Gazdaság

Full text search

Gazdaság
– Jan.-ban a nyilvántartott munkanélküliek száma 160 000.
– Rapallóban szerződés Németországgal, ebben Oroszo. lemond a jóvátételről, Németország pedig elismeri a német állampolgárok oroszo.-i javainak államosítását. A legnagyobb kedvezmény elve alapján előirányozzák a kölcsönös kereskedelmi kapcsolatok fejlesztését.
– Döntés az aranyalapra helyezett új pénzegység, a cservonyec bevezetéséről; ez év 2. felében és 1923 nagy részében az új pénz és a papírrubel egymás mellett létezik, miközben a rubel rohamosan devalválódik.
Okt.-ben egy háború előtti kopek értéke 100 000 rubellel egyenlő. Az éves költségvetést háború előtti rubelben állítják össze.
– 1921–22-re becslések szerint a bérből és fizetésből élők száma 6,5 millióra esik vissza: ez 1912-höz képest majdnem 50%-os csökkenés.
– A havi reálbér – változatlan áron számolva –9,47 rubel. (Az 1913-as reálbérszint ugyanezen áron számolva 25 rubel.) Az év közepén a bér 50%-át még mindig áruk és szolgáltatások formájában fizetik.
– Új munkatörvénykönyvet vezetnek be, amely biztosítja a 8 órás – nehéz testi munka esetén rövidebb – munkaidőt, 2 hét fizetett szabadságot, a társadalombiztosítást. A fiatalok számára különleges jogok: pl. 6 órás munkanap. A szakszervezetek és az igazgatóságok között kollektív szerződések szabályozzák a béreket és a munkafeltételeket.
– Az ország területe 1913-hoz képest 710 000 km2-rel, lakossága több mint 28,5 millióval csökkent.
– Életbe lép az agrárkódex, amely megerősíti a föld nacionalizálását, megtiltja a föld forgalmát, ellenzi a gazdaságok túlzott szétaprózódását, engedélyezi a földbérletet és a bérmunkát.
– Az ipar hitelellátására felállítják az Ipari Bankot (Prombank).

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir