Politika

Full text search

Politika
I. 14. A Pravda közzéteszi az ún. Rudzutak-téziseket („tízek platformja”), amit a szakszervezeti vitában Lenin is támogat. (Rudzutak, Tomszkij, Zinovjev, Kamenyev, Sztálin és mások.)
II. 13. A 79 éves Pfotr Kropotkin, az orosz anarchizmus „atyja” temetésére elengedik börtöneikből az anarchistákat, akiknek becsületszavukat keltett adni, hogy a gyászszertartás után visszatérnek. Így is történik.
II. 25. A Vörös Hadsereg segítségével Grúziában a bolsevikok megdöntik az 1917. nov. óta fennálló mensevik uralmat.
II. 28.–III. 18. Kronstadtban antibolsevik matrózlázadás tör ki, amely a tambovi, ukrajnai és Volga menti parasztzendülésekkel együtt a hadikommunizmus tarthatatlanságát bizonyítja.
III. 8–16. Az OK(b)P X. kongresszusa határozatot hoz az államkapitalizmus részleges visszaállításáról (új gazdasági politika, NEP), hogy megteremtse az eljövendő szocializmus gazdasági és kulturális előfeltételeit. – A szakszervezeti vitában az új helyzetre való tekintettel a Rudzutak-platformot fogadja el, amely elkülöníti az irányító hatóságokat a szakszervezetektől, hogy azok a munkások érdekeit az állammal szemben is védeni tudják. – A szervezeti kérdésről folytatott vitában megállapítják, hogy a kollektív vezetés rovására – a „harci parancsok” rendszeréhez közelítő-szélsőséges szervezeti centralizmus alakult ki, ami káros. Ennek ellenére, minthogy a NEP szükségszerűen a polgári tendenciák felerősödéséhez fog vezetni, a pártegység megőrzésére, ideiglenes jelleggel betiltják a frakciókat, de ezt a döntést titokban tartják. – Felállítják a központi ellenőrző bizottságot (KEB), amelynek első feladata a bejelentett „párttisztítás” (a polgárháború éveiben felvizeződött párttagság megrostálása a NEP indítása előtt) ellenőrzése. Ez egy év alatt 260 000-rel csökkenti a párt taglétszámát.
III. 18. Rigában megkötik a lengyel–szovjet háborút lezáró békét, ez az etnikai határt nagyjából követő Curzon-vonaltól (Grodnó–Breszt–Litovszk) keletebbre húzza meg az új országhatárt. Így a mai Nyugat-Belorusszia és Nyugat-Ukrajna Lengyelországhoz kerül.
IV. A Volga-vidéket, az Észak-Kaukázusi és Ukrajnát sújtó aszály miatt több százezer halottat követelő éhínség pusztít.
V. 26-28. Az OK(b)P 10 összoroszországi konferenciája a NEP bevezetése során felmerült problémákat elemzi. Megtárgyalta a mensevikek és az eszerekkel szembeni követendő politikát a NEP-korszakban.
VI. 22.–VII. 12. A Komintern III. kongresszusán (Moszkva) Lenin élesen bírálja a felelőtlenül fegyveres felkeléseket kirobbantó balos tendenciákat a világpárton belül, s inkább a tömegek megnyerését a szociáldemokrata és szindikalista irányzatokkal való taktikai szövetség keresését („munkásegységfront”) javasolja, ám ezt a kongresszus részben elveti. [1921-ben a nemzetközi munkásmozgalomban az OK(b)P nélkül 760 000 kommunista, 8 millió szociáldemokrata és szocialista van.] A kongresszus megállapítja hogy a világforradalom első szakasza lezárult, de a forradalmi helyzet továbbra is fennáll. Cél a tömeg megnyerése. Ezért az új jelszó: „Be a tömegekbe!”
VII. 3–19. A Vörös Szakszervezeti Internacionálé (Profintern) alapító kongresszusa Moszkvában.
IX. Az oroszországi éhezők támogatására Berlinben megalakul a Nemzetközi Munkássegély szervezete. (Az alapítók között van Albert Einstein, Martin Andersen-Nexö, Romain Rolland, Anatole France.) Fridtjof Nansen bizottságot állít fel az éhezők megsegítésére. Az ARA amerikai segélyszervezet gabonaelosztó állomásokat létesít. a Népszövetség szintén bizottságot hoz létre a probléma megoldására.
XII. 1. Lenin javasolja a Cseka tevékenységi körének szűkítését, valamint kihirdetik a hamis feljelentésekért a törvény előtt viselt felelősségről szóló rendeletet.
XII. 9. Az Izvesztyija kinyomtatja a Moszkvai Forradalmi Katonai Törvényszék elnökének, Szmirnovnak a nyilatkozatát, amelyben közli, hogy 1917–19 között a Cseka évente átlagosan 4194 embert végeztetett ki bírósági eljárás nélkül. 1920-ban csak Moszkvában 639, 1921-ben 758 embert lőttek ítélet nélkül főbe.
XII. 19–22. Az OK(b)P 11. összoroszországi konferenciáján ismét az áru- és pénzviszonyok, a piac visszaállítása (NEP) a fő napirendi pont. Megvitatják a „párttisztítás” eredményeit.
XII. 23–28. A szovjetek IX. összoroszországi kongresszusa elrendeli a Cseka átszervezését, a törvényesség megszilárdítását; megköszöni az éhezők támogatására létrejött nemzetközi összefogást.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir