Baptisták

Full text search

Baptisták
A baptisták alkotják ma az egyik legnépesebb protestáns egyházat. A szintén felnőttkeresztséget valló egyház eredete a hollandiai anabaptistákéval közös; az első baptista gyülekezetet holland emigránsok és angol puritánok alapították a 17. sz. elején London mellett. A független közösségek felnőtt tagjai alámerítkezéssel újból megkeresztelkedtek, innen az egyház neve.
Igazi egyházzá fejlődésük Amerikában való megjelenésükkel kezdődött. Ma a világ baptistáinak több mint 80%-a az Egyesült Államokban él, a déli államok legjelentősebb keresztény felekezetét alkotják. Az amerikai néger lakosság kétharmada baptista.
Az európai kontinensen a baptizmus német közvetítéssel terjedt el, miután 1834-ben Hamburgban megalakult az első baptista gyülekezet.
A Baptista Világszövetségbe tömörült egyházak hívei ma a világ 87 országában élnek, 118 000 templomuk és 26 000 imatermük van. A hívek száma 31 millió (ebből 26 millió az Egyesült Államokban, 1,5 millió Ázsiában, 1-1 millió Afrikában, ill. Európában és 600 000 Latin-Amerikában él).
Minden helyi baptista egyház teljesen független a többitől. A gyülekezetek 122 ún. konvencióhoz tartoznak, melyek többsége tagja az Egyházak Világtanácsának.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir