Politika

Full text search

Politika
I. Buharin, a párttöbbség vezérszónoka a NEP védelmében támadja a „leningrádi ellenzéket” a XIV. kongresszusról tartott beszédében.
I. eleje A PI ülésén Sztálin Buharin támogatásával döntő vereséget mér a Zinovjev–Kamenyev–Krupszkaja csoportra. Zinovjevet leváltják a leningrádi városi és területi pártszervezet első titkári, ill. a leningrádi szovjet elnöki posztjáról, míg Kamenyevet a moszkvai szovjet éléről és az NT elnökhelyettesi tisztségéből.
II. 12. Szergej Kirovot (az Azerbajdzsáni KP addigi első titkárát) a Leningrád kormányzósági pártkonferencia formálisan is megválasztja első titkárnak.
III. 4. A korábban vereséget szenvedett 2 ellenzék (a „baloldal” és a „leningrádi”) szövetségre lép egymással (Trockij, Preobrazsenszkij, Pjatakov, Zinovjev, Kamenyev, Krupszkaja) a sztálini–buharini többség ellen. Az ún. „egyesült ellenzék” a „szocializmus egy országban” jelszó elutasítása, a párt-és munkásdemokrácia követelése, a „kulákbarát” NEP-politika kritikája alapján áll.
IV. 6–9. A kb plénumán először lép a nyilvánosság elé az „egyesült ellenzék”.
IV. 24. Szovjet–német semlegességi és megnemtámadási szerződést írnak alá Berlinben. A Reichswehr és a Vörös Hadsereg vezetői felveszik a kapcsolatokat. Szovjet tisztek érkeznek továbbképzésre a német katonai akadémiára.
VII. Megjelenik a „13-ak” nyilatkozata. Ebben az „egyesült ellenzék” kifejti nézeteit: a gazdagparasztság visszaszorítása, fokozott iparosítás, a bürokrácia felszámolása, a világforradalmi folyamat támogatása.
VII. 14–23. A kb-plénum kispolgári elhajlással vádolja meg az ellenzéket. Zinovjevet kizárják a PI-ből, helyette póttagnak beválasztják Kirovot.
VII. 20. A plénumon elhangzott, az ellenzéket elítélő szenvedélyes felszólalása után Dzerzsinszkij szívelégtelenségben meghal. Az OGPU és a belügyi népbiztosság (NKVD) élére helyettese, Vjacseszlav Menzsinszkij kerül.
VlI. A „Bolsevik” leközli Jakov Osszovszkij fél évvel korábban írt levelét a kétpártrendszer bevezetésének lehetőségéről.
VII. 28. Buharin leningrádi beszédében határozottan visszautasítja a kétpártrendszert.
VIII. eleje Osszovszkijt kizárják a pártból és száműzik Moszkvából.
IX–X. Az ellenzék agitációja a moszkvai pártalapszervezetekben. – Sztálin utasítására az OGPU külön részleget állít föl Jakov Agranov vezetésével az ellenzéki pártvezetők telefonbeszélgetéseinek lehallgatására, leveleik cenzúrázására.
X. 23-25. A kb plénumán Trockijt és Kamenyevet kizárják a PI-ből. Ez súlyos csapás az „egyesült ellenzékre”.
X. 26.–XI. 3. Az ÖK(b)P 15. konferenciája hivatalos irányvonallá teszi „a szocializmus egy országban” sztálini tételt, amely ezentúl már nem vitatható. Trockij kitart a permanens forradalom elmélete mellett.
XI. 22.–XII. 16. A Komintern VB VII. plénuma Moszkvában Sztálin követelésére leváltja Zinovjevet; helyette Buharint ülteti az elnöki székbe.
Az év folyamán Bevezetik az új országos közigazgatási beosztást: rajon (kerület) – okrug (körzet) – kraj (határkörzet) – oblaszty (terület).

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir