föl a lakosságot („viborgi manifesztum”).
Vll. 17–20. (30.–VIII. 2.) Sveaborgban (Suomenlinna) föllázad a helyőrség, Revalban (Tallinn) a matrózok. Másutt parasztmegmozdulások.
VIII. 19. (IX. 1.) A minisztertanács rendelete statáriális bíróságok felállításáról. Sok kormányzóságban rendkívüli állapotokat vezetnek be. A helyben összeülő bíróságok az első 6 hét alatt 160 halálos ítéletet hoznak. Szaporodnak az akasztófák (az ún. „Sztolipin-nyakkendők”).
X. Az eszer párt 3 részre bomlik. A „maximalista” szárny ismét a terrort választja, s illegalitásba vonul. A jobbszárny kiválik, s legális párttá alakul (Népi Szocialisták Pártja – eneszek).
XI 9. (22.) Az ún. sztolipini agrárreform kezdete. A rendelet politikai célja a cárhoz lojális gazdagparaszti réteg megteremtésével visszaszerezni az autokrácia társadalmi bázisát.
XI. 15. (28.) Az agrárreform támogatására az 1882 óta működő Parasztbank földvásárlási segélyt nyújthat a tanyásgazdáknak (Eredeti célja a jobbágyok megváltásának segélyfinanszírozása volt.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir