Politika

Full text search

Politika
II. 25. Képviselői és tanácstagi választások zajlanak le, melyben a szavazásra jogosultak 99,96%-a vesz részt, s a hivatalos jelöltek a szavazatok több mint 99,9%-át kapják.
III. 10. Meghal Konsztantyin Csernyenko, az SZKP főtitkára, a Legfelsőbb Tanács elnökségének elnöke. Az éjszaka összeül a pb, melynek ülésén a Csernyenko által kijelölt és Grigorij Romanov által is támogatott Viktor Grisin moszkvai első titkárral szemben – Ardrej Gromiko döntő segítségével – Mihail Gorbacsovot választják meg az SZKP új főtitkárává.
IV. 23. Az SZKP személyi megújítását célzó kb-ülésen létrejön a legszűkebb gorbacsovi gárda: Viktor Csebrikov, a KGB elnöke, Jegor Ligacsov és Nyikolaj Rizskov a kb-titkári funkcióból a „póttag-állomást” kihagyva teljes jogú pb-taggá emelkednek. A pb póttagja Szergej Szokolov honvédelmi miniszter.
IV. 26. Bulgária, Csehszlovákia, Lengyelország, Magyarország, az NDK, Románia és a SZU pártvezetői 10 évvel meghosszabbítják az 1955-ben 30 évre kötött Varsói Szerződés érvényességét.
V. 16. Nyilvánosságra hozzák az SZKP KB határozatát az alkoholfogyasztás korlátozásáról. A vodkagyártás csökkentése, az üzletek nyitvatartási idejének korlátozása s a fogyasztási korhatár felemelése mellett a sajtó és a politikai tömegszervezetek alkoholellenes kampányba kezdenek.
VII. 1. A kb ülése Gorbacsov legjelentősebb politikai riválisát, Grigorij Romanov leningrádi első titkárt felmenti pb-tagsága és kb-titkári funkciója alól. Gorbacsov szövetségesét, Eduard Sevardnadze grúziai első titkárt a pb teljes jogú tagjává választják. Az ülés kb-titkárrá választja Lev Zajkovot és Borisz Jelcint. Másnap a Legfelsőbb Tanács ülésén Andrej Gromikót a Szovjetunió államfőjévé, Eduard Sevardnadzét pedig külügyminiszterré választják. A jan.-tól júl.-ig terjedő időszakban Gorbacsovnak 20 kulcsfontosságú területi titkárság élén sikerül személycserét végrehajtania. Mivel a területi titkári tisztség automatikusan kb-tagsággal jár, a kádercsere kedvező erőviszonyokat készít elő Gorbacsovnak a XXVII. kongresszusra.
VII. 21. Szuszlov munkatársa, Borisz Sztukalin Budapestre távozik nagykövetnek a kb kulcsfontosságú propagandaosztályának éléről, helyére Alekszandr Jakovlev kerül.
VII. 27.–VIII. 4. Moszkvában a gorbacsovi békeoffenzíva jegyében zajlik a XII. VIT.
IX. 27. A Legfelsőbb Tanács elnökségének ülésén a 80 éves Nyikolaj Tyihonov helyére Nyikolaj Rizskovot választják kormányfőnek.
X. 26. Nyilvánosságra hozzák az SZKP újraszerkesztett programtervezetét. A tervezet elhagyja a kommunizmus hruscsovi ígéretét s a fejlett szocializmus megvalósulásának brezsnyevi formuláját, de fenntartja az önkormányzati szocializmus távlati perspektíváját.
XI. Az afganisztáni Pandzsir-völgyben indított újabb szovjet katonai offenzíva nem éri el eredeti célját, a végső katonai döntés kierőszakolását.
XI. 19–21. 1979 óta első alkalommal szovjet–amerikai csúcstalálkozó Genfben. Megállapodnak egy 1986 nyarán az USA-ban, 1987-ben pedig a SZU-ban tartandó újabb csúcstalálkozóról, de az európai rakétaegyensúly és az amerikai „csillagháborús” program kérdésében nem jön létre megegyezés.
XI. 22. Az új agrárpolitika első lépéseként 5 minisztériumot szüntetnek meg, s állami agráripari bizottság néven mezőgazdasági csúcsszervet hoznak létre, melynek vezetőjévé Gorbacsov munkatársát, Vszevolod Murahovszkijt nevezik ki.
XII. 27. Az SZKP moszkvai városi bizottsága Viktor Grisint, a brezsnyevi korszak egyik meghatározó politikusát felmenti első titkári funkciója alól, s helyére Borisz Jelcin kb-titkárt választja meg.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir